| Uitvoering | Passat Variant 1.4 TSI BMT Comfortline |
| Jaar van aanschaf | 2024 |
| KM-stand bij aanschaf | 263.462 km |
| KM-stand laatst | 265.000 km |
Passat 13 jaar oud met 265 dkm
Ik zie veel reviews van relatief nieuwe auto’s met weinig km’s. Ik rijd al jaren auto’s van ca 15+ jaar met redelijk wat km’s 200dkm+. Dus hier een review van een auto die ik 2 jaar geleden gekocht heb toen die 13 jaar oud was en 265000 op de teller had, voor 5500 euro, van een particulier. Ik zou graag elektrisch rijden maar dat laat mijn budget niet toe.
VW Passat 1.4 tsi automaat station. In het kort, saai, superrr comfortabel, stil, erg ruim, betrouwbaar, zuinig.
Ik heb jaren voornamelijk saab’s en volvo’s gereden, veel stations. Ik kocht ca elke 2 jaar een andere auto dus is er heel wat voorbij gekomen; Saab 99 CC, 900 turbo 16, vw polo sdi, citroen XM break (2 keer=6jaar), renault espace (3 maanden gehad, wat een lawaai!), volvo 850 estate aut. (gelaas iemand total loss gereden), 9-5 sedan 1998 getuned (heerlijk onderschatte auto), volvo 940 estate automaat lpg (toch niet mijn ding), 9-5 estate lpg (te veel onderhoud kosten), toyota prius (3 jaar, 0 kosten), saab 9-3 NG 1.8i estate (lawaaibak) en toen VW Passat benzine...
Na mijn Prius ervaring, die met gemak 1:20 reed, was ik op zoek naar iets zuinigs en praktisch (station) en tevens stil (vanwege mijn tinitus). Na lang zoeken ging het tussen de toyota avensis (bij proefrit niet overtuigd) en de passat B7 dsg. Ik vond er 1 met 265dkm bij iemand die er al 7 jaar in reed en ‘m wegdeed ivm auto van de zaak. Ik heb me op autoweek goed ingelezen in de 2 grote slechte punten (iets met nokkenas? en de dsg automaat). Dat eerste was al eens hersteld/gerepareerd, maar de dsg was nog wel origineel. Maar de bak schakelde erg soepel, dus vertrouwde ik het wel.
Hoe rijdt dat? Sorry dat ik het zeg, maar de auto doet me denken aan mijn saab 9-5 estate, lekker relaxt en soepel cruisen. Alleen had de saab meer vermogen (en meer karakter). Maar daar is bij de 1.4 tsi ev wat aan te doen (tuning). Deze passat uit 2011 is spuer luxe uitgevoerd (naast de standaard zaken):
- Automatisch inparkeren (gebruik ik alleen nooit)
- Panoramadak
- Beige leren interieur
- Lane-assist (geweldige functie, vooral bij lange vakantie ritten)
- After market multi media systeem.
Plus: Maar het grootste pluspunt is het comfort comfort comfort, de dsg bak, stilte in het interieur en gunstige verbruik (bijna gemiddeld 1:16). Ik heb laatst, vanwege de hogere brandstofprijzen, een keer een tank op de snelweg max 95 gereden. Toen kwam ik op een verbruik van 1 op 17,5!!! Je rijdt dus met gemak 1000 km op 1 tank.
Min: saaie auto t.o.v. hetgeen ik in het verleden heb gereden en het feit dat de dsg automaat een keer een revisie nodig heeft. Dat is dan gelijk een reparatie van ca 2000 a 3000 euro... dus ik hoop dat dat nog even duurt.
Ik heb nu ca 40.000 km hier op autoweek de brandstof monitor bijgehouden en in excell alle reparatie kosten. Tot nu toe heb ik alleen regulier onderhoud gehad (naast een dsg service a 300, en een oliesensor). Onderhoud van de auto bij 265 dkm was blijkbaar up-to-date.
Kosten:
Bel = 0,04 p km
Afsch = 0,04 p km
Onderh = 0,04 p km
Totaal = 0,27 p km
Zou ik de passat aanbevelen. Ja..., maar er is een maar. De dsg automaat kan een keer de geest geven. Dan sta je voor een dure reparatie.