Volkswagen stopt na 40 jaar met Santana

Focus op cross-overs en SUV's

Volkswagen Santana
Volkswagen Santana 2000Volkswagen Santana 3000Volkswagen Santana VistaVolkswagen Santana VistaVolkswagen Santana VistaVolkswagen Santana Vista

De Volkswagen Santana is in Europa al decennia niet meer te koop, maar staat in China nog altijd in de showrooms. Na zo'n veertig jaar trekt Volkswagen te stekker uit het model, zo meldt Automotive News.

Volkswagen leverde van diverse modellen sedans die het onder een andere modelnaam verkocht. Zo was de Derby de sedanversie van de Polo en de Jetta, Vento en Bora waren feitelijk de vierdeurs uitvoeringen van de Golf.  De begin jaren tachtig geïntroduceerde Santana was op zijn beurt een sedan op basis van de toen actuele tweede generatie Passat en werd tot 1985 ook in Nederland geleverd. Die oer-Santana verscheen ook in China op de markt (ook als Variant) en hield het daar krankzinnig lang vol. De Santana verdwijnt volgens Automotive News straks definitief van de Chinese markt, zo blijkt uit berichtgeving van Automotive News dat zich baseert op Chinese overheidsdocumenten.

Volkswagen Santana 3000

Volkswagen Santana 3000 (2004-2008)

De huidige Volkswagen Santana is echter al lang niet meer de oer-Santana zoals die zo'n veertig jaar geleden werd geïntroduceerd. Hoewel Volkswagen in de loop der jaren nieuwe 'generaties' van die Santana presenteerde in een verwoede poging het model uiterlijk enigszins actueel te houden, was het model tot 2012 nog duidelijk als een gemoderniseerde versie van het origineel te herkennen. In 1995 verscheen namelijk de Santana 2000 (foto 2), in 2004 gevolgd door de Santana 3000 (foto 3) die op zijn beurt in 2008 het stokje overgaf aan de Santana Vista (foto's 4 t/m 7). Leuk weetje: de Santana werd door Ford in Zuid-Amerika als Versailles verkocht.

Volkswagen Santana Vista

Volkswagen Santana Vista interieur (2008-2012)

In 2012 introduceerde Volkswagen echter een eerste volledig nieuwe Santana die gebruikmaakte van een afgeleide variant van het platform van de vorige generatie Polo. Die modelreeks bestond niet alleen uit een sedan, maar ook uit een hatchback die Gran Santana heette. Die Gran Santana was in feite een omgetoverde Rapid die Skoda in Nederland alleen als Spaceback leverde en waarvan Seat in ons land met de laatste Seat Toledo een sedan-met-grote-vijfde-deur verkocht. Volgens Automotive News trekt joint-venture SAIC Volkswagen de stekker uit de Santana en diens Skoda-broertjes doordat de Chinese consument de auto steeds vaker laat staan voor een cross-over of SUV. Daarmee lijkt een zoveelstebekendemodelnaam na jarenlang in gebruik te zijn geweest niet meer terug te keren.

Lezersreacties (30) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.