Toyota introduceert nieuwe MPV

Slimme uitwisseling

Toyota Rumion
Toyota RumionToyota RumionToyota RumionToyota RumionToyota RumionToyota RumionToyota RumionToyota RumionToyota RumionToyota RumionToyota RumionToyota RumionToyota Rumion

Is de MPV ten dode opgeschreven? Welnee. BMW kwam onlangs namelijk met een kersverse 2-serie Active Tourer en vandaag is het Toyota dat een nieuwe MPV introduceert. De jongste compacte MPV van Toyota luistert naar de naam Rumion en biedt ondanks zijn bescheiden afmetingen plek aan maximaal zeven inzittenden.

De relatie tussen Toyota en Suzuki wordt met het jaar inniger. Suzuki levert in Europa in de vorm van de Across en Swace eigen versies van de Toyota RAV4 Plug-in Hybrid en Corolla TS en ver buiten Europa rijdt de Suzuki Baleno rond als Toyota Starlet en Glanza. Daarnaast heeft Toyota in India sinds kort een nieuwe Urban Cruiser in het aanbod, die in feite niets meer is dan een Suzuki Vitara Brezza waar Toyota zijn eigen sausje overheen heeft mogen gieten. Vandaag gaat er een tweede model van Suzuki naar Toyota, in Zuid-Afrika brengt Toyota namelijk een nieuwe MPV op de markt die Rumion heet.

Toyota Rumion

Toyota Rumion

De Rumion is stiekem helemaal geen Toyota. In feite is de Toyota Rumion namelijk een Suzuki Ertiga, een relatief compacte MPV die in zijn huidige vorm in 2018 werd onthuld. De Ertiga is een MPV die Suzuki in landen als Brunei, India, Indonesië, Indonesië, Zuid-Afrika, Thailand en Vietnam levert en die in Zuid-Afrika nu dus ook als Toyota wordt verkocht. De Rumion is net als de Ertiga een bijna 4,4 meter lange MPV die ondanks die beperkte afmetingen dankzij een derde zitrij plek biedt aan maximaal zeven inzittenden. De Rumion is dus nog een maatje kleiner dan de in Indonesië door Astra Daihatsu Motor gebouwde 4 meter lange Daihatsu Sigra en Toyota Calya die in een vergelijkbaar segment opereren. In tegenstelling tot die twee MPV's staat de Rumion net als de Ertiga op het Heartect-platform dat we kennen van de Suzuki Swift. De wielbasis van de Toyota Rumion en Suzuki Ertiga is met 2,74 echter fors groter dan die van de Swift (2,45 meter).

Toyota Rumion

Toyota Rumion

Toyota plakt een bij kenners wellicht bekende naam op zijn nieuwe compacte MPV, een Japanse afdeling van Toyota leverde in het thuisland namelijk ooit de op de Scion xB gebaseerde Toyota Corolla Rumion, maar het Rumion-deel van die naam is sinds 2015 niet meer in gebruik. De nieuwe Toyota Rumion heeft een 105 pk en 138 Nm sterke 1,5-liter viercilinder benzinemotor die te koppelen is aan een handgeschakelde vijfbak en aan een viertraps automaat. De MPV biedt tot 550 liter bagageruimte en kost in Zuid-Afrika omgerekend €14.160.

PRIVATE LEASE Suzuki

Lezersreacties (29) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.