Ford E-Transit Custom: tot 380 kilometer elektrisch

Ommezwaai

Ford E-Transit Custom
Ford E-Transit CustomFord E-Transit CustomFord E-Transit CustomFord E-Transit CustomFord E-Transit CustomFord E-Transit CustomFord E-Transit CustomFord E-Transit CustomFord E-Transit CustomFord E-Transit CustomFord E-Transit CustomFord E-Transit Custom

Ford heeft een volledig nieuwe generatie van de Transit Custom gepresenteerd. Het betreft een elektrische bestelbus met een actieradius van 380 kilometer. Gezien Fords nauwe samenwerking met Volkswagen zou deze elektrische Transit Custom zomaar een indicatie kunnen geven van de nieuwe Transporter.

De bedrijfswagenafdeling van Ford heeft de E-Transit Custom gepresenteerd, naar eigen zeggen de volledig elektrische opvolger van de bekende Transit Custom die met dieselmotoren verkrijgbaar is. De E-Transit Custom is meer dan 'slechts een elektrische variant' van de Transit Custom, hij is tot op het kleinste moertje helemaal nieuw.

Even vlug de plaatsing in het bedrijfswagengamma van Ford: de Transit Custom en diens personenautoversie Tourneo Custom staan een stapje onder de grote Transit, waar al een elektrische uitvoering van bestaat, en boven de kleinere Transit Courier en Transit Connect. De personenautoversie van de Transit Connect, de Tourneo Connect, is al opgevolgd door een volledig nieuw model waarvan op termijn nog een bestelwagenuitvoering komt. Die Tourneo Connect is in feite een door Ford aangepaste Volkswagen Caddy. Dat is niet zomaar, Ford en Volkswagen werken op op het gebied van bedrijfswagens nauw samen. Zo wordt de nieuwe Volkswagen Amarok een door Volkswagen aangepaste Ford Ranger en neemt Ford het voortouw in de ontwikkeling van middelgrote bestelbussen. De nieuwe E-Transit Custom is zo'n middelgrote besteller, maar dan helemaal nieuw en nu volledig elektrisch.

Ford E-Transit Custom

Ford E-Transit Custom

Helemaal nieuw? Zeker. Hoewel de (vorm van) de raampartij sterk overeen lijkt te komen met die van de uitgaande Transit Custom, is hij helemaal nieuw ontwikkeld. Toch is het design ook opvallend. De nieuwe E-Transit Custom heeft een front waarin we designinvloeden waarnemen van Fords die alleen in China worden verkocht. Denk aan de nieuwe Mondeo en aan de Evos. Daarmee lijkt Ford die voorheen aan de Chinese markt voorbehouden designtaal internationaal uit te rollen. De achterlichten lopen minder ver omhoog door dan bij de vorige generatie Transit Custom en de koplampen zijn met een ledbalk visueel aan elkaar geknoopt.

Ford E-Transit Custom

Ford E-Transit Custom

Naar uitgebreide technische specificaties moeten we nog even gissen. Wel geeft Ford aan dat de elektrische E-Transit Custom tot 380 WLTP-kilometers ver komt en wat trekgewicht niet onderdoet voor de uitgaande Transit Custom met dieselmotoren.

De nieuwe Ford E-Transit Custom rolt vanaf de tweede helft van 2023 van de band in Turkije. Uitgebreide technische specificaties volgen in september. Nog voor 2024 zegt Ford naast deze E-Transit Custom nog drie andere elektrische bedrijfswagens op de markt te brengen. Eén van die drie wordt de elektrische personenautoversie van deze E-Transit Custom: de E-Tourneo Custom. Daarnaast komt Ford nog met een nieuwe elektrische Transit Courier en een elektrische variant van de personenautoversie daarvan: de Tourneo Courier

Eerder dit jaar kondigde Ford aan dat tegen 2024 de 2-tons E-Transit gezelschap krijgt van vier nieuwe, volledig elektrische bedrijfswagens als onderdeel van de iconische Transit-familie. Daartoe behoren ook de Transit Custom en Transit Courier, evenals de personenversies en Tourneo Courier. Ford bevestigt aan AutoWeek dat deze E-Transit Custom op termijn uitvoeringen met een dieselmotor naast zich krijgt. Die gaan dan simpelweg Transit Custom heten.