Volvo V40 2.0 Exclusive-Line (1996)

Volvo V40

UitvoeringV40 2.0 Exclusive-Line
Bouwjaar1996
Jaar van aanschaf2002

Ik heb de V40 nu bijna 3 jaar in m"n bezit, dus aardig wat ervaring ermee voor een review.
Ik heb hem eigenlijk voornamelijk op het uiterlijk en de veiligheid gekocht, zocht toen een ruimere auto die er toch sportief uitzag, en ik vind het nog steeds een erg mooi model. Eén van de weinige echt mooie stations.
Hij is full-options inclusief mooie leverkleurige leren bekleding en houtinleg, ik heb er bij aanschaf nog wel een mooie set 16’ lichtmetaal onder laten leggen omdat ik de velgen die eronder zaten niet mooi vond.
Het is qua comfort een onovertroffen auto voor mij, zeker in combinatie met de automaat, die je trouwens wel wat voelt met het opschakelen. Super stoelen trouwens, vooral door de zithoekverstelling, en ook de kwaliteit van het leer is zeer goed, ziet er nog bijna als nieuw uit. De kofferruimte is voor mij groot genoeg en handig met die riemen en dat net, het is tenslotte een lifestyle-combi.
Het weggedrag viel me na m"n vorige auto wel wat tegen, minder sportief en hij helt wel over in bochten.
De prestaties zijn niet slecht, maar hij had van mij nog wel iets feller mogen zijn, vooral in stadsverkeer, maar komt voor een deel misschien door de automaat, die ik overigens altijd in sport stand heb staan, anders is ie echt te lui. Op de snelweg en met tussensprintjes trouwens niks te klagen!
Enige grote minpunt vind ik de verlichting, die is echt ongelofelijk zwak! Heb er zelfs al over gedacht om heldere koplampen te monteren.
Maar al met al een fijne wagen!

Tijdens de proefrit hoorden we bij de noodstop ineens geklots achter ons, wat bleek, de bak van het reservewiel stond vol met water! (Achteraf hoorde ik dat het een probleem is wat wel meer bij V40"s voorkomt)
Na enige twijfel en nadat de verkoper ons had overtuigd dat het helemaal opgelost zou worden heb ik "m dus toch gekocht.
Het was niet meteen opgelost, maar na nog een ritje heen en weer naar de garage en een nieuw rubber bleef ie droog.
Toen is onder garantie nog 2 maal de luchtpomp vervangen omdat die wegens waterlekkage (alweer!) sluiting maakte, waardoor de auto afsloeg bij het afremmen.
Ik heb in de eerste 2 jaar verder eigenlijk helemaal geen problemen met de auto gehad.
Het afgelopen jaar een paar dingen...
De cd-wisselaar wil niet altijd alle cd"s lezen, vooral bij koud en vochtig weer.
Een keer mee stilgestaan onderweg doordat de rem rechtsvoor was vastgelopen, waardoor de schijf roodgloeiend was en flink rookte, heb toen voor schijven en blokken moeten vervangen, omdat de schijf krom was getrokken.
In september "04 een kapotte katalysator die rammelde en vervangen moest worden en pas is de fuseekogel rechtsvoor nog vervangen.
Verder het normale onderhoud.
Nu zijn de banden aan de beurt, heb ze om laten leggen van voor naar achter, maar sinds die tijd trilt de auto bij bepaalde toerentallen en snel optrekken vanuit stilstand.
De banden zijn scheef afgesleten, schijnt een bekend probleem te zijn, en het onderstel is daar erg gevoelig voor.

7,5