Volvo V40 2.0 (1997)

Variatie op een S

Volvo V40 2.0 16V
De Volvo V40 is de station-uitvoering van de S40. Beide modellen lopen in het Nederlandse Born van de band en zijn verwant aan de Mitsubishi Carisma. AutoWeek keek of de V40 zijn plaats in een lange lijn Volvo Estates verdient.

De S40 en V40 werden door Volvo gelijktijdig ontworpen. De V40 kreeg uiteraard een andere achterpartij, maar ook de bovenkant van de achterportieren werd aangepast. De gelikte lijnen, met in de achterklep duidelijk trekjes van de 480, geven de auto een uitstraling waar je u tegen zegt. 
De praktische bruikbaarheid van de V40 heeft niet geleden onder het fraaie uiterlijk. De achterklep met handige drukknop onthult een riante laadruimte met een laag gelegen vloer. Dat laatste is goed voor de stijfheid, maar zware voorwerpen moet je wel echt uit de auto tillen. De V40 heeft net als zijn sedanbroertje rechts achterin een net om klein grut op zijn plaats te houden plus een rolgordel om zware bagage vast te sjorren tegen de linker zijkant of de achterdorpel. Met de achterbank in ongelijke delen neergeklapt, krijg je een mooi vlakke laadvloer. Om extra lange voorwerpen tot zo"n 2,5 meter lengte mee te nemen, klap je de rugleuning van de rechter voorstoel voorover. Volvo heeft het laadruim van de V40 met luxe tapijt bekleed; ziet er stukken beter uit dan in de S40.
Net als andere Volvo"s heeft ook deze perfect zittende voorstoelen met lendesteun en vaste hoofdsteun. Samen met de hoogteverstelling van stuur en stoel kun je zo een optimale rijpositie instellen. Bewegingsvrijheid heb je voorin genoeg, al komen lange, breed gebouwde lieden met hun schouders tegen de middenstijl. Ook is de hoofdsteun te laag voor erg lange bestuurders.
Het dashboard van de V40 is prima te overzien en gemakkelijk bedienbaar. De als extra gemonteerde airco zoekt het zelf uit of laat zich eenvoudig met de hand instellen. Er is genoeg bergruimte, al zijn de portiervakken wat klein uitgevallen. Heel handig voor gezinnen met peuters zijn de elektrisch vanaf het dashboard te bedienen kindersloten op de achterportieren (meerprijs slechts f 250). Op de achterbank heeft een 1,80 meter metende volwassene nog vijf centimeter vrije ruimte boven het hoofd en zeven centimeter tussen zijn knieën en de voorstoel. Hoofdruimte genoeg dus, maar de beenruimte is voor deze klasse niet overbemeten.
Net als de S40 heeft ook de V40 standaard het SIPS: verstevigingen dwars door de auto en zij-airbags in de voorstoelen bieden bij een aanrijding van opzij extra bescherming. Natuurlijk is een airbag in het stuur standaard, maar voor de passagier kost hij f 750 extra. Raar, maar Volvo vindt dat een kinderstoeltje voorin mogelijk moet blijven.
De V40 wordt standaard ook geleverd met ABS, drie hoofdsteunen achter, gekleurde bumpers, verwarmbare spiegels, lendesteun op voorstoelen, centrale vergrendeling, automatische niveauregeling, pluche bekleding, stoeltassen en leeslampjes achter. Met scherp geprijsde optiepakketten is de uitrusting naar believen uit te breiden.

Rauw

Volvo kan de V40 met een 1,8- of een 2,0-liter zestienklepper leveren. Onze testauto had de grootste krachtbron aan boord en die steekt zijn aanwezigheid niet onder stoelen of banken. Tot zo"n 3000 toeren gaat het allemaal prima, maar daarboven gaat hij steeds rauwer lopen. Ook is de trekkracht onderin niet echt overtuigend. Desondanks geen klachten over de prestaties, want in zo"n tien tellen zit je op de 100 km/h en een top van 210 is ook meer dan genoeg. Overigens was onze testauto minder fit dan eerder bereden S40"s. Het verbruik daarentegen was netjes met een gemiddelde van zo"n 1:11.
Naast comfortabel voortglijden leent de V40 zich beslist voor een potje rap bochtenwerk, daarbij lang neutraal blijvend en geen rare bokkesprongen makend. De echte sportievelingen kunnen nog een sportonderstel laten monteren: een steviger gevoel, maar beduidend minder comfort. De vijfbak laat zich prima schakelen en de remmen staan garant voor een hoge vertraging. Bij hard remmen moet je wel even wennen aan het zachte gevoel van het pedaal.
Met de V40 levert Volvo een auto met een bijzonder sterke aantrekkingskracht die zijn twee mille extra ten opzichte van de S40 meer dan waard is. Naar die rumoerige tweeliter motor moeten ze bij Volvo nog maar eens goed kijken. Voorlopig zouden wij kiezen voor de 1.8-versie en volop genieten van de andere sterke punten van de V40.

Signalement

Merk Volvo
Model V40 2.0
Carrosserie 5-deurs, stationwagon
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 24.232

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.948 cc
Maximaal vermogen 103 kW / 140 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 183 Nm bij 4.500 tpm
Inhoud brandstoftank 60 l
Lengte / breedte / hoogte 4.483 mm / 1.717 mm / 1.413 mm
Wielbasis 2.550 mm
Massa leeg 1.265 kg
Laadvermogen 505 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.400 kg / 500 kg
Banden195/55HR15Prijzen
Topsnelheid 205 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,3 s (fabrieksopgave: 9,7 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 10,6 s / 15,1 s
Brandstofverbruik 9,0 l/100km

Lezersreacties (1) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.