Volvo V40 1.8 Comfort-Line (1998)

Volvo V40 1.8 Comfort-Line (1998)

UitvoeringV40 1.8 Comfort-Line
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf2008

Aanschaf

Na het behalen van mijn rijbewijs in 2006 heb ik anderhalf jaar gehobbeld in mijn Peugeot 106 rallye. Maar nadat de onderhoudskosten per jaar over 2 keer de aanschafwaarde gingen, moest ik met pijn in mijn hart de snelle fransoos inruilen.

Ik heb lang gezocht naar iets wat bij mij paste, een v40 moest het worden maar aangezien de benzine richting de €1.60 ging waren die ideeen de ijskast ingeschoven en moest ik 4 maand behelpen in de lancia Y 1.2 LE, ook al was het starten en lopen en had het wagentje toch best ook zijn positieve kanten, toch kon ik het niet verkroppen om als auto liefhebber in het kleine italiaantje rond te rijden.

Vervolgens was het in november 2008 de tijd aangebroken om opnieuw te kijken naar een v40, na een aantal te hebben bekeken was mijn hoop vervlogen om binnen mijn studenten budget een mooie v40 te vinden. De één was compleet uitgeleefd, de ander had een verdacht verleden zonder papieren, en na een auto te hebben bezocht 220km van mijn woonplaats was ik er klaar mee, de advertentie sprak over een perfect, nooit in gerookte auto met net meer dan 200.000 km, gebeld en geverifieerd door de "eigenaar". Bij aankomst het zelfde verhaal, 260.000 km gelopen, overal schade, in gerookt, lelijke velgen etc etc. De hoop was tot ver in de schoenen gezakt. Tot ik op marktplaats dit fraaie exemplaar vond, wel eens waar bij een particulier, maar met volle onderhoudshistorie, 207d km, nooit in gerookt en op hier en daar een gebruikerskrasje na in goede staat. Na een proefrit was ik verkocht, even als de auto.

de v40 had net een nieuwe APK, dus veel omkijken had ik er niet naar. Hij was alleen nodig toe aan een poetsbeurt. Ik ben van plan meer te gaan rijden dus ik hoop dat de auto mij goed gaat bevallen!

Na 8 maanden

Niks meer dan lof over de Volvo, ik mis wel kracht in de motor, al redt de wagen zich prima op alle wegen. Maar misschien ben ik ook wel verwend met de kracht van een Jag van mn vader, of de Saab 2.0 turbo FSP van mijn broer. Hij is bij Scandinavian Cars in Eelde in onderhoud en daar hebben ze de auto onlangs de 225.000 km beurt gegeven en is de aandrijfhoes vervangen. De kosten vielen mij 100% mee. Ook heb ik er direct nieuwe banden onder gedaan. Ik ben zeer te spreken over de GoodYear NCT 5, mooi stil ook op de snelweg, goede wegligging zowel droog als nat. 4 stuks inclusief montage €350.-

Zelf heb ik de v40 voorzien van goede audio. JVC MP3/USB radio pioneer boxen rondom (ook in de d-stijl) en een JBL GTO 12'' Sub. voor mooi zuiver geluid. Op mijn verlanglijstje staat nog een blokjesgrille van de phase III en Krater velgen. Mijn oberon's zien er prima uit en aangezien de nieuwe banden rij ik deze eerst af en bewaar ik de velgen voor winterbanden, mocht ik de auto nog zolang in mijn bezit hebben.

Deze zomer gaat de v40 mee op vakantie naar Zweden, ik hoop daar mooie foto's te kunnen maken en dat de auto in elkaar blijft! Daarna volgt de volgende update

Nu

De vakantie naar Zweden is goed verlopen. Wat een land, fantastisch! De volvo heeft zich goed gehouden. Geen noemenswaardige problemen. Één week voor de vakantie gebeurde er iets opmerkelijks, het oliedruk lampje op het dashboard begon te branden. Maar aangezien de v40 net een onderhoudsbeurt heeft gehad, leek me het stug dat het aan het oliepeil lag. Na meerdere keren het peil te hebben gecontroleerd gingen mijn verdenkingen uit naar kabelbreuk of een defecte sensor. Het laatste was dan ook het geval, dit voor alle zekerheid laten repareren. In zweden zelf: De airco kwam vaak van pas en deed zijn werk (gelukkig) uitstekend! Wel merk ik steeds meer dat ik meer vermogen wil, maar wat er uit de 1.8 motor is nog voldoende. De ruimte die ik nodig had voor de nodige bagage (cq hutkoffers van mijn vriendin) konden er allemaal in! Het verbruik op de lang gestrekte wegen in Zweden was keurig, 1:14 (beter dan de 1:10 van de Saab 9-3 2.0 turbo FSP van m'n broer haha) Binnenkort tijd voor de nieuwe APK, dan weer een update.

Kosten

Tot nu toe zijn de volgende zaken vervangen (en de bijbehorende kosten)

Oliedruksensor vervangen €61,40
225.000 km beurt (filters, olie etc) €323,38
4 nieuwe banden (GoodYear NCT5 195/55 R15 85 V) €356,-
Aandrijfhoes vervangen €157,08

Wegenbelasting (per kwartaal €154) €51,33 p/m
Verzekering (OHRA Wa+) €33,- p/m

benzine: gemiddeld verbruik 1:11,3 (á 1.34 per liter op 25-08)

na 21000 km zijn de kosten neergekomen op:
€ 0,19 per km. (afschrijving niet mee gerekend)

Alle reparaties en onderhoud bij Scandinavian Cars in Eelde en banden bij Bandentopper in Kolham. Beide bedrijven zijn aanraders naar mijn idee!

Volvo is verkocht

Omdat ik had besloten om op kamers te gaan wonen en het ouderlijk huis te verlaten, werd het ook tijd voor een nieuwe auto. Aangezien mijn (bij)baan ook in Groningen is, zullen mijn kilometers ook aanzienlijk minder worden. Het leek mij daarom leuk om een klassieker te kopen. En de kans deed zich voor om de auto om te ruilen voor een BMW 525i uit 1984, deze kans heb ik aangegrepen en heel soms vooral met het warme weer nu (03-07-2010 30 graden) waarom ik een auto zonder airco heb. Maar ik denk dat ik niet gauw zo een goede betrouwbare auto weer zou krijgen als mijn volvo. Ik denk er met veel plezier aan terug.