Toyota Starlet 1.3 XLi (1994)

Toyota Starlet 1.3 XLi (1994)

UitvoeringStarlet 1.3 XLi
Bouwjaar1994
Jaar van aanschaf2006

Na lang overwegen om een eigen eerste auto te kopen, ben ik halverwege dit jaar eens rustig gaan kijken bij verschillende garagebedrijven bij mij in de buurt. Een ding was zeker: het moest een Japanse auto worden. Dit vanwege hun goede reputatie op betrouwbaarheid. Mijn oog viel tijdens een bezoek bij de garage op een leuke grijze Starlet. Drie dagen erna en veel lezen over de Starlet ben ik er een proefrit in gaan maken.

De eerste indruk die mij de auto tijdens de proefrit gaf, was dat het een lekker rijdende auto is. Inmiddels heb ik de auto nu drie maanden en ik begin hem steeds meer te waarderen. Deze auto is voorzien van meegespoten bumpers, spiegels en stootstrips. Samen met lichtmetalen wielen ziet deze Starlet er leuker uit, dan een versie in standaard uitvoering. De auto heeft dan ook naast de benaming XLI de toevoeging GT. Van binnen is de auto voorzien van leuke donkere bekleding en een toerenteller. De achterruitwisser die de destijds goedkopere uitvoering moest missen is ideaal tijdens een regenbui, zonder is door de achterruit kijken een stuk lastiger.

Zoals eerder gezegd is het een lekker rijdende auto. Na bijna dertien jaar is in het interieur nog steeds geen piepje of kraakje te horen. De stoelen zijn klein van formaat, maar zitten goed. Het vreemde aan de stoelen vind ik dat er aan de bijrijderskant een handige walk-in stand zit, maar dat dit aan de bestuurderskant ontbreekt. Wel kan deze stoel ver naar voren worden geklapt.
Mijn auto heeft geen stuurbekrachtiging, dat is in combinatie met extra bredere banden lastig tijdens het inparkeren. Op snelheid is hier niets van te merken.
Schakelen gaat goed en soepel.
De motor is soepel en sportief: je kunt met een warme motor zonder protesteren 50 rijden in de 5e versnelling, maar sportief rijden kan hij ook als de beste.

Wanneer in de auto vier mensen zitten is dit wel duidelijk te merken. Je moet dan zacht over de drempels rijden. Hard rijden in combinatie met bochten is dan niet verstandig.

De auto is normaal in het verbruik. Het meeste rijd ik stadsritten. Het verbruik is dan 1 op 12,9. Schakelen doe ik tussen de 2000 en 2500 toeren.

Kortom een betrouwbare auto die doet wat hij moet doen, zonder veel opties die stuk kunnen gaan. Dit in combinatie met een laag bedrag aan wegenbelasting en verzekeringspremie maakt dat de Toyota Starlet een ideale beginnersauto of boodschappenauto is.

Voordat ik de auto kocht heb ik met de garagehouder afgesproken dat de binnenverlichting gemaakt zal worden. Dit is gebeurd. Ook is de lawaaimakende ventilatiemotor vervangen.

De koppeling piepte erg sterk wanneer deze werd ingetrapt (niet erg volgens een monteur. Was droogte). Dit heb ik zelf simpel verholpen met een beetje kettingvet van een motor op de scharnierende delen van de koppeling.

De kentekenverlichting aan een kant deed het niet meer (alleen na klap op de bumper). Ik wilde kijken wat er mankeerde, maar brak per ongeluk het houdertje van de verlichting, omdat deze er niet makkelijk uit kon zoals in het instructieboekje stond omschreven. Inmiddels heb ik een nieuwe en heb er meteen maar een tweede bij besteld. Dit vanwege kleurverschil.

Tijdens een rit in het donker is mij opgevallen dat de verlichting van een schakelaar op het dashboard het niet meer doet. Deze zal vervangen moeten worden. Na twaalf jaar is dat ook logisch. Drie autobedrijven hebben mij vermeld dat er een compleet nieuwe schakelaar in moet. Na verder doorgezocht te hebben blijkt dat er alleen maar een nieuw lampje in moet. Helaas is dit wel lastig zelf te repareren, aangezien de complete middenconsole gedemonteerd moet worden. Inmiddels is de verlichting vervangen en zit de middenconsole er weer in.

Doordat de auto dicht bij een boom staat geparkeerd komen er veel bladeren op. Een aantal bladeren zat in de ventilatiemotor. Deze zijn er uitgeblazen door een autobedrijf.

De binnenverlichting (hemelverlichting) van de auto deed het al niet toen ik de auto kocht. De garage heeft het bij de aankoop verholpen. Inmiddels doet de verlichting het helemaal niet meer (ook niet na een nieuw lampje). Het zit waarschijnlijk in de schakelaar in het dak zelf en de schakelaar in de deur (bijrijderskant). De auto is hiervoor naar de garage geweest. Deze garage heeft het probleem, dacht ik, opgelost. Na een aantal keren de deur gebruikt te hebben viel de verlichting weer uit. De auto zal opnieuw naar de garage moeten om de oorzaak te vinden. Inmiddels zit er een andere schakelaar in het dak en is het probleem opgelost.

Update (08-03-2007): Nog steeds geen problemen. Alleen plezier met deze fijne auto.

Preventief heb ik de wielkasten behandeld met tectyl en een aantal lichte beschadigingen behandeld.

Deze review zal ik, wanneer meer nieuws, aanpassen en/of aanvullen. In de waarderingen zal ik laten meewegen dat ik weinig en vaak korte stukken rijd.

INMIDDELS EEN ANDERE STARLET GEKOCHT. ZIE HIERVOOR MIJN ANDERE REVIEW.