Toyota Corolla Wagon 1.6 16v VVT-i Linea Sol Annivers. (2006)

autoreview

Toyota Corolla Wagon 1.6 16v VVT-i Linea Sol Annivers. (2006)

Signalement

UitvoeringCorolla Wagon 1.6 16v VVT-i Linea Sol Annivers.
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2015
KM-stand bij aanschaf115.978 km
KM-stand laatst280.000 km
Lezerswaardering: 83%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Zo luxe als een Lexus

  • 115.991 km

Wat moet de opvolger worden van een auto die je 4,5 jaar hebt gehad en waar je overwegend tevreden over was? Inderdaad, dan koop je eenzelfde model, maar dan net wat luxer, van een recenter bouwjaar en met aanzienlijk minder kilometers op de teller.

De opvolger van mijn Toyota Corolla Wagon 16v VVT-i Linea Sol uit 2003 werd daarom een Toyota Corolla Wagon 16v VVT-i Linea Sol uit 2006. Maar niet zonder allerlei strenge eisen gesteld te hebben aan de nieuwe. Zo mocht deze niet meer dan 140.000 km hebben gereden, moest ie van bouwjaar 2006 of recenter zijn en moest de uitvoering een 'Sol' zijn.
Omdat ze niet dicht gezaaid zijn was de keuze niet uitgebreid. Het aantal zoekresultaten blijft veelal beperkt tot 2 of 3 verspreid over het land. De mijne stond bij een Toyotadealer in Veenendaal. Op dat moment zo'n beetje de duurste Corolla in Nederland. Maar de vraagprijs is niet bepalend, het gaat mij om wat ik moet bijbetalen in combinatie met kwaliteit en service. De auto bleek de laatste zeven jaar in onderhoud te zijn geweest bij de aanbieder. En omdat de aanbieder de auto aanbood met BOVAG garantie en een jaar mobiliteitsgarantie durfde ik de stap wel te maken richting de showroom.

Voor mijn inruiler kreeg ik een bedrag terug dat hoger lag dan ik vooraf gehoopt had, dus dat was een meevaller. Deze meevaller heb ik vervolgens gebruikt voor het plaatsen van een nieuwe trekhaak met dertienpolige aansluiting. De nieuwe trekhaak werd ook onderdeel van de onderhandeling over het bedrag dat ik uiteindelijk moest gaan bijbetalen.
Ik had ook de oude trekhaak van de inruiler over mogen laten zetten tegen vergoeding van de arbeidskosten, maar ik wilde geen dertien jaar oude rommel onder mijn 'nieuwe' auto.

Wel heb ik de lichtmetalen velgen van de inruiler laten overzetten. Dat had nog even wat voeten in aarde, want ik had in eerste instantie de inruiler laten taxeren met de lichtmetalen velgen eronder. Maar nadat de deal gesloten was en ik weer terugreed naar huis bedacht ik mij dat het nooit mijn bedoeling was geweest om het lichtmetaal in te ruilen. Na enige overpeinzingen besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en de dealer te vragen of ik de inruiler mocht inruilen met stalen velgen met wieldoppen die ik in mijn garage had staan. Dat bleek helemaal geen probleem te zijn. En dus moest er van alles gewisseld worden. Die eer gunde ik aan de dealer. De stalen velgen moesten worden ontdaan van de winterbanden en de lichtmetalen velgen moesten worden ontdaan van de zomerbanden. De winterbanden gingen vervolgens om de lichtmetalen velgen en de zomerbanden gingen om de stalen velgen. De stalen velgen gingen onder de inruiler, de lichtmetalen velgen met winterbanden onder de nieuwe. De lichtmetalen velgen van de nieuwe Corolla waren al voorzien van zomerbanden en staan nu bij mij in de garage te wachten tot het voorjaar. Ik kan nu dus het gehele jaar op lichtmetalen velgen rijden.

Wat heeft de nieuwe extra t.o.v. de oude:

-Zonwerend glas rondom
-Cruise control
-Parkeersensoren
-Zelfdimmende binnenspiegel
-Regensensor
-Verbeterde audiobediening op het stuur
-Meer functies voor de audiobediening in de console


Verder is het een feest van herkenning, met dit verschil dat in de nieuwe alles zo goed als nieuw is en in de inruiler behoorlijk was uitgeleefd. Op de displays in de middenconsole van de nieuwe zat zelfs nog de beschermfolie uit de fabriek! Nadat de folie verwijderd was kwamen er smetteloze displays onder tevoorschijn.

Voor mijn begrippen is de auto zo goed als nieuw. Er staat anderhalve ton minder op de klok dan bij de inruiler, de auto is 3,5 jaar jonger en smetteloos van binnen. Aan de buitenzijde zitten enkele krasjes bij de deurgrepen. Die zijn zo goed als weggepolijst, maar nog wel iets zichtbaar. Ik hoef dus niet angstvallig het eerste krasje af te wachten, want die zat er al bij aankoop.

De eerste 600 km

  • 116.600 km

De eerste 600 km heb ik achter de rug. Zojuist heb ik de tank, die ik vol had meegekregen, tot de nok afgevuld. Volgens de boordcomputer zou ik 1:14,6 hebben gereden. Volgens de dagteller en het getankte volume kwam ik op 1:15,2.

Dat laatste was ook mijn streven: boven de 1:15 uitkomen. Nu zegt één tankbeurt nog niet zoveel, maar het begin is er en dat stemt positief.

De Corolla rijdt als een nieuwe auto, ondanks dat deze al negen jaar oud is. Er is geen piepje of kraakje hoorbaar. De auto zit heel degelijk in elkaar, alsof Toyota tussen 2003 (bouwjaar van de voorganger) en 2006 (de huidige) nog een flinke kwaliteitsslag heeft gemaakt.
Zuinig rijden is met deze auto een grote uitdaging. De motor is namelijk erg gewillig en de auto wil er als de brandweer vandoor als het gaspedaal wordt getoucheerd. Ondanks dat de Corolla 'slechts' 110 pk heeft lijken er enkele tientallen paarden extra onder de motorkap te wonen. Het is bijna eng, als ik het vergelijk met zijn gelijk-gemotoriseerde voorganger. Ook de tussensprintjes worden opgepakt alsof de Corolla stimulerende middelen gebruikt. Op zich is dat leuk, maar ik wil me niet teveel laten uitdagen.

De cruise control werkt prettig. Voor mij is dit een nieuw fenomeen, dus het vergde enige gewenning, maar omdat ik overwegend snelweg rij is het op de rustige trajecten een uitkomst. Bij 90 km/uur kwam de boordcomputer uit op 1:22. Bij 120 gaf de computer 1:14,7 aan. Een aanzienlijk verschil dus. Reden genoeg voor mij om niet structureel 130 te gaan rijden daar waar dat mag. Gewoon lekker cruisen op 115.

Objectieve test

  • 116.600 km

Op Autoweek.nl staat een erg zuur geschreven autotest van de Corolla Wagon. De schrijver had waarschijnlijk een fles azijn gedronken of geen kerstpakket gekregen van de Toyota-importeur. Als ervaringsdeskundige heb ik de autotest zo objectief mogelijk herschreven. Ik geef dezelfde informatie maar de toon is totaal anders, waarbij ik aan de lezer de ruimte laat om zelf een oordeel te vellen. De objectieve test staat onder:

http://www.autoweek.nl/myweblogs?id=4314

Verbruik

  • 119.435 km

Inmiddels heb ik er bijna 3500 km op zitten met de Corolla. Veel snelweg gereden en daar is de auto in zijn element. Ik rij vrij rustig, vrijwel nooit harder dan 120, maar als het wat harder moet, bijvoorbeeld tijdens een inhaalactie, dan versnelt de Corolla erg gemakkelijk. Voordat ik het in de gaten heb zit ik op hoogst illegale snelheden. De overbrengingen zijn anders dan bij zijn voorganger. Het vermogen komt eerder vrij bij minder toeren.

In de bebouwde kom rijdt het wat minder prettig omdat de motor nogal bijterig reageert op het gas, vooral als de motor nog koud is.

Het verbruik ligt rond 1 op 15. Ik verwacht dat het niet veel zuiniger zal worden. Maar als het zo blijft mag ik tevreden zijn, het is 10% zuiniger dan de fabrieksopgave. Dat lukt met een modernere auto niet. Daarvan is het verbruik veelal 25% minder gunstig dan de fabrikanten de consumenten willen laten geloven. Mijn auto doet meer dan de fabrikant belooft, niet in de laatste plaats met dank aan mijn rijstijl.

Eerste beurt

  • 131.850 km

Na ruim 16.000 kilometer heeft de Corolla zijn eerste beurt gehad. Ik had vooraf geen bijzonderheden te melden. Tijdens de beurt kwamen ook geen bijzonderheden naar voren dus de vooraf opgegeven kosten werden niet verhoogd.

Omdat ik een klantenpas heb kreeg ik een gratis leenauto mee, een Auris. Alleen de brandstofkosten kwamen voor mijn rekening. Daarmee werd de rekening verhoogd met 6,50 euro en diende ik 177 euro af te rekenen. De auto werd keurig gepoetst afgeleverd. De rekening werd netjes toegelicht en de medewerker die mij zes maanden geleden de auto had verkocht kwam nog even informeren hoe de Corolla mij beviel. Zeer attent.
Ik kon hem vertellen dat de Corolla nog steeds bevalt.

Twee weken geleden heb ik de winterbanden vervangen door de zomerbanden. Het verbruik ligt na de wisseling nog steeds rond 1 op 15. Ik ben de cruise control steeds meer gaan waarderen en maak er vaak gebruik van. Het rijden op cruise control maakt me er wel van bewust hoe onrustig het is in het verkeer. Op de linkerbaan van een snelweg rij ik nooit op CC. In die heksenketel van notoire hardrijders, bumperklevers en andere verkeershufters is de CC te gevaarlijk. Maar zodra ik weer op de rechterbaan rijdt gaat de CC weer aan en is het heerlijk cruisen.

Airco defect

  • 139.000 km

Een paar weken na de kleine beurt en tevens een paar weken na de garantieperiode bleek de airco niet meer te werken. Er werd geen koude lucht meer door het interieur geblazen. Welke stand ik ook instelde, het bleef warm. Daarom de garage gebeld om een afspraak te maken voor controle van de airco. Twee weken later kon ik langskomen, het was namelijk nogal druk in de werkplaats. Gelukkig was het in die twee weken niet al te warm.
Bij het brengen van mijn auto stond een gratis leenauto klaar. 's Middags kon ik mijn auto weer ophalen. Bij de receptie van de werkplaats werd mij netjes uitgelegd wat er aan de hand was. Een relais bleek defect te zijn en is vervangen. Vervolgens is de airco opgefrist.
De rekening werd opgemaakt. Met de leenauto had ik 80 kilometer gereden. Voor de brandstof werd 7 euro 50 in rekening gebracht. Voor de reparatie hoefde ik niets te betalen. Men vond dat dit nog onder de garantie viel, ondanks dat de garantieperiode al was verlopen. Dat heeft mij positief verrast. Na een bedankje van mijn kant liep ik naar mijn auto, die geheel gepoetst op mij stond te wachten. Bedankt voor deze service, Toyota Van Gent in Ede.

Eerste grote beurt

  • 147.422 km

Ik probeerde het zo goed mogelijk uit te kienen bij het maken van de afspraak voor de grote beurt met APK. Mijn streven was om precies 15.000 km na de kleine beurt mijn auto bij garage te hebben staan. Dat werden er 572 meer door enkele onverwachte tripjes in de weken voor de afspraak.
's Ochtends heb ik de Corolla ingeleverd en kreeg ik een Aygo als leenauto mee. Dat is leuk voor de afwisseling, na twee keer een Auris meegekregen te hebben. Bovendien doet zo'n Aygo mij mijn eigen Corolla nog eens extra waarderen. Maar dat terzijde, de auto's vallen in totaal verschillende klasses.
Aan het eind van de middag kwam ik de Corolla weer ophalen. De grote beurt heeft geen bijzonderheden naar voren gebracht en de APK verliep glansrijk. De grote beurt inclusief APK kostte mij 370 euro. Voor de Aygo betaalde ik 9 cent per gereden kilometer, als vergoeding voor de brandstof. Ik had er 100 km mee gereden. Van mijn werkgever krijg ik 19 cent per kilometer, dus ik werd er nog beter van ook.
De Corolla stond weer netjes gewassen op mij te wachten.

Het verbruik ligt na ruim 30.000 km iets boven 1 op 15. Ik ben nog steeds content met deze Corolla. Het is een auto met een pittige motor, een overzichtelijk dashboard en goed zicht rondom. De zitting van de bestuurderstoel had wel iets langer mogen zijn. Ik mis bij tijd en wijle een beetje steun.

Wat heb ik de afgelopen maanden zelf aan de Corolla gedaan:
- een krasje op het linker voorspatbord gemaakt toen ik mijn heg aan het snoeien was :( .
- een H7 lamp in de koplampunit vervangen.

We zijn weer 15.000 km verder

  • 162.550 km

De Corolla is de winter goed doorgekomen. Inmiddels ben ik weer 15.000 km verder en was het weer tijd voor een beurt. Er zijn geen schokkende zaken geconstateerd. Wel bleek het interieurfilter bijna verstopt te zijn en waren de ruitenwisserbladen versleten. Dat had ik zelf al geconstateerd. Bij regen bleven de ruiten streperig.
De beurt inclusief vervanging van alle ruitenwisserbladen en interieurfilter komt op 271 euro inclusief BTW. De leenauto, een Toyota Verso met automaat, was zo goed als gratis: 9 cent per kilometer aan brandstofvergoeding. Tot op heden kost de auto mij aan brandstof € 0,095/km en aan onderhoud € 0,017/km. Totaal iets meer dan 11 cent /km, exclusief afschrijving. Maar al zou de auto inmiddels 50% in waarde zijn gedaald dan blijven de kosten rond 20 cent per km.
Ik kijk vol optimisme uit naar de komende 15.000 km.

Soms zit het mee, soms niet

  • 178.222 km

Alweer ruim 15.000 km extra op de klok gezet, o.a. dankzij een vakantie naar Oostenrijk. Aan de vakantie ging het een en ander aan autoleed vooraf. Zo sneuvelde er een mistlamp in de voorspoiler door een opspringend steentje, heeft een onverlaat getracht om de kentekenplaat aan de voorzijde van mijn auto af te slopen, hetgeen mislukte dankzij de antidiefstal bevestiging en kreeg het linker voorportier het te verduren toen een uitparkerende automobilist mijn stilstaande auto niet opmerkte. De getaxeerde schade aan het portier bedroeg bijna 1.100 euro. Dat bedrag heb ik vergoed gekregen en heb na enige overpeinzingen besloten om de schade niet te laten repareren. Het leek mij wenselijker om het geld te besteden aan het repareren van de mistlamp. Mistlamp en montage kostten 227 euro.

Vandaag is de Toyota voor een grote beurt bij de garage. De grote beurt kost standaard 381 euro. Helaas bleef het daar niet bij. Een van de schokdempers aan de voorzijde bleek te lekken en de wangen van de achterbanden, die er al op zaten toen ik de auto kocht, vertonen teveel haarscheurtjes. Dat had ik een aantal maanden geleden zelf ook al geconstateerd dus dat kwam niet als een verrassing. De banden kostten inclusief montage en uitlijnen 210 euro.

Al deze reparaties, dus inclusief de mistlamp, brengen de kosten deze keer op een totaal van 1.300 euro. Dat is een flinke bak met geld. Ik zou bijna zeggen dat ik het geluk had dat mijn auto werd aangereden en dat ik daarvoor royaal werd gecompenseerd. Dat houdt het autorijden betaalbaar, al had ik liever gezien dat de bankrekening op een andere manier gespaard zou worden.

Over de Corolla ben ik nog steeds te spreken. De cruise control is een zegen, de acceleratie bij gas geven is geruststellend vlot, op de Autobahn durfde ik op de terugweg vanuit Oostenrijk de 180 km/uur aan te tikken (na een afstand van 2 km liet ik het gaspedaal weer fieren, 130 à 140 is daar hard genoeg als je in een vakantiestemming wil blijven) en het brandstofverbruik blijft gemiddeld netjes rond 1:15. De APK bleek verder trouwens probleemloos.

Hopelijk blijven verdere kosten mij dit jaar bespaard.

Ik wil uw auto kopen

  • 190.000 km

Inmiddels heb ik de Corolla alweer twee jaar in mijn bezit. Er is niet zoveel gebeurd de afgelopen weken, behalve dat de kilometerstand snel oploopt omdat ik de laatste weken minimaal 1000 km per week afleg in verband met een toegenomen afstand voor woon-werkverkeer. Vanwege een project ver van mijn woonplaats rij ik nu dagelijks 220 km in plaats van 140 km. Maar dat is geen straf. Het traject leent zich prima voor heerlijk cruisen en radio luisteren.
Anderhalve week geleden heb ik binnen drie kwartier zelf de zomerbanden voor de winterbanden verwisseld. Dat gaat prima met behulp van mijn hydraulische krik. De kosten voor die krik heb ik al vele malen terugverdiend en elke keer als ik zelf de banden wissel heb ik het gevoel dat ik rijker word vanwege alle besparingen op garagekosten. Alhoewel, rijker? Minder arm bedoel ik. Nee, ook dat niet, ik heb niets te klagen en met mijn zelf betaalde Corolla voel ik mij altijd rijk.

Afgelopen weekend parkeerde ik even op de parkeerplaats bij de supermarkt bij mij in het dorp. Ik was hooguit tien minuten weg toen ik terugkwam bij de auto en een geplastificeerd kaartje onder de ruitenwisser aantrof. Of ik mijn auto wilde verkopen. Ik keek om mij heen, zag niemand en zag verder ook geen kaartjes onder de ruitenwissers van de mij omringende auto's. Blijkbaar was mijn 11 jaar oude Corolla de uitverkorene. Ik ben echter niet voornemens om mijn auto binnen afzienbare tijd te verkopen of in te ruilen. Ik wil graag de drie ton volmaken en heb dus nog 110.000 km te gaan voordat dat doel is bereikt.

Twee weken geleden heb ik weer een lamp moeten verwisselen aan de voorzijde. Een H7 lamp, gekocht bij de Action voor een paar euro's. Ik heb nog geen verschil gemerkt in duurzaamheid tussen dure en goedkope lampen. Ze gaan allemaal ongeveer een jaar mee. Voor mijn gevoel is dat nogal kort, maar ja, ze branden dan ook gedurende ruim 34.000 gereden kilometers per jaar. Het verwisselen kon ik zelf doen, een paar minuten werk al is het wel een gepriegel. Niet aan te bevelen als je koude vingers hebt of in het duister.

Bij de komende beurt ga ik de voorremmen laten nakijken want die piepen bij het remmen in de eerste minuten na de koude start. Voor mensen met een scherp gehoor is dat geen prettig geluid en omdat ik het gehoor heb van een herdershond is het voor mij als bestuurder ook vervelend. Ik denk dat de schijven vervangen moeten worden, dus ik leg alvast wat geld opzij. Ook Corolla's vertonen slijtage, zo blijkt.

Richting de twee ton

  • 193.790 km

Gisteren heeft de Corolla weer een beurt gehad, dus ik heb er weer 15000 km op zitten. Omdat de Corolla sinds een paar weken last had van een schel piepend geluid bij het remmen na de eerste meters na een koude start heb ik aanvullend op de beurt de remmen laten reinigen en alles rondom laten doorsmeren. Dat heeft blijkbaar geholpen want ik heb het gepiept niet weer gehoord.

Deze keer kreeg ik een Toyota Auris hatchback mee als leenauto, een zuinige benzineversie met zes versnellingen en start-stop systeem.

De kosten voor de beurt inclusief reinigen van de remmen
en de brandstofvergoeding voor de leenauto bedroegen 228 euro. Het is wel weer een bak met geld in deze dure decembermaand, maar ik kan hopelijk weer een half jaartje veilig en probleemloos vooruit.

Marterschade

  • 195.000 km

Een ongenode marter heeft deze week schade aangericht onder mijn motorkap. Niet alleen heeft hij de geluidisolatie aan de binnenzijde van de kap uit elkaar getrokken, ook heeft hij de aanvoerslang van de ruitensproeiers doorgebeten. De ruitensproeier viel op dezelfde dag uit als de linker koplamp met dimlicht en stadslicht. Of het uitvallen van de verlichting ook martergerelateerd is of dat het puur toeval was is niet bekend. De bedrading is doorgemeten, de lampen zijn vervangen, de stekkers zijn schoongemaakt en alles werkt weer naar behoren. Alleen de geluidisolatie blijft een rotzooitje.

Twee ton achter de wielen

  • 200.000 km

Op vrijdag 23 februari rond het middaguur was het zover. Rijdend op de A50 in de richting van Zwolle, ter hoogte van het wereldberoemde dorp Zuppeld sprong de kilometerteller van mijn Corolla op 200.000. Er is geen weg terug, alleen vooruit dus de twee zal de komende honderdduizend kilometer vooraan blijven staan.

Lekke schokdemper

  • 210.000 km

Bij de laatste beurt bij een kilometerstand van circa 210.000 km, werd geconstateerd dat één van de schokdempers aan de voorzijde lekt. Deze dient vervangen te worden. Omdat de schokdempers vorig jaar augustus al een keer zijn vervangen, dus minder dan een jaar geleden, wordt de lekke schokbreker deze keer onder garantie vervangen. Dat komt goed uit, want dat kost mij niets.

Verder werden er, op een vervuild interieurfilter na, geen bijzonderheden geconstateerd tijdens de beurt. Wel heb ik twee weken voor de beurt zelf weer een lampje moeten vervangen in de koplampunit. Daar ben ik inmiddels een deskundige in geworden. Kosten voor de beurt, € 340,--. De auto stond netjes gewassen voor mij klaar. Leenauto was deze keer een Toyota Yaris met een vreemde cruisecontrol. Als je deze instelde op 80 km/uur en je gaf gas bij, dan kwam je toch niet boven de 80. Liet je het gas los, dan zakte de auto terug in snelheid. Erg irritant.

Nieuwe winterbanden

  • 226.313 km

De Corolla heeft weer een 15.000 km beurt gehad. Een kleine beurt deze keer. Er is een nieuw lampje in het stadslicht geplaatst en de schakelkabels zijn schoongemaakt en ingevet omdat de eerste versnelling af en toe blijft haken bij het schakelen van 1 naar 2 bij koude motor.

Helaas bleken de winterbanden die ik had meegegeven voor de bandenwissel niet meer te voldoen aan de minimale profieleis. Alle vier zaten ze net beneden het minimum dus zijn ze allemaal vervangen. Ik heb er zes jaar mee gedaan.

De beurt kostte mij 217 euro. De banden waren inclusief plaatsen en balanceren 375 euro.

Als leenauto kreeg ik deze keer een Toyota C-HR mee. Deze reed lekker, maar vanwege het beperkte zicht naar achteren wordt dit niet de opvolger van mijn Corolla. Kosten voor het gebruik waren 6,31 euro voor 70 km.

De beurt viel dus mee. De kosten voor de winterbanden waren een tegenvaller, maar ook dat overleef ik wel weer.

Toename verbruik

  • 232.614 km

Nadat de winterbanden zijn gemonteerd lukt het mij niet meer om met het verbruik boven 1:15 uit te komen. De oorzaak zal niet volledig zijn toe te schrijven aan de winterbanden, omdat ik ook regelmatig grote afstanden afleg met een fietsenrek met fiets achterop. Tevens heb ik het geluk sinds enkele maanden een vriendin te hebben die op circa 20 kilometer afstand van mijn huis woont. Ik rij dus ook vaker dan voorheen kortere afstanden.
Toch blijft mijn streven om met het verbruik gemiddeld boven 1:15 te blijven, maar na het invoeren van de laatste tankbongegevens zakte het verbruik naar 1:14,99. Een zwarte dag in mijn Corolla-geschiedenis.

Deze week heb ik linksachter twee defecte lampen laten vervangen. Ik wilde het eerst zelf doen, maar had er uiteindelijk geen zin meer in toen ik een beugeltje niet los kreeg en ik jeuk bleek te krijgen van het isolatiemateriaal van de binnenbekleding die ik iets opzij moest duwen. Ik heb tevens de lampen aan de rechterzijde laten vervangen want die zijn even oud en liepen dus ook de kans om binnenkort te bezwijken. De kosten kwamen voor vier lampen en arbeidsloon (7,50 euro) op 19,65 euro. De werkzaamheden zijn uitgevoerd bij een lokale garage, dus niet bij de dealer omdat ik daar deze week niet in de buurt zou komen. Verder geen bijzonderheden.

Jaarlijkse kosten

  • 240.000 km

Op 23 februari 2019 was het een jaar geleden dat de Corolla de twee ton volmaakte. Het was daarom simpel te berekenen hoeveel ik in een jaar tijd had gereden door de kilometerstand af te lezen op 23 februari 2019. Deze bedroeg 237.500. Ik heb in een jaar tijd dus 37.500 km gereden. Dat was circa 3.000 km meer dan ik had verwacht. Ik heb naast woonwerk-verkeer circa 2.000 km meer zakelijke kilometers gereden dan voorgaande jaren. Jaarlijks rij ik circa 24.000 km voor woonwerk. Deze kilometers krijg ik vergoed evenals de extra zakelijke kilometers. Ik heb voor de afgelopen circa 3,5 jaar dat ik de auto in mijn bezit heb een sommetje gemaakt van de kosten.

De teller staat inmiddels op 240.000 km. De kosten per jaar komen, inclusief afschrijving (deze hou ik op 1900 per jaar), verzekering, onderhoud en wegenbelasting op 7180 euro. Daarmee kom ik op circa 20,3 cent per kilometer. Ik krijg circa 5000 euro per jaar aan kilometervergoeding. Daarmee kost de Corolla mij na aftrek van alle vergoedingen circa 180 euro per maand, waarvoor ik dus ook mijn privékilometers rij.

Het verbruik speelt een belangrijke factor. Ik ga uit van een verbruik van 1:15 op basis van de afgelopen 124.000 km. Zou ik 1:16 rijden dan gaan mijn maandlasten omlaag tot 160 euro. Zou ik 1:14 rijden dan nemen de maandlasten toe tot 204 euro. Zuinig rijden loont dus. Maar dat laatste lukt de laatste tijd minder goed, o.a. door een toename van kortere ritten en slechte weersomstandigheden. Ik ga toch weer wat meer mijn best doen om zuiniger te rijden.

Grote beurt

  • 241.540 km

Op 5 april was het weer tijd voor een grote beurt. Vooraf had ik gemeld dat het linker achterportier ruist bij snelheden boven de 100. Tevens dat de achteruitrijsensor af en toe piept bij achteruit rijden als ie niet is ingeschakeld. En het grootste probleem: er ontbreekt een rubberen afdekdopje bij de bevestigingspunten van de kentekenplaat aan de achterzijde ;) .

Het portier is strakker afgesteld maar die ingreep heeft niet geholpen, alleen geld gekost. De parkeersensoren zijn schoongemaakt, hetgeen wel heeft geholpen. En ik heb twee nieuwe afdekdopjes gekregen.
Verder bleken de achterremmen vervuild te zijn. Deze zijn schoongemaakt. Ik moet toch wat minder uitrollen en wat vaker de rem flink gebruiken. Natuurlijk is weer het onvermijdelijke interieurfilter vervangen. We hebben kennelijk veel fijnstof in de buitenlucht rondvliegen.

Als opmerking werd gemaakt dat de aandrijfas linksvoor sporen van corrosie vertoont en binnen afzienbare tijd vervangen zou moeten worden. Daar werd ik niet vrolijk van, want dat zou 450 euro gaan kosten.
Ik heb deze ingreep nog even uitgesteld om de kosten een beetje te spreiden. Het ligt in de planning om deze ingreep voor de zomervakantie te laten uitvoeren.

Totale kosten voor de beurt, inclusief de kosten voor de leenauto (Toyota Aygo): € 532,70

150000 zelf gereden kilometers

  • 266.000 km

De winterbanden zitten er weer onder. Natuurlijk zelf gedaan, ik heb 16 jaar geleden niet voor niets een hydraulische krik gekocht. Een fraaie dopsleutelset en een assteun zijn de overige hulpmiddelen om mij te assisteren bij deze klus. Omdat ik in de luxe positie verkeer dat ik zowel voor mijn zomer- als winterbanden een set lichtmetalen velgen heb is het wisselen een gemakkelijke klus. De velgen met banden zijn opgeslagen in mijn eigen garage dus ik hoef er niet voor op pad. Binnen een uur heb ik alle banden met velgen gewisseld.

Een aantal maanden geleden is de aandrijfas linksvoor vervangen wegens roestvorming. De vervanger doet zijn werk onopgemerkt, want de auto stuurt gelukkig nog net zo strak als daarvoor. Een maandje later is de Corolla APK-gekeurd. Dat had ik wat beter kunnen plannen door de APK samen met de vervanging van de aandrijfas te laten uitvoeren, dat had een bezoekje aan de garage gescheeld. Tevens is de passagiersairbag ontsteker vervangen (terugroepactie, dus kosteloos).

Het onvermijdelijke is gebeurd, er is een ruitenwisser vervangen.

We tuffen vrolijk verder met de Corolla. In vier jaar tijd heb ik er circa 150.000 km mee afgelegd, door weer en wind, bij regen en zonneschijn. De lak rondom wordt een beetje sleets door kleine krasjes, vooral de voorbumper heeft het zwaar te verduren gehad met steenslag. Maar dat doet mij minder dan ik had gedacht. Ik ben de auto echt gaan zien als een werkpaard. De afgelopen weken is de laadruimte ook velen malen optimaal benut voor het afvoeren van overtollige spullen uit het huis van mijn ouders, die kleiner zijn gaan wonen. Tevens is de auto in de zomer ingezet als vakantieauto naar Frankrijk. Dakkoffer er op, bagagewagen er achter, twee kinderen achterin en voor het eerst sinds 2013 weer een vrouw naast mij. Daar wordt een man gelukkig van.

Een werkpaard dus, maar wel met de genen van een renpaard, want het is en blijft een vlotte auto.

Het einde is uitgesteld

  • 277.567 km

Afgelopen maanden reed ik op nieuwe winterbanden. In die periode zag ik ook het verbruik toenemen, ondanks dat ik moeite deed om zuinig te rijden. In die periode ben ik ook op e10 gaan rijden. Ook dat zou een bijdrage hebben kunnen leveren aan de toename van het verbruik. Het was in ieder geval erg lastig om het verbruik op het niveau van 1:15 te houden. Ik kwam meer in de buurt van 1:14 of lager.

Medio vorige maand heb ik een proefrit gemaakt in een nieuwe Corolla Touring Sports hybride (een station dus). Van mijn werkgever mocht ik, voor het eerst in mijn werkzame leven, een leaseauto uitzoeken. En mijn keuze was, hoe verrassend, gevallen op de Corolla. Echter, vanwege de coronacrisis zijn alle bestellingen voor nieuwe leaseauto's voor onbepaalde tijd opgeschort. Zo ook mijn bestelling. Een kleine tegenvaller dus, maar na een paar uren balen kon ik de tegenvaller al snel relativeren. Gezondheid is veel belangrijker en ik heb immers nog een goed rijdende Corolla, inmiddels 14 jaar oud en met 277.567 km op de teller dus ik ben nog steeds mobiel. Omdat ik thuis moet werken, inmiddels al vijf weken, wordt er sowieso weinig gereden. Het duurt dus langer dan gedacht voordat ik de 3 ton zal overschrijden.
Mijn Corolla blijft dus nog even in mijn bezit. Afgelopen week heb ik de auto maar weer eens gewassen en een lampje vervangen in de koplampunit. We kunnen dus weer even voort.

Nog twee weken Corollarijder

  • 278.500 km

De kogel is door de kerk, de beslissing is genomen. Er komt geen nieuwe Corolla. Dit jaar worden er bij ons geen nieuwe leaseauto's meer uitgeleverd. Wel is mij een tweetal auto's aangeboden uit de bedrijfsvoorraad. Auto's van oud-medewerkers waar nog een leasecontract aan vast zit.
De auto die mij het meest aansprak is een zwarte Peugeot 308 SW 1.5 HDi uit 2019. Voor moderne begrippen is deze auto vrij basic uitgevoerd, maar motorisch is het een snelle rakker, met een topsnelheid van 203 km/uur en een sprint van 0 naar 100 in 10,0 seconden. Dit dankzij een 130 pk sterke diesel. De Peugeot heeft een maximum trekgewicht van 1400 kg. Meer dan genoeg voor een bagagewagentje.
Natuurlijk, ik ben teleurgesteld omdat de door mij gewenste Corolla is geannuleerd. Ik had heel graag een hybride Toyota willen gaan rijden. Maar soms lopen de dingen anders en als je niet wilt breken moet je meebuigen.
Binnen twee weken staat ie voor mij klaar, netjes gepoetst. De reacties van mensen die de auto hebben gezien zijn positief. En ik ben de afgelopen week ook steeds enthousiaster geworden. Het is mijn eerste leaseauto en mijn eerste auto die jonger is dan 8 jaar op het moment dat ik er mee mag gaan rijden. Ondanks dat het geen Corolla is, is het een leuk vooruitzicht in deze onzekere Coronatijd. Of er de komende jaren net zoveel kilometers worden gereden als afgelopen jaren (37.000 per jaar gemiddeld) valt te bezien, omdat ook na de crisis waarschijnlijk meer thuis gewerkt gaat worden. Maar in mijn vrije tijd mag ik er ook mee op uit trekken en met de gigantische laadruimte van deze 308 is het meeslepen van heel veel spullen voor een weekendje kamperen geen probleem.
Mijn huidige Corolla zal dus binnenkort verkocht gaan worden aan de hoogste bieder. Dan komt er met pijn in mijn hart een einde aan een periode van 23 jaar waarin ik aaneengesloten eigenaar ben geweest van Corolla's. Misschien dat ik de Corolla nóg meer ga waarderen als ik een tijdje een ander merk heb gereden, omdat je betrouwbaarheid, gebruiksgemak en degelijkheid op een gegeven moment vanzelfsprekend gaat vinden. Ik ga het ervaren.

De eindafrekening

  • 280.000 km

De Corolla is verkocht. Ik heb de auto laten taxeren bij een opkoopbedrijf. Er is een complete fotoreportage gemaakt en een rapport opgesteld. Vooraf had ik de Corolla tot in de puntjes van binnen en van buiten schoongemaakt. Het interieur bleek nog heel netjes en strak te zijn, het exterieur daarentegen kende nogal wat oneffenheden. De voorbumper leek beschoten te zijn met grind door een mitrailleur. Het bestuurdersportier had een deuk omdat een collega zijn auto met de achterbumper tegen de mijne had geparkeerd en rondom meerdere kleine deukjes die ontstaan als portieren van naastgeparkeerde auto's iets te ver open worden gegooid. De koplampen waren behoorlijk dof, ook al had ik ze iets kunnen opfleuren door ze te polijsten met tandpasta.

De Corolla was dus niet geheel schadevrij.
Volgens de ANWB-koerslijst gelden de volgende koersen bij een schadevrije auto:
Inruil bij autobedrijf: € 1.000
Verkoop tussen particulieren: € 1.600
Veilingwaarde: € 800
Kopen bij Bovag autobedrijf met garantie: € 2.650

Nadat het taxatierapport was opgesteld en doorgestuurd naar het hoofdkantoor kreeg ik korte tijd later een aanbod: een maximum van
€ 1.574,-

Na tien seconden nadenken ben ik daarmee akkoord gegaan want ik wilde niet met de auto blijven leuren voor mogelijk een paar tientjes extra. Ik had zelf rekening gehouden met een maximum bod van circa 1.400 euro, rekening houdend met de schade aan het portier die twee jaar geleden op circa 1.100 euro was getaxeerd als ik het had willen laten repareren. Ik koos toen voor het geld.

De balans:
Aantal jaren in bezit: 4,57 jaar
Totaal aantal gereden kilometers: 164.022 km
Verbruik gemiddeld: 1 op 14,84 km /liter
Gemiddeld brandstofprijs per liter: 1,53 euro

Zoveel mogelijk getankt bij de goedkoopste tankstations. Zelden langs de snelweg.
Nooit bespaard op onderhoud, 90% van onderhoud en reparaties bij de Toyota-dealer. Lampen zelf vervangen.

Kosten verzekering per jaar: 368 euro
Kosten wegenbelasting per jaar: 512 euro
Kosten brandstof per jaar: 3.698 euro
Kosten onderhoud per jaar: 1.106 euro
Kosten afschrijving per jaar: 1.655 euro (dus inclusief niet gerepareerde schade aan portier)
Zou ik de auto nog een jaar rijden, dan zou de afschrijving per jaar kleiner worden. Dat zou voordelig zijn, maar mogelijk nemen de onderhoudskosten dan toe.

Kosten per km over de totale periode: 0,205 euro /km

Kosten gemiddeld per maand: 611 euro
Reiskostenvergoeding gemiddeld per maand: 412 euro
Eigen kosten per maand: 199 euro

Zonder de coronacrisis zou ik de afgelopen maanden circa 6000 km meer hebben gereden en zouden de maandlasten gemiddeld circa 212 euro zijn geweest door een extra beurt en meer brandstof.

De leaseauto gaat mij circa 236 euro per maand kosten. Ik mag de auto privé gebruiken, brandstof is inclusief.

Mijn maandlasten nemen gemiddeld genomen dus toe, maar ik zal geen piekuitgaven meer hebben voor onderhoud.

Ik heb eerlijk gezegd lang getwijfeld of ik wel een leaseauto wilde. Ik reed namelijk relatief goedkoop en een leaseauto zou mij gemiddeld per maand meer gaan kosten. Onzekerheid over de ontwikkeling van de brandstofprijs en de komst van de Corolla Wagon hybride gaven voor mij de doorslag. Het werd door omstandigheden toch geen Corolla (zie hierboven waarom) maar een Peugeot 308 SW 1.5 HDi.

Geëxporteerd

  • 280.000 km

De website van de RDW geeft aan dat de 18-TF-GK inmiddels is geëxporteerd. De Bestemming is mij niet bekend, maar ik zou niet vreemd opkijken als de Corolla opduikt als taxi in bijvoorbeeld Ghana of Afghanistan.

4,5
  • Betrouwbaarheid
    5
  • Prestaties
    4
  • Comfort
    5
  • Kosten
    4
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Toyota Corolla

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (41)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens