Saab 9-5 Estate 3.0 V6 t SE (2001)

Saab 9-5 Estate

Uitvoering9-5 Estate 3.0 V6 t SE
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2008

Zeer comfortabele saab

Ik heb deze auto in 2008 uit de VS geimporteerd waar de auto's behoorlijk goedkoper zijn dan hier, al moet je er wel natuurlijk de verschepingskosten, bpm en invoerrechten bij optellen. Heb gewoon heel laag geboden op Ebay en jahoor: nóg was ik de winnende bieder. Wel spannend want als de auto 2 maanden later voor je deur wordt afgeleverd met een oplegger, is het natuurlijk wel afwachten of hij echt zo is als de adverteerder heeft beweerd. Nou, ik moet zeggen: ik heb al 30 auto's versleten maar dit is één van de meest betrouwbare, snelle en comfortabele stationcars die ik tot nu toe heb gehad. Met de V6 turbo uitvoering niet de zuinigste, maar wel een zeer snelle auto. Nu ongeveer 25000 mee gereden en aantal lange reizen gemaakt naar de Scandinavie en Italie, zowel zakelijk met collega's als prive met het gezin en niets dan lof voor deze auto. Nog een gebreken gehad, alleen een motorsteun vervangen en verder de gebruikelijke onderhoudsbeurtjes. Wat wel opvalt is dat de motor niet zo mooi trillingsvrij loopt als de van de Mercedes 320 die er ervoor reed, maar dat zou met de turbo te maken kunnen hebben.
Zoals gebruikelijk in de VS, is de auto van werkelijk alle opties voorzien, lekker luxe. Opvallende details: bij inparkeren gaat de buitenspiegel rechts automatisch naar beneden zodat je de stoeprand kan zien. Achterbank is ook verwarmbaar. Auto heeft een GPS zender zodat Saab altijd weet waar je auto zich bevindt bij pech (daarvoor heb je wel een abonnement nodig overigens).
Jammer dat de fabrikant nu op omvallen staat, want Saab heeft beslist fijne auto's gemaakt. Verbruik op de snelweg zo'n 9 liter per 100 km en in de stad zo'n 12 liter per 100. De zeer uitgebreide board computer herinnert je daar fijntjes aan...