Peugeot 208 Allure 1.4 VTi (2012)

Peugeot 208 Allure 1.4 VTi (2012)

Uitvoering208 Allure 1.4 VTi
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

Na een maand rijden in een 208

Half september heb ik de 5-deurs 208, een 1.4 Vti Allure, opgehaald bij de dealer. Het is een luxe auto, zodat de meeste opties, die ik belangrijk vind, erop zitten. Inclusief de opties panoramadak met van die blitse blauwe ledlicht-randen, CD-speler en piepers in de bumper.

De auto rijdt heerlijk comfortabel en de 1.4 benzinemotor bevalt prima. Voor dit formaat auto is 95 pk genoeg vermogen. Nee, het is geen racewagen, maar je kan er lekker mee doorrijden. Bovendien rij ik er nog steeds rustig mee. Een 6e versnelling zeer welkom zijn geweest op de snelweg. De nieuwe maximumsnelheid van 130 geeft best wel wat geluidsoverlast in de cabine. Van de beloofde 'premium' geluidsisolatie merk ik niet veel. Eigenlijk vind ik de auto het lekkerst rijden op bochtige binnenwegen.

De sportstoelen (volgens Peugeot) zitten heerlijk. Het kleine dikke stuurtje heb ik laag ingesteld en redelijk dicht naar me toe getrokken, zodat ik prima zicht heb op de meters. Ik was snel aan deze zithouding gewend, maar anderen vinden het maar vreemd.
De audio klinkt prima en het bedienen van het grote touchscreen boven de middenconsole is een blikvanger. Ik heb er geen navigatie op.

Het ontwerp van de 208 bevalt me vanaf de eerste foto's in autoweek die mij onder ogen kwamen. Beide versies vind ik mooi, maar het is de 5-deurs geworden voor het praktische. Er staat al een 3-deurs van een ander merk voor de deur. Alle details van lijnen, vouwen, glimmetjes en sfeerlampjes her en der bij elkaar, waren van invloed op mijn keuze, naast de uitvoering en de lol om in een nieuw model te rijden. De auto oogt niet groot, maar ik vind 'm wel stoer er uit zien.
De ruimtebeleving voorin is door het ontwerp met de head-updisplay en het lage dashboard wat mij betreft voortreffelijk. Achterin kom ik nooit. In de bagageruimte past wat minder dan ik gewend was. Ik kom van een Vectra C en moet af en toe nog slikken als ik aan de ruimte denk die ik heb achtergelaten bij de dealer. Maar wat betreft kosten merk ik wel dat ik 2 klassen kleiner ben gaan rijden. Met de 208 ben ik voor verzekering en wegenbelasting een stuk voordeliger uit. Nu ik het toch over de kosten heb, het verbruik valt een beetje tegen. Als ik op de snelweg rijdt, tussen de 100 en 120, is het verbruik vergelijkbaar met dat van de Vectra die ik had. Op zich verbazingwekkend vanwege het verschil in gewicht. Ik hoop dat het verbruik nog verbetert, maar ik denk dat de 5e versnelling zorgt dat de motor te veel toeren maakt. Ik moet het totaal verbruik, inclusief stadsritjes, nog berekenen en dan weten we meer.

7,0

PRIVATE LEASE Peugeot 208