Opel Agila 1.2-16V Star Edition (2002)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Agila 1.2-16V Star Edition |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2002 |
Jaar van aanschaf | 2002 |
KM-stand bij aanschaf | 3 km |
KM-stand laatst | 107.400 km |
ERVARINGEN
- 107.400 km
Deze auto is bovenal gekozen om de volgende redenen:
- Ruimte: 4 volwassenen kunnen goed zitten, voldoende ruimte voor benen en hoofdruimte te over.
- Wendbaarheid: de auto is door zijn compacte maten, de goed assisterende stuurbekrachtiging en de korte draaicirkel heel wendbaar.
- Financiële aspecten: lage aanschafprijs (zeker in verhouding tot wat je krijgt), laag brandstofverbruik en, tot nu toe, zeer lage onderhoudskosten.
De auto is nieuw gekocht, uit voorraad. Een aantal extra’s zitten op de auto, behorende bij de Star Edition: elektrisch bedienbare spiegels en ramen vóór, chroomaccenten, een radio/cd-speler, een leren stuur en pookknop en lichtmetalen velgen. Dit maakt de auto natuurlijk nog niet luxe, maar daar is deze dan ook niet voor aangeschaft.
De prestaties van de 1.2 16v motor met 75pk zijn best goed te noemen. De motor heeft geen enkel probleem de 930 kg goed met het verkeer mee te laten stromen, ook op de snelweg. Een tussenacceleratie is mede door de korte versnellingen vlot af te ronden, al is het effect van het aantal inzittenden nogal groot. Met vier inzittenden en bagage aan boord moet het toerental boven de 3500 omw/min worden gehouden voor een vlotte tussenacceleratie.
De keerzijde van dit verhaal is dat de motor op de snelweg een hoog toerental draait (4000 omw/min bij 120 km/u) waardoor het geluidscomfort wat minder is. Het beste is de gulden middenweg te kiezen, en ~110 km/u te rijden, wat overeenkomt met een rustigere 3500 omw/min. Onder de 3000 omw/min blijft het motorgeluid binnen de perken.
Door de stijve demping van vooral de achteras, is het comfort voor achterinzittenden vooral in de stad minder te noemen. Vooral verkeersdrempels en andere snelheidsremmende obstakels moeten al snel met aangepaste snelheid genomen worden. Het veercomfort op goede wegen is echter heel behoorlijk.
Door de relatief lange wielbasis in combinatie met de stijve vering is het weggedrag redelijk goed. Door de stabilisatorstangen wordt ook het overhellen van de carrosserie beperkt gehouden.
Na de vorige update is een heel gedeelte van de review verloren gegaan. Sindsdien zijn er geen problemen met de auto opgetreden, het wordt bijna saai zelfs zo.
12-08-07: 77800 km, een update voor de vorm deze keer. Het is eigenlijk nogal probleemloos rijden richting de volgende onderhoudsbeurt en APK. Met deze temperaturen blijft het benzineverbruik met gevarieerde ritten stabiel op circa 1 op 15 tot 16, dit zonder meetbaar olie- en koelvloeistofverbruik tussen de beurten. De beproefde techniek begint zich te bewijzen, op naar de 100.000!
03-02-08: 83050 km, de kilometers draaien nog steeds probleemloos en vrij van ergernissen door. Een geluidswerende mat is gemonteerd en dit doet zich vooral kenmerken bij een koude start en hogere constante snelheden. De trommelremmen achter rammelden al een tijdje, maar daar schijnt behalve regelmatig schoonmaken weinig meer aan te verhelpen. Bij het niet erg veel koudere weer kraakt de motorsteun licht in bochten. Verder is het rijden vrij van ergernissen en biedt de Agila gewoon betrouwbaar vervoer.
01-06-08: 86100 km, still going strong. Behalve de al eerder genoemde terugkerende kleine ergernissen is het prettig rijden met de Agila. Natuurlijk is het geen limousine, maar voor een auto van deze grote, prijsklasse en leeftijd is het in het geheel niet verkeerd. Ook de carrosserie en het dashboard met componenten blijven mooi vrij van piepjes, kraakjes en andere bijgeluiden, met dank aan de ingenieurs van Suzuki voor het ontwikkelen hiervan.
Even terugkomen op een groot gespreksonderwerp in de huidige samenleving: de efficiëntie van de krachtbron en het verbruik van brandstof. De fabrieksopgave leert ons dat een benzineverbruik van omgerekend 1 liter op 15,4 km (6,5 l/100 km) tot de mogelijkheden behoort. Aangezien ik niet de hoofdberijder ben, heb ik eens de invloed van een andere rijstijl bekeken. Met de rijstijl van de hoofdberijder, rustig en defensief maar niet volgens de regels van ’het nieuwe rijden’ is een gecombineerd verbruik van bijna precies 1 op 15 (6,67 l/100 km) haalbaar. Een benadering van de fabrieksopgave, zowaar niet verkeerd. Met mijn eigen rijstijl, een vlottere energie-efficiënte rijstijl, is een verbruik van net 1 op 17 (5,88 l/100 km) haalbaar. Met weinig bijzondere inspanning, zonder tips van de sluier op te lichten, valt het brandstofverbruik te verminderen met bijna 12%. Geen bijzondere verbruikscijfers naast de meest moderne compacte auto’s, maar gezien de genadeloze invloed van de luchtweerstand toch netjes. Tevreden en vol vertrouwen kunnen we nog door.
14-10-08: 89300 km, weinig noemenswaardigs. Een kleine beurt en een (opnieuw) probleemloze APK verder. Naast olie en filters verversen etc. hoefde er niks te gebeuren, de slijtageonderdelen bewijzen dus hun betrouwbaarheid tot nu toe. Ook de accu is na 6 jaar tijd nog in goede staat, vanzelfsprekend wordt de techniek dan ook met respect behandeld.
01-03-09: 92800 km, zo goed als vrij van ergernissen de winter door. Wel tussentijds onderhoud in de vorm van het laten reinigen van de remmen achter. Dit heeft zijn uitwerking gehad in het geheel verdwijnen van de bijgeluiden (rammelend) vanuit de trommelremmen. Geen problemen met starten na de koude nachten, in Zuid-Holland waren deze dan ook een stuk minder streng dan in Noord-Brabant bijvoorbeeld.
10-12-09: 98900 km, richting de winter. Opnieuw vrij van problemen, het product is dan ook een goed uitontwikkeld product gebleken (mede uit onafhankelijk onderzoek). Een onderhoudsbeurt en een APK zónder afkeurpunten verder en weer door. Er worden nog maar relatief weinig km's gereden vanwege het ontbreken van woon-werkverkeer. Een lichte resonantie komt uit het achterste gedeelte van de uitlaat of de katalysator bij bepaalde belastingen/toerentallen, geen halszaak maar toch.
13-09-10: 107400 km, alweer bijna een jaar geleden sinds de laatste update! Ach, zoveel was er nou ook weer niet te melden natuurlijk. Het verhaal met de resonantie in de uitlaat heeft geen staartje gekregen, voorlopig. Het lijkt er mijn inziens (al is het meer op gehoor) op dat de einddemper zijn beste tijd heeft gehad.
Technisch gezien is er helemaal geen reden tot klagen, de 'draaiende' delen doen hun werk nog steeds naar behoren en probleemloos, al moet ik bekennen dat het motorisch niet bijzonder verfijnd overkomt. Over de elektronica kan al helemaal niks anders worden gezegd dan dat deze volledig foutloos functioneert. Voorlopig verdict: leve de coöperatie Suzuki/Opel, al heeft Opel nog wat werk aan de winkel op het gebied van verfijning! De beoordelingen hoeven om deze reden ook niet aangepast te worden.
PROBLEMEN
- 107.400 km
18000km:
- Nieuwe Gasdrukveer achterklep (garantie).
24000 km:
- Motorsteun vervangen (garantie): deze ’kreunde’ in korte bochten
27500 km:
- Motor houdt af en toe kort in onder acceleratie (opgelost door injectiereiniger).
48500 km:
- 2 storingen in motormanagement, heeft zichzelf opgelost...
52000 km:
- EGR-klep vervangen (~€300,- all incl.)
- Motorsteun gesmeerd
59600 km:
- Remschijven (2x) en remblokken (4x) vervangen. (~€300,- all incl.)
83050 km:
- Rammelende remtrommels achter (schoongemaakt)
- Kreunende motorsteun (producteigenschap)
92800 km:
- Opnieuw rammelende remtrommels achter (nu verholpen door uitgebreid schoonmaken)
98900 km:
- Resonantie in uitlaat/katalysator
107400 km:
- Blijvende producteigenschappen zijn de uitlaatresonantie en rammelende remtrommels, over de langere termijn onschadelijk.
- Betrouwbaarheid5
- Prestaties4
- Comfort3
- Kosten5
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Opel Agila 1.2-16V Elegance (2002)

Opel Agila 1.0 12V Comfort (2001)

Opel Agila 1.2-16V Comfort (2000)

Kennismaken met de Opel Corsa B - Uit de Oude Doos

Opvolger Opel Grandland wordt elektrisch, komt in 2024
