Ford Galaxy 2.0 TDCi 140pk Titanium (2009)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Galaxy 2.0 TDCi 140pk Titanium |
---|---|
Versnellingen | 6, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2016 |
KM-stand bij aanschaf | 162.000 km |
KM-stand laatst | 170.000 km |
Welkom nieuwe Galaxy
- 162.000 km
Na drie jaar met een Galaxy 2.0 16V Ghia te hebben rondgereden werd het tijd voor een diesel. We hebben de oude Galaxy ingeruild op een iets jongere Galaxy met de 2.0 liter commonrail turbodiesel van PSA en een automaat. Een Titanium-uitvoering uit 2009 met 162.000 km's en full options. De eerste eigenaar heeft letterlijk alles aangevinkt, stoelen met leer en alcantara, volledig electrisch verstelbaar met geheugen en verwarming/ventilatie, adaptieve cruise control, privacy glas, full map navigatie, panoramadak en zelfs een CD-wisselaar. Er zit zo'n beetje alles op wat je destijds kon bestellen.
De Galaxy rijdt goed, stuurt prima, helt niet over in bochten, vering is comfortabel, maar niet deinerig. Geluidsisolatie is prima, geen nieuwe S-klasse-niveau, maar wel beter dan gemiddeld, het wordt niet vermoeiend. Stille banden doen overigens wonderen. Uit de motorruimte klonk wat gerammel, plastik-op-plastik, bleek de luchtinlaat te zijn die tegen een kabel aan trilt. Heb ik zelf vastgezet en nu loopt de motor rammelvrij.
De 2.0 liter diesel van PSA met 140 pk past goed bij de Galaxy. De auto komt vlot van z'n plek, zonder al te veel kabaal en hij voelt niet te klein bemeten. Hij heeft maximaal 320 Nm koppel en da's gewoon meer dan voldoende, ook om een grote caravan te trekken richting het zuiden.
De diesel nagelt er bij een koude start aardig op los, schijnt typisch te zijn voor deze motor.
De stoelen in onze vorige Galaxy Ghia waren van stof, een beetje hard en vlak, maar op lange ritten (vakantie Frankrijk) bleken ze toch helemaal niet slecht te zijn. De Titanium heeft standaard sportstoelen (iets meer zijdelingse steun) en onze auto heeft daarbij een alcantara stofje afgewerkt met leer. De vorige eigenaar is er zuinig op geweest, want ik kan geen slijtageplekken ontdekken en het ziet er nog als nieuw uit.
Persoonlijk vind ik alcantara mooier dan volledig leer, tis ook wat warmer in de winter en wat koeler in de zomer. Ben trouwens benieuwd of de stoelventilatie me gaat bevallen als het weer wat warmer wordt.
De stoelen achterin zijn van hoge kwaliteit en zowel op de middelste als op de achterste rij verstelbaar. Alle stoelen kunnen onafhankelijk van elkaar worden verschoven en de hoek van de rugleuningen kan worden versteld, zodat iedereen een prettig zit kan vinden. En het voordeel is dat hierdoor extra bagageruimte te creeeren is. Als de achterste stoelen in de achterste stand staan is er nog een flinke reep ruimte over voor bijvoorbeeld drie flinke boodschappentassen. Maar als het nodig is, kunnen alle stoelen snel platgelegd worden waardoor een enorme, vlakke laadvloer ontstaat. In het verleden hebben we op die manier al eens een IKEA bankstel verhuisd. Je snapt niet hoe het kan, maar het past er gewoon in.
De Galaxy heeft een mooi, rustig dashboard met alle knoppen centraal bij elkaar. Standaard krijg je een radio/CD-speler, maar in onze Ford zit een full screen DVD-navigatie-systeem met groot touchscreen, waarmee je naast de navigatie ook je multi-media kunt bedienen, je telefoon en de volautomatische airco. De laatste kun je ook bedienen met draaiknoppen, maar druk je op de knop 'Climate', dan krijg je een uitgebreid scherm voor de koeling en verwarming van de gehele auto. De vorige Galaxy had al keurig een links/rechts gescheiden temperatuurregeling, de Titanium-uitvoering heeft ook voor de achterpassagiers een eigen regeling. Om bij warm weer goed te kunnen koelen zit er speciaal voor de achterpassagiers een extra airconditioner achterin. Die zit onder de bagageruimte, waar voorheen nog een extra bak zat met een klep. Die zijn we nu kwijt, maar daar staat tegenover dat bij heel warm weer de kinderen op de achterste rij ook lekker koel zitten. De temperatuur is op de achterste bank niet zelf te regelen, dat gebeurt vanuit de centrale bediening voorin. En ze kunnen ook niet meer de zijruiten zelf uitklappen, dat gaat nu electrisch, maar wel alleen vanaf de voorstoelen. Ik zie dat als een voordeel, bij de vorige Galaxy vergaten de kinderen ze altijd dicht te doen en kon ik zelf op de achterbank kruipen.
Wat de kinderen sowieso prettig vinden is het panoramadak en het donkere privacy glas vanaf de voorramen. Bij de vorige hebben we geprobeerd om zelf de ramen te tinten met folie, maar dat was geen succes. Nu zit het er standaard op. En mocht dat niet genoeg zijn, dan zitten er ook nog uittrekbare gordijnen in de deuren. Naast dat het donkere glas beschermt tegen de zon vind ik het persoonlijk ook erg chique staan.
Het dak is voor een groot deel van glas, maar de Galaxy heeft nog wel een middendakconsole met opbergvakken, waardoor er visueel gezien vier dakramen ontstaan met elk een eigen zonnegordijn. De opbergvakken in het dak gebruikten we altijd voor zonnebrillen en vochtige doekjes.
Voorin is het uiteraard net zo goed toeven als achterin. Been en hoofdruimte zat en je zit lekker rechtop.
De Galaxy heeft nog een ouderwetse sleutel om hem te starten (ik meen dat latere typen een startknop hebben gekregen). Voelt een beetje ouderwets aan. Het stuur heeft een lekkere dikke leren rand en heeft knoppen voor audio en de cruise control. De cruise control moet je altijd eerst 'aan' zetten voordat je de snelheid kunt 'vastzetten'. Eén handeling teveel. Onze Galaxy heeft de optionele electrische handrem, de oude had een mooie mechanische met een hendel als uit een vliegtuig. Het geeft wat extra ruimte in de middenconsole (daar zitten nu dan ook twee bekerhouders). Aangezien we een automaat rijden is de handrem volstrekt overbodig. Het vervelende is dat ie er automatisch opgaat zodra je de motor afzet. Bij het wegrijden heb je dus een extra, in mijn ogen overbodige, handeling.
Gelukkig heeft deze Galaxy een centrale middenarmsteun in plaats van wegklapbare armsteuntjes aan de stoelen. Die zaten veel te hoog, waardoor je ze nooit gebruikte. Deze steun is wel lekker en herbergt twee aparte bergvakken. Handig.
Het dashboard oogt overzichtelijk en netjes in de Ford-stijl uit die tijd. Er worden mooie materialen gebruikt en glooiende vormen. In plaats van rechthoekige roosters gebruikt Ford ronde, afsluitbare ventilatie-openingen. Bij de Mondeo en de Focus heb je er twee in het midden, bij de Galaxy zitten er drie. Onder het dashboard zit een grote middenconsole met touchscreen, een asbak en de selectorhendel van de automaat. De console is licht gebogen en de hendel staat in de holte van de boog. Alles is erg goed bereikbaar, de knoppen op het stuur zijn eigenlijk niet nodig.
Vlak onder de ventilatie-openingen zitten knoppen voor de parkeersensoren en de achter- en voorruitverwarming. En dat laatste is ontzettend fijn in de winter, dat hadden we op de vorige Galaxy ook, nooit meer ijskrabben, binnen no time heb je een schone ruit. Niet alleen veilig, maar ook erg fijn.
Niet zo handig is de ruitenwisserbediening. Weliswaar keurig aan de rechterstengel, maar de bediening is net niet intuitief genoeg. De Galaxy is wel voorzien van een regensensor die het redelijk goed doet.
Compleet nieuw voor mij is de adaptieve cruise control. Met behulp van een radar achter de grill wordt de weg voor je in de gaten gehouden. Zet je de snelheid vast op een bepaalde snelheid, dan zal hij automatisch afremmen en afstand houden als er een auto voor je opduikt. Zodra de auto verdwijnt, doordat je bijvoorbeeld van baan wisselt, dan trekt de auto weer op tot de ingestelde snelheid. Je kunt de afstand tot de voorgaande auto instellen met een knopje onder het stuur. In combinatie met de automaat geeft dit het gevoel dat je in een zelfrijdende auto zit. Je hoeft niks te doen, alleen maar sturen. Het systeem werkt prima en als er plots iemand voor je invoegt gaat de auto niet vol op de rem, maar wordt de snelheid heel geleidelijk teruggeregeld. Zoals je het zelf zou doen. Ideaal.
Al met al hebben we een hele comfortabele opvolger voor onze oude Galaxy gekocht, we hopen er nog heel wat jaren lol aan te beleven.
Fijne caravantrekker
- 170.000 km
Effe een korte update. We hebben de Galaxy nu een paar maanden en ondertussen zijn de 18" zomerwielen gemonteerd en hebben we voor het eerst rondgereden met een caravan. En daar hadden we hem uiteindelijk voor gekocht, om een caravan te kunnen trekken. Onze vorige Galaxy was een benzine-uitvoering en wat ons betreft enigszins ondergemotoriseerd.
Om met de 18" wielen te beginnen, dit zou wettelijke verplicht moeten zijn, wat staan ze mooi en wat rijden ze lekker. Het zijn originele Ford Y-spoke velgen en ze maken de auto zoveel mooier, het lijkt alsof de gehele auto er door veranderd. We hebben ook niet bezuinigd op de banden, er liggen fijne Michelin Primacy's onder en die geven de auto een strakke wegligging en een goed comfort. Een risico met brede lage banden is natuurlijk het comfort of een gebrek er aan, maar bij de Galaxy komt dat helemaal goed. Ik hou de bandenspanning op de voorgeschreven 2.2 bar en tijdens het rijden voel je nooit dat er lage banden onder liggen. Je merkt het wel bij het sturen, tis allemaal veel scherper dan bij 16" wielen. Wat wellicht ook scheelt is dat onze Galaxy het 'sportfahrwerk' heeft, het sportonderstel, waardoor de wagen iets lager ligt en een nog beter weggedrag heeft.
We hebben deze Galaxy gekocht vanwege de mogelijkheid om een stevige caravan te kunnen trekken. De vorige Galaxy voldeed qua ruimte en zo prima en hij was nog in prima conditie, maar door de relatief lichte benzine motor mocht hij maar maximaal 1.100 kg trekken. En da's geen papieren limiet, met volle bepakking kregen we ook niet echt het gevoel dat er zoveel reserve in de motor zat.
Om toch veilig en comfortabel met een caravan op pad te kunnen hebben we de Galaxy ingeruild voor een versie met diesel. Is die dan zoveel sterker? Ja, de 2.0 diesel (die je overigens ook tegenkomt in Volvo's, Peugeots en Citroens) ontwikkeld al bij lage toeren een enorme trekkracht, 320 Nm tegen 190 Nm bij de 2.0 16V benzine. Er zit overigens ook wel een nadeel aan de diesel, het toerenbereik is vergeleken met de benzine variant beperkt. En doordat de 2.0 16V veel meer toeren kan draaien ontwikkelt hij uiteindelijk ook een hoger vermogen en is hij qua topsnelheid en in de sprint naar 100 km/h niet trager dan de diesel.
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties4
- Comfort4
- Kosten3
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Uitgelicht aanbod

Ford Galaxy 2.0-16V Titanium Limited NAVIGATIE-AIRCO/ECC-7PERSOONS-PANORAMADAK-CRUISE CONTROL-TREKHAAK-LMV
- 2010
- 202.471 km

Ford Galaxy 2.3 16V automaat 160pk Ghia 7-persoons *trekhaak, navi, leder*
- 2007
- 212.213 km

Ford Galaxy 2.0 SCTi Titanium Leer alcantara / Navigatie / Pano dak / Automaat
- 2010
- 106.630 km