Ford Galaxy 2.0 16v Ghia (2008)

autoreview

Ford Galaxy 2.0 16v Ghia (2008)

Signalement

UitvoeringGalaxy 2.0 16v Ghia
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2012
KM-stand bij aanschaf145.000 km
KM-stand laatst172.000 km
Lezerswaardering: 84%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Onze melkweg

  • 165.000 km

Met vier kinderen kregen we de behoefte aan een 7 persoons vervoermiddel. D'r is wel wat aanbod, we hebben zitten dubben tussen een VW Sharan / Seat Alhambra, VW Touran, Volvo XC90, Ford SMax, Ford Galaxy en een Volvo V70 met bankje in de bak. Uiteindelijk is het een Ford Galaxy geworden, in Ghia uitvoering met 2.0 liter benzinemotor. Leek ons niet alleen een verstandige keuze, maar we vonden en vinden de Galaxy veruit de mooiste MPV momenteel op de markt.
De Galaxy in Ghia uitvoering is redelijk luxe, dual zone ECC, cruise control, voorruitverwarming en bestuurdersstoel electrisch in hoogte verstelbaar (maken we nooit gebruik van). Belangrijkste is dat de wagen heel ruim is, ook op de derde zitrij en erg comfortabel. Voor een MPV stuurt ie prima, hij deelt het onderstel met de Mondeo, de V70 en de S80. Maakt wel uit wat voor banden je er onder hebt, met 16" winterbanden is ie nogal zoekerig, met 18" zomerbanden rijdt ie lekker scherp. Stoelen zijn hard, maar op lange ritten toch comfortabel. Stuur is met leer bekleed, maar vind hem niet zo fijn als in de V70.
Met de 145pk sterke 2.0 liter kun je vlot meekomen met het overige verkeer, maar boven de 100 km/h mis ik de trekkracht van een grote diesel. De wagen heeft geen zesbak en relatief korte verhoudingen waarbij er nogal wat toeren gemaakt wordt rond de 120km/h. Maar een zesbak zou waarschijnlijk te zwaar worden voor de 2.0 liter, de nieuwe zwaardere motoren zijn uiteraard wel gekoppeld aan een zesbak.
Let even op dat de 145pk Galaxy slechts 1.100 kg mag trekken op het kenteken. Er zijn zat caravans die lichter wegen, maar het beperkt wel de keuze. Met een diesel mag je meer meenemen.
Begrijp me goed, deze motor voldoet prima, maar als er destijds een veel zwaardere benzinemotor werd geleverd, dan had ik die genomen en niet zozeer vanwege het vermogen, maar meer vanwege het gebrek aan koppel bij lage toerentallen. Vaak wordt dat opgelost met een turbo, zoals in de nieuwe ecoboost modellen, staat dan weer tegenover dat deze ongeblazen 2.0 liter op zich wel degelijk is. Qua verbruik blijft ie schommelen zo rond de 1 op 10, precies wat we verwacht hadden.

Voor ons waren de ruimte, het comfort, de praktische bruikbaarheid, de degelijkheid en de uitstraling de belangrijkste pluspunten. En de wagen is ruim, vergeleken met de Touran (die we ooit ook reden) is de Galaxy zomaar 42 cm langer en 9 cm hoger. Een belangrijke indicator voor gezinnen is de breedte op de achterbank, de Galaxy is ruim 8 cm breder dan de Touran en 16 cm breder dan bijvoorbeeld een Volvo V50. Drie kinderzitjes passen zonder probleem. De VW Sharan is ongeveer even groot.

Het comfort is prima. De Galaxy zit hard, maar toch goed, ook voor de kinderen. Ford maakt gebruikt van mooie materialen, die her en der zacht aanvoelen en in ieder geval niet kraken. Wat dat betreft zit het interieur beter in elkaar dan onze Volvo V70, die kraakt nog wel eens.
Dashboard is niet overladen met knopjes en lampjes, alles zit logisch bij elkaar op de middenconsole. Cruise, radio en boordcomputer zijn te bedienen vanaf het stuurwiel. Lawaai in de auto valt dik mee, maar is wel erg afhankelijk van de banden. Geldt ook voor onze Volvo, de banden bepalen voor een groot deel het geluid in de auto. Als je het belangrijk vindt, doe jezelf een plezier en kies stille banden, dat maakt echt veel uit.
Windgeruis valt wel mee, we gebruikten de dakdragers als een soort achterspoiler, maar die zijn er ondertussen weer af, gaf toch wel wat extra ruis. De Galaxy veert goed, deint niet, kinderen worden niet wagenziek en je kunt redelijk hard een bocht door.
O ja, erg fijn is de electrische voorruitverwarming, ijs en damp trekken in een mum van tijd weg. Draagt sterk bij aan de veiligheid ook. Je kunt de draadjes echter wel zien, kan me voorstellen dat niet iedereen dat prettig vindt.

De Galaxy is superpraktisch. De achterstoelen, ook die van de 3e zitrij kunnen simpelweg in de bodem worden verzonken zodat je een enorme laadvloer krijgt. In onze Toyota Avensis Verso moest je eerst alle lompzware stoelen eruit halen, dat was niet handig. De 3e rij is goed bereikbaar, deze stoelen kunnen apart van elkaar verschoven of ingeklapt worden, zodat er extra bagageruimte ontstaat. Tis niet veel natuurlijk, maar er past wel weer een boodschappenkrat achter. Door tijdens de vakantie naar Frankrijk 1 achterstoel neer te klappen hadden we ruimte genoeg voor de bagage. Er hoefde niks op het dak. Kleine spullen kunnen overigens in bakken onder de vloer en in de kofferbak zit ook nog een grote bak met klep. Maar reken jezelf niet rijk, ga je met zes personen kamperen, dan heb je een dakkoffer of bagagewagen nodig.

De Galaxy voelt degelijk aan en bij het lezen van reviews kregen we niet het idee dat dit type heel slecht zou zijn. Tot nu toe ook weinig problemen mee gehad, behalve dan een brandstofmeter die verkeerd staat afgesteld. Al een paar keer zonder benzine gestaan met nog een kwart tank op de meter. Gelukkig altijd in de buurt van een benzinestation, maar toch. Nu tanken we gewoon op tijd.
Als de motor warm is, pakt ie soms moeilijk bij een herstart. Schijnt Ford kwaal te zijn, gaan we niks aan laten doen, want hij start wel altijd.
Achterklep voelt wat zwabberig aan, deuren zijn ook wat lichter dan bij de V70, maar da's natuurlijk ook om het gewicht een beetje laag te houden. Tis al een zware bak met 1.600 kg.

Smaken verschillen, maar wij vinden de Galaxy een mooie verschijning. Vooral in donkergrijze Ghia uitvoering, met her en der wat chroom en mooie 18" Y-design Ford velgen. En de facelift van 2010 maakt hem zelfs nog iets mooier, maar die lag qua prijs een stuk buiten ons budget. Natuurlijk, een VW Sharan is ook een mooie auto, maar die heeft niet dat scherpe lijnenspel van de Galaxy.

Uitzwaaien

  • 172.000 km

Na drie jaar hebben we afscheid genomen van onze Galaxy. We wilden terug naar één auto en we wilden graag een caravan kunnen trekken, reden waarom we de Galaxy hebben ingeruild voor een iets nieuwere Galaxy diesel.

De Galaxy is ons uitermate goed bevallen. Hij reed lekker, heeft ons nooit in de steek gelaten en vooral met 18" Y-spoke velgen zag ie er altijd strak uit. En, belangrijk, hij heeft ons ook niet op hoge onderhoudskosten gejaagd.
Verbruik viel natuurlijk niet mee, maar met 1:10 was het niet beroerder dan we verwacht hadden.
De Galaxy was vooral een fijne, comfortabele auto om mee te nemen. Lekker hoog en rechtop zitten, goed sturen, niet te hard geveerd, maar zeker niet deinen en met de 2.0 liter benzine motor konden we goed meekomen met de rest van het verkeer.

Ik vond de Galaxy ook mooi en degelijk afgewerkt. In ieder geval kraakte het interieur niet, alles stak goed in elkaar en er is na 172.000 km nog niks afgebroken.

Alles bij elkaar genomen was de ervaring met de Galaxy zo goed dat we hebben besloten er nog een te nemen, maar dit keer een diesel, zodat we ook plezierig een caravan kunnen trekken. Da's helaas een makke van de 2.0 benzine, die mag maar 1.100 kg trekken en da's niet alleen een papieren grens, de wagen is van zichzelf al aardig zwaar en met passagiers en bagage blijft er te weinig motorreserve over om met goed fatsoen en zware caravan te kunnen trekken. De 2.0 liter diesel heeft weliswaar een pietsje minder vermogen, maar heeft bij lage toeren een veel hoger maximaal koppel en mag daarom ook een zwaardere caravan trekken, tot 1.800 kg.

7,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (1)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.