Ford S-MAX en Galaxy - Test

Ruimtetweeling

Ford S-MAX
Ford S-MAXFord GalaxyFord S-MAXFord GalaxyFord Galaxy
AutoWeek 18 2006
AutoWeek 18 2006

Je leest het in AutoWeek 18 2006

Ford's twee nieuwe ruimtewagens zijn klaar voor de start. In juni staat de kersverse S-Max bij de Ford-dealers en in juli arriveert de compleet vernieuwde Galaxy. AutoWeek maakte met beide versies de eerste testritten in de heuvels van het Spaanse Andalusië en bekijkt meteen de verschillen tussen de twee loten van de eeneiige tweeling.

De jongste modellen van Ford vierden in Genève hun wereldpremière en ze zijn nu klaar voor hun marktdebuut. Technisch zijn S-Max en de Galaxy helemaal identiek. Wél hebben de Ford-technici de afstelling van vering en demping aangepast aan het verschillende gewicht van motorversies en carrosserieën, maar verder gaat het bij de twee nieuwe Fords alleen om het ontwerp en het ruimteaanbod.

Alle ogen zijn uiteraard gericht op de spiksplinternieuwe S-Max, die qua carrosserievorm de trend volgt van deze tijd: die van een crossover, in dit geval een mengeling van een ruimtewagen en een stationcar. Dat is dan ook de reden waarom Ford zijn pijlen gaat richten op kopers die niet meer in een minivan of SUV gezien willen worden, een stationwagen te 'laag-bij-de-grond' vinden en toch een zee van ruimte willen hebben. Voor hen is er al een behoorlijke keuze op dat gebied, denk maar aan de Peugeot 307 SW, Opel Zafira, VW Touran en wat meer eigenzinnige modellen als de Mitsubishi Grandis en de Honda Stream.

Van de totale jaarproductie van de S-Max, die geraamd wordt op zo'n 58.000 exemplaren, hoopt Ford er in Nederland rond 2.000 te verkopen, terwijl verwacht wordt dat meer dan de helft daarvan in het leasesegment zal zijn. De S-MAX wordt maar in één behoorlijk luxueus uitgeruste uitvoering geleverd, terwijl er keuze is uit drie motoren. Er zijn twee benzinevarianten in de vorm van de 2.0-liter 16-klepper met 145 pk en de 220 pk sterke 2,5-liter vijfcilinder turbomotor die we kennen van concerngenoot Volvo en ook in de Focus ST wordt geleverd. Een common-rail dieselmotor is eveneens beschikbaar. Het is de bekende140 pk 2,0-liter TDCi-motor, waarbij het toevoegsel DPF aangeeft dat hij is uitgerust met een roetfilter. Op andere markten zal een tweede dieselvariant leverbaar zijn, maar bij gebrek aan een roetfilter zal die niet bij ons beschikbaar komen.

Ruim

't Is intussen al een veelgestelde vraag: wat betekent de naam S-Max? Ford wil met de 'S' vooral sportiviteit aangeven en 'Max' moet duidelijk maken dat de auto maximale ruimte biedt. Dat laatste is beslist niet overdreven. Stap in de S-Max en het kan je niet ontgaan dat hij écht ruim is. Een goede zitpositie achter het stuur is gemakkelijk te vinden, de stoel is over een grote lengte verschuifbaar en in hoogte verstelbaar, al is de laagste positie niet voor iedereen laag genoeg. Daarbij is de hoofdruimte niet zozeer beperkt, maar zitten sommige mensen voor hun gevoel wat te hoog ten opzichte van het dashboard. De rugleuningen en zittingen van de voorstoelen zijn goed van formaat en bieden redelijke steun. Dat laatste zou wat beter kunnen, zodat je in bochten wat vaster in het zadel zit, maar er is goed mee te leven. De tweede rij heeft kortere zittingen en rugleuningen, maar de passagiers moet niet te breed zijn om daar met z'n drietjes naast elkaar te kunnen zitten. De stoelen van de tweede zitrij zijn apart verschuifbaar en in de achterste stand is de beenruimte riant. Daarvan moet een stukje worden opgeofferd als je op de derde zitrij passagiers (als optie leverbaar voor E 1.100) meeneemt. Het wordt dan op de middelste rij wat krap, maar het betekent wel dat helemaal achterin twee mensen kunnen zitten van maximaal zo'n 1,85 meter. Van alle stoelen zijn de hoofdsteunen lang genoeg om maximale bescherming te bieden.

Voor onze eerste kennismaking met de S-Max stond alleen de variant klaar met de 2,5-liter turbomotor. Het vermogen van 220 pk is natuurlijk niet te versmaden en met zijn koppel van 320 Nm, dat over een breed toerengebied beschikbaar is, geeft hij de cross-over een uitgesproken levendig karakter. In de Volvo laat deze motor zich nauwelijks horen, maar in de S-Max is hij er wel en hoor je zelfs de turbo, al is dat niet storend.

Zwaargewicht

De 'S' van sportief in de naam S-Max vinden we wel wat overdreven, want met alleen een sportieve motor ben je er nog niet. Ondanks de sportieve kwaliteiten van de krachtbron is het overduidelijk dat de S-Max een zwaargewicht is. Hij legt maar liefst zo'n 1.600 kg in de schaal en dat voel je. Zijn wegligging is absoluut betrouwbaar en stevig. De S-Max is tot op behoorlijke snelheden redelijk neutraal in bochten. Opvallend is wel dat hij wat deint en helt. Het lijkt wel of de carrosserie constant in beweging is. Aan de afstelling van het onderstel ligt het niet, want dat is redelijk stug.

Als optie kun je trouwens een 15 mm verlaagd onderstel krijgen. Helaas is de besturing wat zoekerig. Vooral in kortere bochten moet je blijven 'bijsturen' en rechtuit moet je ook bij de les blijven. Het is bijna onontkoombaar dat een auto met een lengte van 4,77 meter een grote draaicirkel heeft, maar 't is lastig als je snel wilt keren.

Nog een opmerking hebben we over de afleesbaarheid van het instrumentenpaneel. De kilometer- en toerenteller en het daartussen gelegen rode display is bij zonnig weer niet af te lezen. Kaartlezen met behulp van de dagteller is dan erg lastig. Onder een wolkendek is er geen probleem, maar gelukkig hebben we in ons land ook nog wel eens zon. Op het display verschijnt trouwens het digitale menu, dat met knoppen op het stuur wordt bediend.

De materialen die Ford in de S-Max gebruikt, zien er zonder meer goed uit. Het interieur straalt kwaliteit uit en dat komt niet alleen door de alcantara/leercombinatie van de stoelbekleding. Het is overigens samen met het panoramadak en adaptieve koplampen een optie van E 2.700. Er is zelfs de nodige bling-bling met de chroomkleurige middenconsole en bedieningsknoppen op het met leer beklede stuurwiel.

Ford levert de S-Max met alledrie motorvarianten in slechts één behoorlijk luxueuze uitvoering. Dus inclusief het FFS, het 'Fold Flat System' en IPS ('Intelligent Protection System'), waarbij de nieuwe knie-airbag voor de bestuurder de airbags voor en opzij én de gordijnairbags aanvult.

Zaken als ESP, 17-inch lichtmetalen wielen, regensensor en een radio/cd-speler zijn eveneens standaard.

In of uit

Je kunt je afvragen waarom Ford twee bijna identieke auto's heeft neergezet. In de eerste plaats moest de Galaxy worden opgevolgd. Het platform dat ook voor de Volvo S80 wordt gebruikt, kwam van meet af aan daarvoor in aanmerking. De grote MPV mag dan tegenwoordig misschien niet meer zo erg populair zijn, Ford heeft van het huidige model altijd nog een half miljoen exemplaren verkocht en er is kennelijk blijvende interesse voor zo'n ruimtewagen. Door de Galaxy op dezelfde leest te schoeien als de S-MAX kon er ruim dertig procent worden bespaard op de ontwikkelings- en productiekosten. Ford rekent erop van de nieuwe Galaxy jaarlijks zo'n 40.000 exemplaren te bouwen in de fabriek in het Belgische Genk, waar ook de S-Max en straks de nieuwe Mondeo vandaan zullen komen. In Nederland wil men jaarlijks 1.200 exemplaren verkopen.

De nieuwe Galaxy kan met recht een ruimtewagen worden genoemd. Hij is 18 cm langer en 6 cm breder en dat zie je terug in de binnenruimte. Hoewel het nieuwe model 1,4 cm lager is dan zijn voorganger, is er toch meer hoofdruimte, wat werd bereikt door de stoelen lager te plaatsen. De eerste en tweede zitrij zijn hetzelfde als van de S-Max, maar achterin is iets meer ruimte. Ook het volume van de bagageruimte van de Galaxy is toegenomen. De inhoud is van 266 liter gegroeid naar 308 liter, terwijl met twee zitrijen neergeklapt de inhoud toeneemt tot 2.325 liter.
Bij de introductie stond alleen de Galaxy 2.0 TDCI voor ons klaar. Die versie voldoet in de heuvels van Zuid-Spanje uitstekend. De motor laat zich wel duidelijk horen, maar hij is uitstekend op zijn taak berekend en je kunt met de ruim 1.700 kg zware MPV dan ook zeer vlot uit de voeten. Net als bij de S-MAX voel je wél dat je met een zwaargewicht op stap bent. Dat merk je vooral in korte bochten; in lange voelt hij zich een stuk beter. Net als bij de S-Max is de wegligging stevig en betrouwbaar, maar de beweging van de carrosserie is ook hier wat onrustig.

Hoe de Galaxy het er met de 2-liter benzinemotor zal afbrengen, moet blijken uit de eerste test op Nederlandse bodem. Ford zegt dat zijn prestaties vergelijkbaar zijn met die van de huidige versie met de 2,3-liter viercilinder. De prijs van de goedkoopste versie (E 34.000) ligt een stuk hoger dan van het uitlopende instapmodel (E 29.995), maar een uitgebreidere standaarduitrusting moet dat verschil goedmaken. De Galaxy staat in juli in de showrooms.