Ford Focus 2.0i 16V Ghia (2000)

Ford Focus

UitvoeringFocus 2.0i 16V Ghia
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2007

MyReview Ford Focus SE 2,0 SPi Ghia 2000

Aangezien ik geen 1 verslag, test of wat dan ook van de Amerikaanse Ford Focus tegen ben gekomen schrijf ik er zelf maar 1.

Na het in puin rijden van me Mazda ging ik op zoek naar een sedan uitvoering met trekhaak, liefst een 2 liter of meer aangezien ik elk jaar met de auto op vakantie ga naar Zuid Europa en veel stedentrips maak.
M’n broer raadde een S40 aan, hij heeft zelf een S60, maar de 2 liter modellen bleken 2e hands nog aardig duur te zijn. Ook de Opel Omega was te prijzig en bij toeval kwam ik de Focus SE tegen die verassend weinig gelopen had.
Een Amerikaans model met amerikaanse motor (uit New Jersey om precies te zijn) zoals die in Europa niet geleverd wordt. Na enig zoeken bleek de Focus in de VS slechts geleverd te worden als SE uitvoering. Een soort van standaard Focus, standaard al zeer compleet met 15’lichtmetaal, airbags en alarm, verkrijgbaar met verschillende opties alsmede de keuze uit de 2,0 liter SPi (split port induction) motor of de 2 liter 16V. (zoals ook in de europese versie)

De 2 liter SPi is meer een zuinige motor vergelijkbaar met de 1,8 liter van hier, alleen met iets meer vermogen en koppel dan de genoemde 1,8 liter, doch minder als de 16 klepper.
Heb helaas tot op heden nog nergens de precieze specificaties terug kunnen vinden. Weliswaar is het op te vragen aan de hand van het originele fabrieksformulier....

De wagen is uitgerust met 2 airbags, Cruise Control, Airco, een vanuit de kofferbak te openen kofferbak (voor als je ontvoerd wordt heb ik me laten vertellen) en meer van die rare veiligheidsopties echter geen electrische ramen wat je op een Ghia zou mogen verwachten.
Meer ’uiterlijke’ verschillen zijn de dikkere bumpers (auto is ook iets langer en breder dan de europese versies), andere grille met geintegreerde gele knipperlichten, vaste spiegels!!! (weliswaar elektrisch te verstellen maar niet in te klappen), tellers in mijlen uiteraard met rode km aanduiding die amper te zien is, trommelremmen achter (erg vaag voor auto die prediceert veilig te zijn), rode knipper cq remlichten achter (altijd leuk voor mensen die nog nooit een amerikaan gezien hebben) lichtledjes ipv mistlampen en typische amerikaanse vering.

Ben er tot op heden mee naar Benidorm, Sevilla, Parijs en Munchen gereden en op geen van die ritten ook maar 1 klacht over gehad. Zelfs de Airco blaast perfect koude lucht in het 45 graden warme Sevilla.
Komende zomer staat nog Rome en Albufeira op de planning.
Inderdaad zijn de rij eigenschappen formidabel te noemen. Strak en soepel op de weg, bochten kunnen erg hard genomen worden en het reactiegevoel van stuur en remmen is erg direkt. Schakelen gaat als door boter en ook het tussen acceleren van pakweg 40 tot 120 is rap genoeg om menig auto het nakijken te geven.
Verbruik ligt rond de 1 op 15 bij continu 150/160. (met 2 personen + bagage)
Hij gaat ook makkelijk harder maar hoe hard precies weet ik niet. Er zijn naar mijn weten geen motorische dingen gewijzigd.
Naast de stedentrips gebruik ik ’m dagelijks voor het werk hoewel die korte stukken de auto en z’n verbruik geen goed doen.
Auto is verder in onderhoud bij de Ford dealer.

Stukken tot nu toe:
Bestuurdersspiegel vernieuwd (afgebroken bij in/uitrijden garage)
Aandrijfriem vervangen uit voorzorg
Achterremcylinders en remvoering (cylinders begonnen spontaan te lekken tot 2 keer toe)
4 nieuwe 205 banden
2 nieuwe voorpoten (veerschotels gebroken) + schokdempers.

Dit laatste schijnt vaker voor te komen volgens de garage, mede door de vele drempels in NL.
Dat is dan gelijk weer het nadeel van zo’n amerikaans model....dergelijke onderdelen moeten uit de VS komen. Had de keuze uit 4 weken wachten op amerikaanse veerpoten of meteen vergelijkbare europese laten monteren. Garage kon niet achterhalen wat er dan precies op moest dus heeft men aan de hand van alle opties die het gewicht beinvloeden er europese poten op gemonteerd. Moet zeggen dat er geen nadelig verschil te merken is.

Het duurt erg lang voordat de motor op volledige temperatuur is. Toerental lijkt te zoeken naar de juiste afstelling bij koude motor en lage snelheden. Eenmaal warm is het weg.
Ook is het motor en bandengeluid erg luidruchtig aanwezig.
Andere opmerkelijkheden vind ik de dubbele centrale deurvergrendeling. Met 1 klik is slechts de bestuurdersdeur open. Zo’n 20 seconden na het instappen sluit alles automatisch (geen irritante weggebruikers die je portier effe open kunnen rukken dus) maar als je effe uitstapt met draaiende motor moet je niet het portier dichtgooien aangezien je dan jezelf buitensluit. Knap lastig als je dit niet beseft.
Dan heb je nog de gordelwaarschuwing....een zwaar irritant herhalend geluid als je de gordel niet om hebt. Dit is overigens ook uit te schakelen vlg het Users Manual maar makkelijk is anders.
Verder zit de asbak op een dusdanige positie dat je niet meer bij je contactsleutel kunt en loopt het cassetedeck regelmatig vast. De standaard geluidskwaliteit is daarentegen zeer goed, veel beter als menig sound system van de bekende merken. De ijzeren hoedenplank kan eventueel nog perfect bijdragen hieraan als je er speakers in monteert (betere akoestiek als plastic of hout)

Qua ruimte scoort de auto ook goed. Er kan zelfs een fiets compleet in met neergeklapte achterbank mits je fietsstuur niet te groot is. Mis dan wel weer ogen in de kofferklep om hetgeen vast te maken als je eens iets vervoert groter dan een fiets....

Ik weet niet of het europees of amerikaans interieur is maar feit is dat niks blijft liggen op z’n plaats tijdens het rijden. De daartoe bedoelde opbergvakken zijn aan de kleine kant of het past allemaal net niet.
Parkeersensoren zou ook geen overbodige luxe zijn, (aangezien de kont vrij hoog uitloopt) zeker in de nauwe straten van volgepakte zuid europese steden.

Het zijn allemaal dingen die ik geen echt nadeel vindt maar je zult er maar mee moeten leven...

Al met al een goede auto van wiens uiterlijk je nu eenmaal moet houden wat helaas minder terug te vinden is in de huidige nieuwe generatie Focus. Denk ook om die reden dat ik niet weer een Focus zal kopen hoewel hij m’n Mazda volledig heeft doen vergeten......

zie boven

3,8
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

PRIVATE LEASE Ford Focus

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens