| Uitvoering | C5 X Hybrid 145 Max |
| Bouwjaar | 2026 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand laatst | 0 km |
Comfortabel ruim zuinig
Na het inruilen van mijn C5X 130pk FEEL zijn hier de eerste ervaringen met mijn nieuwe 145 pk hybrid MAX, na 4500 km, en zo'n 5 maanden.
Het comfort is vergelijkbaar: ik denk iets minder geluid, vooral onder zo'n 60 km/u, want dan rijdt het voor de helft van de tijd electrisch. De vering is prima net als mijn vorige C5X 130 pk. Alles gaat soepel zonder storende bewegingen, comfortabel dus.
Het interieur is echt verbazingwekkend ruim, en de kofferbak ook. De achterbank heeft enorm veel beenruimte!
De prestaties voelen iets beter dan bij de 130 pk. Het rijdt allemaal heel soepel en natuurlijk. Zeer prettig is het redelijk sterk regeneratief afremmen zonder rempedaal dus, voor rotondes en stoplichten. Bij een stoplicht moet je alleen de laatste meters bijremmen dat wel. Dit scheelt benzine, maar ook remstof! En dit rijdt ook in druk verkeer veel vlotter dan een rijstijl met uitrollen. Volgens mij zijn bij het autowassen de voorwielen nu minder vervuild met remstof.
Het infotainment en de rijhulp systemen werken prima. Ik laat de rijhulpen altijd aan staan! De adaptieve cruise control werkt goed met 3 instelbare afstanden, en is ook goed bruikbaar bij files. Snelheidsborden worden wel eens verkeerd gelezen, maar de bijbehorende geluidswaarschuwing is niet storend, en verdwijnt wel weer.
De rijbaan assistent werkt ook goed en lijkt niet gauw van de wijs bij slechtere weersomstandigheden. Het heads up display werkt goed en handig.
De citroen app werkt goed. Ik gebruik het meestal voor invoer van navigatie bestemmingen. Ook zie je de rit gegevens met verbruik.
Het vrij lage benzine verbruik van zo'n 4.5 l/100km drukt de variabele kosten. De relatief lage luchtweerstand werkt vooral op de snelweg ten gunste van het verbruik. Het gaat hier niet alleen om de CW waarde, maar om het product van CW x frontaal oppervlak, en deze auto is met 1.48 m tamelijk laag.
De grootste kostenpost zal vooral voor nieuw, de afschrijving zijn schat ik. Dus zo lang mogelijk doorrijden met dit prima model is een oplossing. Anderzijds is dit model 2e hands mogelijk aantrekkelijk: erg veel auto en niet te gek duur.