AutoWeek.nl heeft je steun nodig

BMW 530i Executive (2001) #3

BMW 530i Executive (2001)

Uitvoering530i Executive
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2016

Bmw e39 530i M pakket

Hallo mede auto liefhebbers,

Ik zal bij het begin beginnen. Wegens verandering van werk had ik besloten om mijn Audi A3 1.9 TDI uit 2006 weg te doen. Prima auto verder, gechipt, zuinig en onderhoudsvriendelijk. Ik ben van 250km per dag naar ongeveer 15km gegaan dus ik had al snel besloten dat er een benzine moest komen. Mijn oog viel eerst op het model BMW E46 330ci. Na een aantal weken kwam ik erachter dat "de juiste" er voor mij niet tussen stond. Dus toen heb ik mijn zoektocht verlegd naar een E39 530i. Dit model heeft net als de E46 3serie mij altijd erg aangesproken.

De auto moest aan een aantal eisen voldoen:

-Automaat
-Beslist een 530i facelift model i.v.m. het aantal pk's en het mooie 6 cilinder geluid ( 8 cilinder was me net te veel van het goede).
-M pakket i.v.m. mijn lengte (1,99m en het kleine stuur dat hier in zit. Normale 5 serie heeft dat grote stuur erin waardoor ik hier met mijn benen tegenaan zit. Een ander stuur inbouwen vind ik geen optie, ik hou mijn auto het liefst zo origineel mogelijk).
-Geen gepimpte of afgetrapte wagen
-Minder dan 200.000 gelopen
-Moet geen roestbak zijn en niet veel eigenaren hebben gehad

Ook staat de E39 reeks tegenwoordig bekend als een waardevaste auto mits in goede staat en acceptabele km stand. Dit is uiteraard mooi meegenomen maar was geen hoofdreden voor mij om er eentje aan te schaffen. Velen verklaren mij voor gek dat ik voor dit geld geen E60 heb gekocht. Maar dan was ik uitgekomen bij eentje met 2 ton of meer, van de eerste bouwjaren en in mindere staat. Dit en de reviews over de E60 serie en zijn bekende problemen (electronica) weerhielden mij ervan om er zo eentje aan te schaffen.

Na een paar bekeken te hebben en telkens met een teleurstelling thuis te komen zag ik mijn huidige auto staan.
Het was op dat moment de duurste 530i die op het internet stond en ik was hier toch wat huiverig voor vanwege de eerdere teleurstellingen. Een knappe E39 blijft gewoon vergeleken met de concurrentie veel geld waard en is gewoon een geliefde auto. Bij de auto's die ongeveer 1000 euro minder kosten schrok ik soms wat voor rommel zo aanboden voor die prijs dus toch maar besloten om wat meer geld uit te geven. Toen viel mijn oog op mijn huidige BMW.
De auto stond bij BMW specialist Verwoert in Lienden. Besloten om deze eens te bellen en te horen wat hij had te vertellen over de auto. Alles klonk goed aan de telefoon dus besloten de flinke reis naar Lienden te maken ( ik woon in Friesland namelijk). Eenmaal aangekomen na een rit van bijna 2 uur bracht de vriendelijke eigenaar mij naar de auto. De auto zag er nog erg knap uit voor zijn leeftijd en was net compleet gerestyled (alle deukjes en krasjes verwijderd). Naar mijn mening zien veel auto's van 5 a 6 jaar er vaak minder uit. Er was geen deukje of krasje te bekennen! Kortom de auto was nog bijna als nieuw van binnen en van buiten.

Toen kwam de proefrit. Ik kan niet anders zeggen dan dat een E39 met M pakket en M onderstel geweldig stuurt!! De sportstoelen klemmen je helemaal vast en zitten geweldig. De 6 cilinder klinkt naar mijn mening geweldig en heeft altijd vermogen zat. Ik had verwacht dat het M onderstel een tikkeltje hard zou zijn maar het tegendeel is waar. Hij stuurde perfect en alles werkte. Ik vind het een heerlijke comfortabele auto. Alleen geconstateerd dat er een heel klein beetje beginnende roest bij 1 wielkast had gezeten maar dit was al behandeld. Ik had na de proefrit vrijwel meteen besloten dat dit hem moest worden. Je kon gewoon aan alles zien dat de vorige eigenaar een echte liefhebber was. Alle boekjes netjes bij de dealer ingevuld en alle rekeningen erbij. De auto stond echt bij het minste of geringste bij de dealer. Dit was af te lezen d.m.v. de rekeningen. De auto zag er echt nog bijna perfect uit. Aan de ene kant baalde ik hier ook een klein beetje van want ik had niks om over te zeuren (op dat ene hele kleine plekje vliegroest na) zodat er bij de onderhandelingen nog wat van de prijs af kon. De beste man wou bijna niet zakken in prijs maar toch besloten om tot de verkoop over te gaan. Nog wel onderhandeld dat er een nieuw APK op kwam aangezien deze was verlopen. De auto had net een beurt gehad en stond op vrijwel nieuwe banden.

Nu wat meer info over de auto. De auto is zilver van kleur, compleet M uitgevoerd vanaf de fabriek en heeft 173.000km gelopen, en is volledig dealeronderhouden. Auto is voorzien van navigatie, standkachel, sportstoelen (aanrader!), cruise control, elektrisch zonnescherm, xenon verlichting en PDC voor en achter. Ik had graag leren bekleding en stoelverwarming gehad. Jammer dit dat er niet op zit maar dit was voor mijn geen reden om deze prachtige auto te laten staan. Misschien ooit nog eens een mooie set lederen sportstoelen aanschaffen.

Dan nu wat over die heerlijke 3.0 6 cilinder in lijn. Auto is naar mijn mening vlot genoeg (0-100 in 7,6 seconden en topsnelheid van 244 kmph). De auto weegt toch dik 1600kg maar heb nooit het idee dat ik vermogen te kort kom. Nog even snel inhalen met deze bolide is een peulenschil. Op de snelweg hoor je enkel de banden en een heel klein beetje windgeruis. De motor hoor je niet! Maar in de tunnel even je raampje omlaag en vloer je dan het gaspedaal dan krijgt die 6 cilinder brom naar mate je hoger in de toeren klimt steeds meer een snerpend geluid. Klinkt erg verslavend!

Over de kosten kan ik nog weinig zinnigs zeggen aangezien de auto nog niet lang in mijn bezit is. Brandstofverbruik is 1 op 10 met een rustige rijstijl en korte ritjes. Binnenkort gaan er meer langere ritten komen dus ik neem aan dat het brandstofverbruik dan nog een beetje gaat dalen.

Dan nu de belangrijkste voordelen:
-De looks van de auto! Dit kan misschien niet iedereen bekoren maar ik vind eentje die M uitgevoerd is veel strakker ogen dan een standaard E39 5 serie. ( Auto is hierdoor wel een stuk lager dus uitstappen met mijn lengte kost iets meer inspanning dan bij een normale auto)
-Uiteraard die heerlijke 6 cilinder!
-Geweldige sportstoelen.
-Auto ligt zeer strak op de weg.
-Auto is stil en comfortabel op de snelweg.

Nadelen:
-Misschien vinden sommigen het brandstofverbruik een nadeel. Ik heb hier van te voren al rekening mee gehouden dus mij stoort het niet.
- Ik vind de kwaliteit van de boxen van de radio nou niet echt geweldig. Dit hadden ze bij BMW toch wel iets mooier kunnen laten klinken lijkt mij.

174.200
De eerste maand zit erop. Gebruik kom ik gemiddeld uit op 1 op 10,2. 40% lange afstanden en 60% stukjes korter dan 15km per dag. Verder nog geen bijkomende kosten gehad. Oliepijl blijft goed staan. Verder niks nieuws te vertellen.

175.000
Eigenlijk alleen maar korte stukjes gereden. Gemiddeld verbruik kwam ik uit op 1 op 8,5. Hier kan ik mee leven. Vanwege het geringe aantal km's dat ik maak heb ik voor mezelf besloten om Euro 98 voortaan te gaan tanken. Scheelde "slechts" 5 euro op een volle tank. En aangezien ik met een volle tank bijna een maand doe is dit verschil te overzien. Als het goed is is dit schonere brandstof met een reinigende werking en moet dit ook iets zuiniger zijn. Ik ben benieuwd.

To do list:
-Motorkap nog eens opnieuw laten spuiten. Hier en daar zit toch wat steenslag. Ik zou dit graag weer strak willen hebben
- M logo's die op de originele velgen zitten zijn eraf. Kwam hierachter toen ik mijn reservevelg met band eens bekeek en zag dat die hier nog wel op zat. Misschien zijn de missende logo's eraf gestolen of misschien wel door de wasstraat eraf gespoten? Wie zal het zeggen? Deze moeten nog besteld worden via www.bmwproducts.nl (fijne site die bijna alles voor BMW heeft). Update- Via via nieuwe originele M logo's voor de velgen voor 1€ per stuk gevonden i.p.v de gebruikelijke 5€ per stuk!

-Update december 2016 175.000km
Na terugkomst van een middagje in de stad te hebben gewandeld startte ik de auto en wou ik deze uit het parkeervak rijden. Ik merkte op dat het sturen plots heel zwaar ging. Net alsof ik geen stuurbekrachtiging meer had. Dit even getest meer hieruit bleek dat deze gewoon werkte, hetzij wel zwaar stuurde. Na zelf even onderzoek te hebben gedaan kwam ik erachter dat mijn model is uitgerust met de servotronic (snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging). Alles wees erop dat hier iets mis mee was. Contact opgenomen met de onder de BMW liefhebbers welbekende BMW specialist Offenga in Franeker. Ik moest helaas wel een maand wachten voordat ik terecht kom i.v.m. de feestdagen en de enorme drukte die zij hadden. Afijn de auto daar afgeleverd en na onderzoek/uitlezen bleek dat de sensor die de servotronic aanstuurt defect was. Dus nieuwe sensor erin en het probleem moest opgelost zijn. Helaas niet. Na nog eens bijna 3 uur onderzoek bleek dat de oude defecte sensor kortsluiting had gemaakt en de module die de servotronic aanstuurt had doorgebrand. Dus ook nog eens een andere module erin. Voor dit alle was ik 500€ kwijt maar heb nu wel weer een strak sturende bolide!
Verbruik ligt nu zo ongeveer op de 1 op 8. Dit is gerekend met bijna 100% kleine afstanden binnendoor en rijden met stadsverkeer snelheid. En natuurlijk het winterse weer.

Update mei 2017 179.0000
En toen gingen tijdens een rit opeens je ABS en ASC lampje branden, en deed je Cruise Control niks meer. Auto uit gezet en na een kwartiertje weer starten en de meldingen waren weg. Helaas mocht het niet baten en kwamen ze de dag erna alweer terug.
Deze symptomen opgezocht op het bmw forum en daaruit blijkt dat de ABS modules van een E39 wel eens willen overlijden omdat deze te dicht op de motor zitten gemonteerd. Door de warmte die afkomt van het spruitstuk smelten de soldeerpunten hierin met deze klachten dus als gevolg. Auto uit laten lezen bij Offenga en daaruit kwam dat de ABS sensor rechtsachter stuk was. Nieuwe erin maar de melding bleef. Dus toch helaas wat ik al vreesde de ABS module stuk. Offenga had nog een nieuwe originele liggen alleen zonder de originele doos eromheen. Een nieuwe module bij de dealer kost 887€! Auw. Dus Offenga deze laten monteren en coderen. Totale kosten hiervoor 708,22. Ik laat expres alleen maar originele BMW onderdelen monteren. Imitatie onderdelen zullen niet op mijn auto komen!

Verbruik is tegenwoordig gezakt naar de 1 op 10. Regelmatig krijg ik nog complimenten over hoe strak en gaaf deze auto er nog uit ziet. Erg leuk om te horen! Ook bezoek ik regelmatig BMW meetings (Bimmerfest,Bimmerworld en evenementen van de 5 serie club en van BMW Noord Nederland). Leuk om zoveel auto's te zien en info met elkaar te delen!

Ps: Auto staat te koop op Autoscout en op de BMW 5 serie pagina!

-Update oktober 2017
Auto verkocht aan een liefhebber. Bij verkoop stond er 180.000km op. Auto staat nu altijd gestalt en gaat bij de nieuwe eigenaar alleen met mooi weer bereden worden.

Nu een E38 740IL gekocht uit de USA. Update hiervan volgt z.s.m.