| Uitvoering | 320i Gran Turismo High Executive |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 204.000 km |
| KM-stand laatst | 218.000 km |
Aankoop van auto
Als opvolger voor mijn 320i E91 LCI Touring uit 2010 was ik op zoek naar een andere auto.
Eisen aan de auto:
Benzine, automaat, voldoende vermogen (+150 pk), trekhaak, origineel Nederlands
Voorkeur voor uiterlijk: zwart of grijs, met lederen interieur. Persoonlijk vind ik aluminium sierlijsten mooi.
Voorkeur voor BMW en liefst geen “dertien-in-een-dozijn” auto.
Ik kan me herinneren dat ik bij de introductie van dit model de auto eigenlijk niet mooi vond, maar dat beeld is in de loop der tijd veranderd. Met de juiste opties en accessoires vind ik hem inmiddels juist erg geslaagd.
Daarom heb ik het aanbod een tijdje in de gaten gehouden. Origineel Nederlands en met trekhaak maakt de spoeling al snel dun. Opeens werd er auto aangeboden in Valkenburg welke voldeed aan mijn eisen. Direct een afspraak gemaakt voor bezichtiging. “Nooit een auto kopen bij de kust,” dacht ik nog — maar bij aankoop bleek er ook een Valkenburg in Noord-Holland te zijn (ik dacht altijd aan Limburg).
De 1e indruk was direct goed. Auto bleek uitgerust te zijn met een Harman Kardon geluidsinstallatie wat niet in de advertentie stond. Geen grote schades (een klein klasje heb je altijd). Na een proefrit heb ik de auto gekocht.
1e ervaring en wijzigingen
Bij aanschaf van de auto is deze door de garage nog eens nagekeken. Omdat de auto aangaf dat de remvloeistof vervangen moest worden, is dit direct gedaan.
Kleine aanpassingen die ik zelf heb uitgevoerd:
- De uitlaat voorzien van een sierlijst bij de bumper (deze ontbrak).
- De ruitenwisserbladen vervangen.
De auto rijdt ontzettend fijn — echt genieten. De automaat schakelt soepel en hij ligt goed op de weg.
Muziek kan nu via bluetooth worden afgespeeld (in mijn vorige auto kon dit niet), en met de Harman Kardon-installatie klinkt dit echt goed.
Achterin is het erg ruim. Omdat ik vaak met de kinderen op de achterbank rijd, is dat voor hen erg prettig.
De voorstoelen zijn verwarmd, wat eigenlijk een must-have is in combinatie met lederen bekleding in de winter. De achterbank is overigens niet verwarmd, een klein minpuntje.
Achterspoiler:
De achterspoiler gaat automatisch omhoog bij snelheden boven de 110 km/u. Je kunt deze echter ook met een knopje permanent omhoog zetten. Een beetje fout misschien, maar de kinderen vinden de auto met spoiler juist cool. Als de spoiler omlaag staat, zie je eigenlijk niet dat de auto er een heeft. Mijn vriendin vind de auto met spoiler omhoog ook een beetje patserig.
Ramen getint en chiptuning
Chiptuning
Voor de aanschaf van de auto wist ik al dat chiptuning bij dit type motor veel extra vermogen oplevert — van 180 naar ongeveer 260 pk. Daarom heb ik de auto laten chippen. Ook is de automaat hierop aangepast.
Het resultaat mag er zijn. Rustig rijden gaat uiteraard prima, maar bij gas geven komt de auto echt snel van zijn plaats.
Ramen getint
De ramen achter de bestuurdersstoel heb ik laten tinten. Dit geeft de auto een sportievere uitstraling. Daarnaast heb je achterin minder last van fel zonlicht, blijft de auto koeler en kun je waardevolle spullen (zoals een laptop) minder zichtbaar achterlaten.
Service en aanpassingen
Aircoservice
De airco heeft een servicebeurt gehad: het koudemiddel is aangevuld en het systeem is gereinigd. Hij blaast nu weer echt koude lucht.
Automaat gespoeld
Op internet had ik gelezen dat het verstandig is om de automaat bij dit type auto rond de 160.000 km te laten spoelen. BMW zelf geeft aan dat dit niet nodig is, maar ik heb het toch laten doen.
Na de spoelbeurt schakelt de automaat merkbaar soepeler. Vooral bij gas loslaten op hogere snelheid is dit goed te merken wanneer de automaat terugschakelt de toerenteller zakt dan sneller en vloeiender terug.
Andere velgen (Style 400M)
Omdat ik deze velgen mooier vind dan de originele Luxury Line-velgen (die bovendien lastig schoon te maken zijn door de vele spaken), heb ik andere velgen gemonteerd. Daarna is de auto ook opnieuw uitgelijnd.
Terug van vakantie
Met de auto ben ik op vakantie geweest en heb ik bijna 3.000 km gereden. Dat is erg goed bevallen. De auto rijdt rustig en stil, wat het lange afstanden rijden erg comfortabel maakt.
Ruimte achterin en kofferbak
Achterin zitten passagiers ruim — misschien zelfs iets té ruim. De helling van de achterbank is verstelbaar, waardoor je wat extra kofferruimte kunt creëren. Het volledig naar voren schuiven van de achterbank is bij mijn uitvoering echter niet mogelijk (dit was wel een optie).
Door het verwijderen van de hoedeplank is er alsnog voldoende bagageruimte beschikbaar.
Verbruik
Bij normaal woon-werkverkeer zonder snelweg rijd ik ongeveer 1 op 12.
Op de snelweg ligt het verbruik rond de 1 op 16.
Overigens tank ik uitsluitend Euro 98 (V-Power).
Groot onderhoud
Omdat de distributieketting van mijn auto nooit gecontroleerd was en er niets over in de onderhoudshistorie stond, heb ik deze preventief laten controleren bij een BMW-specialist. Het advies is om de ketting rond 150.000 km te controleren, terwijl er nu 215.000 km mee gereden is.
Voor een bedrag van ongeveer €3.000.
Het autobedrijf belde mij vervolgens met de mededeling dat er naast de distributieketting ook andere onderdelen vervangen moesten worden. Omdat de motor toch al open lag, heb ik ervoor gekozen om alle geadviseerde onderdelen direct te laten vervangen/repareren:
- Distributieketting, spanners, krukastandwiel, motorolie en filter
- Oliepompketting en carterpanpakking
- Nokkenasregelklep
- Oliecarterpan (kunststof) vervangen
- Drijfstanglagers vervangen
Nieuwe all-seasonbanden
Voor de winterperiode (en omdat de zomerbanden versleten waren) zijn vier nieuwe Goodyear Vector 4Seasons all-seasonbanden gemonteerd. Deze banden zijn iets hoorbaarder dan de vorige zomerbanden, maar niet echt storend.
Interieur delen goed gemaakt
In het interieur liet het chroom op de voorste deurpanelen los.
Daarnaast werd het rubber van de deurhendels wat week. Beide zijn bekende, vaker voorkomende kwaaltjes.
Voor het verhelpen van beide problemen moeten de deurpanelen volledig worden gedemonteerd. Losse onderdelen besteld bij Ekris en de werkzaamheden zelf uitgevoerd.