Rij-impressie BMW 3-serie GT
Bollenbellers
53 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
De ruimte van een suv, maar de rij-eigenschappen van een 3-serie? Dat willen we wel eens zien. Wij rijden over Sicilië met de gloednieuwe BMW 3-serie GT.
Je hebt van die reclamespotjes die je tot het einde der dagen bijblijven. En al is de Gouden Gids dan een opgegeven patiënt sinds de internet-revolutie, hun commercial over een garnalenpelster die haar verstand verliest, waarna haar bazin door een uitzendbureau bollenpellers krijgt gesuggereerd, hoort tot de betere uit de geschiedenis, alleen al door de in plat Urks uitgesproken slotzin "Bollenpellers? Wat moet ik dáár nou mee?" En precies die zin schoot weer door ons heen toen we eerder deze maand, op de beursvloer van Genève, voor het eerst oog in oog stonden met de BMW 3-serie Gran Turismo, afgekort GT. Wat moeten we daar nou mee, maar vooral ook, wat vinden we daar nou van? De meningen waren verdeeld. De een vond het niks, de ander vond hem een stuk beter in balans dan de 5 GT. In elk geval is hij logischer. De 5 GT staat namelijk op het onderstel van de 7-serie, en wordt door BMW gezien als een alternatief voor wie eigenlijk 7 wil rijden, maar dat in deze tijden politiek incorrect vind. De 3 GT heeft zo'n verborgen agenda niet. Gevraagd naar de doelgroep steekt BMW eerst een heel verhaal op over de welbekende jonge, dynamische mensen met een actieve levensstijl (wilt u daar een teiltje bij?). Concreet bedoelen ze dan mensen die de voordelen van een suv willen combineren met de sportieve rij-eigenschappen van een 3-serie.
China
Dat betekent om te beginnen dat je hem op het onderstel van de gewone 3-serie moet zetten en dat heeft BMW dan ook gedaan. Of eigenlijk toch weer niet helemaal, want het is de bodemplaat van de verlengde 3-serie geworden. Verlengde Drie? Jawel, dat rijdt in China rond. Daarvan is de wielbasis elf centimeter groter en dat is precies de winst die BMW met de 3 GT voor ogen heeft. De totale koets is twintig centimeter langer en dat zijn cijfers die veel goeds beloven. Goeds dat de Drie goed kan gebruiken, want ruimte achterin is, ondanks verbetering met de eerdere generatiewisseling, nog steeds niet de sterkste kant van de 3-serie. Echter, in deze GT krijg je achterin ruim zeven centimeter meer beenruimte en dat is genoeg om het predicaat riant in de wacht te slepen. Helaas lijdt de hoofdruimte toch nog wat onder de aflopende daklijn, maar echt krap is het niet. Gigantisch is ook de kofferruimte. 520 liter, en dat is 25 liter meer dan de Touring. Bank plat en je zeult 1.600 liter mee. Om het gebruiksgemak nog eens te vergroten krijgt de 3 GT standaard de automatische kofferopener, die eerder debuteerde in de 5-serie Touring. Even doen alsof je die rothond van de buren onder de achterkant van je auto weg schopt, en de klep gaat vanzelf open.
Maar ook als je die extra ruimte niet nodig hebt, is er een argument om voor de GT te kiezen. De stoelen voor staan vijf centimeter hoger. In de gewone 3-serie zak je, ter wille van het sportieve gevoel, nogal diep weg. Dat is niet ieders ding, zeker naarmate de jaren hun tol gaan eisen, en dan kan het fijn zijn wat hoger te zitten. En heb je ook meteen beter zicht rondom. Zicht ook op een interieur van het soort 'niks nieuws onder de zon'. Een mooi, opgeruimd instrumentenpaneel, zoals we dat van BMW gewend zijn. De meeste functies zijn samengevat in het centrale knoppencluster en een rij zelf te benoemen sneltoetsen. Ergonomisch erg goed doordacht allemaal, en ook over afwerking en materialen hebben we niets te klagen. Ondanks de hogere zit heb je nog steeds niet het gevoel echt op een troon te zitten.
Paardenkoppen
BMW heeft alles op alles gezet om de rij-eigenschappen van de gewone Drie niet te veel kwijt te raken en daar zijn ze erg goed in geslaagd. De gewichtsverdeling tussen voor- en achteras is 50/50 en de wielen hebben 30 mm grotere diameter dan een vergelijkbare sedan of Touring. Bovendien kun je de diverse parameters wijzigen, van Eco Pro via Comfort, Sport naar Sport Plus. In laatstgenoemde standen is de besturing erg direct en het onderstel behoorlijk hard. Te hard zelfs voor hier op Sicilië, waar paardenkoppen in je bed gangbaarder zijn dan een fatsoenlijk stuk asfalt. Maar op de biljartlakens die de wegbeheerder in ons land heeft uitgerold, wil je beslist standje Sport hebben in je GT. We rijden de dikste benzineversie en dat is de 335i, met een heerlijke, soepele zescilinder met twinscroll turbo. Vanbinnen is het geluid lekker, maar op de achtergrond. Maar de brede glimlach op het gezicht van onze cameraman als we een aantal keren hoog in de toeren zijn lens voorbij rijden, spreekt boekdelen over wat je buiten aan geluid krijgt voorgeschoteld. Maar dat hoog in de toeren rijden is vooral show, want ook onderin heeft de twinscroll ruim voldoende te bieden. De automaat is daarom met zijn acht verzetten eigenlijk 'over the top'. Overigens, voor we het vergeten, de GT heeft nog een paar leuke details. Zo zijn de luchtopeningen net achter de wielkasten geen show, maar de uitgangen voor een luchtstroom die in de neus begint en via de wielen naar de spatborden wordt geleid. Volgens BMW een manier om de aerodynamica te verbeteren. En nou we het toch over luchtstromen hebben. De spoiler achterop komt rond de 110 km/h naar boven. Maar om dat aan de buren te laten zien hoef je net met 110 km/h over het woonerf, dankzij een knop in het portier.
Niche of niet, BMW Nederland blaakt van vertrouwen en denkt er in het eerste jaar al enkele honderden op kenteken te gaan zetten. Alle motoriseringen zijn standaard voorzien van een handgeschakelde zesbak, en optioneel uit te rusten met de achttraps automaat die wij reden. 15 juni komt de GT naar ons land, in de eerste instantie alleen achterwielaangedreven, maar uiteraard zal in een later stadium ook de XDrive vierwielaandrijving beschikbaar komen in de 3 GT.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

BMW 328i GT High Executive (2013)

Praktijkervaring Honda Jazz: eigenaren over hun hybride mini-MPV

Designreview Volvo C40: ‘voldoet aan alle verwachtingen, en dat is een probleem’

De Citroën Méhari is 55: op pad met de leukste badeend

Deze topsedan van Nissan uit 1985 was geavanceerder dan de Audi V8

Lezersreacties (53) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.