BMW 320d Touring Executive (2006) #3

BMW 320d Touring Executive (2006)

Uitvoering320d Touring Executive
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2012

Liever een e46...

Soms koop je een auto omdat die jonger is dan de auto waarin je rijdt, bovendien van het volgende type is en dus wel beter zal zijn. Ik heb mijn 316 uit 2002 (e46 dus) ingeruild op een 320d touring executive uit 2006 (e91). Met dertigduizend kilometer per jaar en behoefte aan wat meer bagageruimte lag de overstap van benzine naar diesel en van een sedan naar een touring nogal voor de hand. Zo gezegd, zo gedaan.

Dit is geen review op basis van langdurige ervaring met de e91, want ik heb er maar elfduizend kilometer in gereden voordat ik 'm weer wegdeed. Beschouw het dus maar als het verslag van een uitvoerige proefrit.

Wat ik om te beginnen ronduit onthutsend vind is dat een dieselmotor anno 2006 nog steeds alleen voor de landbouw geschikt lijkt. Wat een herrie! Bij constante snelheden valt 't nog mee (de 6-bak helpt daar een handje), maar met optrekken is het lawaai beschamend en vermoeiend. Een 320d accelereert als de brandweer hoor, maar brengt daar jammer genoeg een overeenkomstig geluid bij voort.

Geluidsoverlast ondervond ik ook van het onderstel. Dat is keihard en geeft onregelmatigheden met oncomfortabel veel kabaal door in het interieur. Voor de liefhebbers: je kunt er wel ontzettend hard mee door lange bochten. Dat gedeelte van de wegligging is bovengemiddeld. In tegenstelling tot de koersvastheid bij langsgroeven. Zelfs verse wegbelijning geeft je een duwtje opzij. De wendbaarheid in kortere bochten heeft overigens ernstig te lijden onder zijn overgewicht. Je merkt voortdurend dat je met anderhalve ton onderweg bent.

De derde vorm van auditieve hinder wordt geleverd door de teleurstellende bouwkwaliteit van het interieur. Van slechte materialen (van vrijwel alle e91's die ik heb bekeken waren versnellingspookknop, bekleding en bestuurdersdeurgreep aan de binnenzijde al versleten; we hebben het over kilometerstand van anderhalf tot twee ton) is op weinig zorgvuldige manier een dashboard in elkaar geboetseerd en uit alle delen van het interieur komen piepjes en kraakjes. Ik ben daar allergisch voor. Als je door een molgoot rijdt, rammelt de boel als een gereedschapskist.

Tot slot in de categorie 'volstrekt subjectief, maar ik wil het toch noemen':
- Het geluid van de radio/cd is, waarschijnlijk door de plaatsing van luidsprekers betrekkelijk hoog in de voorportieren, hard en schel. Daar valt met de toonregeling weinig aan te doen.
- Het design verveelt ontzettend snel. Jammer dat de F30 (vanaf 2012) erg geinspireerd lijkt op dit model.

Zijn er geen positieve punten aan zo'n e91? Ja hoor. BMW heeft wat meer werk van de stoelen gemaakt. Die zitten naar mijn smaak beter (en gewoon heel goed) dan die van de e46 omdat ze wat smaller zijn en daardoor meer steun geven.

Ik heb mijn e91 onlangs weer ingeruild op een hele mooie e46. Wat een fijne, stille, tijdloze auto is dat toch!

5,5