SUV’s - Vergelijk

Hoe groter, hoe beter?

Mazda SUV rood rijdend voorkant
AutoWeek 10 2020
AutoWeek 10 2020

Je leest het in AutoWeek 10 2020

Het komt altijd aan op het juiste formaat, ook in het geval van SUV’s. Bij deze test kijken we hoeveel SUV een mens nodig heeft.

Mensen die voor een SUV gaan, kijken natuurlijk niet op een centimetertje meer of minder. En dat kan ook, want de keuze is tegenwoordig enorm. De meeste automerken hebben meerdere SUV’s in hun programma. Dat stelt je als koper echter wel voor een dilemma. Want daar sta je dan, in de show- room van je favoriete merk. Welke SUVmoet je nu kiezen? Is de grootste altijd beter? Of ben je beter af als je gaat voor de compactere SUV van het merk van je keuze? Hoe groot moet een SUV zijn om de kwaliteiten te bieden waarop dit type auto’s zich laat voorstaan? Om hoog te zitten, bijvoorbeeld, hoeft een auto immers niet enorm lang te zijn. En je rijdt in een SUV onder andere vanwege het goede overzicht en het ‘verheven’ gevoel dat een hoge auto geeft. Maar als die auto te hoog is, stijgt het verbruik en wordt het weggedrag in bochten weer minder. Het is dus zaak om alle aspecten tegen elkaar af te wegen bij het kiezen van het juiste SUV-formaat.

In deze test vergelijken we vier SUV-duo’s van hetzelfde merk of concern met elkaar, om te kijken of extra lengte automatisch meer gebruiksgemak betekent. En of de prijs die daarvoor wordt gevraagd niet te hoog is. We gaan rijden en rekenen, we geven je alle specificaties en adviseren uiteindelijk bij ieder duo welke de beste keuze is. We vergelijken in deze aflevering de BMW X1 met de Mini Countryman, de CX-3 met de CX-30 van Mazda, de Crossland X met de Grandland X van Opel en de Mitsubishi’s Eclipse Cross en de ASX. Belangrijk: voor het kostenplaatje hebben we niet alleen gekeken naar de aanschafprijzen, maar ook naar de gebruikskosten, berekend over een eigendomsperiode van vier jaar met een jaarlijkse kilometrage van 15.000. De afschrijving speelt daarbij natuurlijk ook een belangrijke rol. Die geven we weer in centen per kilometer. Tijd om in te stappen!

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum