Mercedes-Benz E 230 Elegance Combi (1996)

Op hoog niveau

Mercedes-Benz E 230 Elegance Combi
Binnen korte tijd presenteerde Mercedes-Benz twee stationwagens. Eerst de C Combi, in een voor het merk nieuw segment, daarna de E Combi, als stationvariant van de nieuwe E-klasse. AutoWeek voelde een 230 Elegance aan de tand.

Een bovengemiddelde stationwagon. Met die kreet doe je de nieuwe Mercedes E Combi geen recht. Met viercilinder 2,3-litermotor overschrijdt hij in basisuitvoering al net even de ton. Met het Elegance-pakket op onze testauto gaat de Combi vlot naar de f 110.000 toe. Of je 'n emmer leeg gooit! Deze E heeft dus heel wat te bewijzen. Kijken wat hij kan.
Ondanks de vier kleppen per cilinder voel je dat de viercilinder er flink aan moet trekken. En daar heeft hij even de tijd voor nodig. Maar hoewel een viercilinder nooit zo mooi kan klinken als een motor met zes potten, het geluid van de Mercedes 2,3-liter mag er zeker zijn. Gelukkig komt het niet prominent het interieur binnen. In een auto van een ton mag je wel horen dat er een motor in zit. Maar ze moeten daar in het vooronder ook weer niet overdrijven. Dat heeft Mercedes met de E 230 goed begrepen. Gemiddeld verbruikt de E230 Combi 1 op 9,9 en dat is zeker netjes! Maar de Benz is soms een 'innemend type'. Zo doken we een keer riant onder de 1 op 9. Maar een snelle 500 kilometer over Nederlandse autobaan leverde zelfs een verbruik op van 1 op 7,9. Oeps..!
We durven 't bijna niet te opperen.... Want die auto is al zo duur... Maar toch moeten we 't even kwijt: een automatische bak zou niet misstaan. Betekent wel een extra investering van f 6.000 (vijftraps), maar dat kan deze auto nog wel hebben. Want wat meespeelt is dat we niet zo kapot zijn van de handgeschakelde vijfbak. De koppeling van de Mercedes gaat zwaar en grijpt laat (hoog) aan. Daarbij laat de pook zich wat gevoelloos bedienen. Wel heel exact overigens.
Waarom koop je een stationcar? Voor de statu... Eh, voor de ruimte natuurlijk! Hoe zit het achterin deze joekel? Heel overtuigend. Onder het afdekzeiltje passen makkelijk twee koffers. Om maar te zwijgen hoeveel je mee kan nemen als je de volle ruimte benut. Ook op de achterbank biedt de Mercedes veel ruimte. De inwendige ruimte is efficiënt benut.
De wegligging van de Mercedes E Combi voelt sportief aan. Hij laat zich snel en exact manoeuvreren - is kortom een lekker rij-ijzer. Alleen in rechte lijn is de Duitser soms wat onrustig. Oh ja, over de zitpositie gesproken: in de Mercedes ga je echt zitten. De Benz geeft je een echt 'bestuurdersgevoel'.
't Was weer een geruststellend gevoel. Een week op pad in een van de veiligste auto's die er op deez' aardkloot rondrijden. Want wat kon er ons ooit gebeuren? Om te beginnen hebben we ABS aan boord. Om klappers te voorkomen. Als het dan toch mis gaat, zitten we rondom in de plofzakken. Want deze topper heeft (natuurlijk) voorin twee airbags. Maar ook bij een aanrijding van opzij zitten we goed: een zij-airbag moet bestuurder en passagier behoeden voor ernstige kwetsuren. En een airco houdt ons fris en dus fit.

Tikkeltje kaal

De Mercedes is - traditiegetrouw - 'n tikkeltje kaal. Niet meer zo erg als vroeger, maar nog wel 'n beetje. De accessoireslijst is nog steeds mijlenlang en het hoeft geen moeite te kosten om de prijs van de auto bijna te verdubbelen met leuke, handige, veilige of andere accessoires. E‚n manier om dat bij elkaar zoeken te vereenvoudigen zijn de speciale pakketten. Onze E was een Elegance. Kost bijna 9 mille extra, maar dan heb je wel een airco (een héle beste), lichtmetalen wielen, leren bekleding van stuur en versnellingspook, een automatisch dimmende binnenspiegel, make-upspiegels met verlichting, uitstapverlichting, her en der wat chroom, tassen in de rugleuning van de stoelen...
U bent vast niet verbaasd als we de Mercedes E 230 Combi als een heerlijke reisauto bestempelen. Want de Duitser is zeer uitgebalanceerd geveerd (verwerkt korte hobbels uitstekend), heeft bovengemiddelde stoelen en - belangrijk! - is op snelheid lekker stil.
Aan de Mercedes E Combi is de nieuwigheid al van een kilometer te zien. En al moet die viercilinder er behoorlijk aan trekken, eenmaal op snelheid is de auto verbazend stil. Het rij- en zitcomfort is op niveau. De E Combi heeft gewoon goede 'omgangsnormen'. Want het is overtuigend een lekkere auto om te besturen. En wij houden van auto's besturen.
Duur? Ja. Maar als we in dit segment dan toch leeglopen op een auto, laat het dan deze Mercedes E Combi zijn.

Signalement

Merk Mercedes-Benz
Model E 230 Elegance Combi
Carrosserie 5-deurs, stationwagon
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving achterwielaandrijving
Prijs € 49.644

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 2.295 cc
Maximaal vermogen 110 kW / 150 pk bij 5.400 tpm
Maximaal koppel 220 Nm bij 3.700 tpm
Inhoud brandstoftank 70 l
Lengte / breedte / hoogte 4.816 mm / 1.799 mm / 1.505 mm
Wielbasis 2.833 mm
Massa leeg 1.470 kg
Laadvermogen 680 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 2.100 kg / 725 kg
Banden205/65HR15Prijzen
Topsnelheid 208 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 11,5 s (fabrieksopgave: 11,2 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 11,7 s / 16,8 s
Brandstofverbruik 9,5 l/100km

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum