Mazda 323 FastBreak 1.5i GLX (1998)

Nieuw breekijzer?

Mazda 323 Fastbreak 1.5 GLX
Verwarring: achterop Mazda's vijfdeurs hatch staat een F. Die was tot nu toe voorbehouden aan de coupé-achtige vijfdeurs. Nu staat de F echter voor Fastbreak. Onze vraag: is hij Mazda's nieuwe breekijzer in deze klasse?

Wat is die Fastbreak nu eigenlijk? Antwoord: een vijfdeurs hatchback. De achterkant is vrij sterk 'opgerekt' en ook de ver naar achteren doorlopende daklijn geeft hem 'iets', waardoor Mazda er toe komt de naam Break in de aanduiding te verwerken. Maar nogmaals: deze 323 is géén station. Onder de kap zien we een zestienklepper met twee bovenliggende nokkenassen, een inhoud van 1,5 liter en 88 pk. Het maximum koppel bedraagt 132 Nm bij 4000 tpm. Die kracht zet de 323 F heel nadrukkelijk om in prestaties. De F doet de 0-100 in 11,8 s (ééntiende sneller dan de opgave). Dan sprinten van 80-120. In vier versnelde onze Mazda in 13,3 s van 80 tot 120 echte kilometers per uur. In de vijfde versnelling duurde het 18,3 s. Tijdens het testprogramma verbruikte hij gemiddeld 1:11,0. In tegenstelling tot de vorige 323 die van achteren best wilde schuiven als je in je enthousiasme een klaverblaadje iets te snel nam, heeft de 323 F nauwelijks nare verrassingen voor je in petto. Hij gaat zeer strak door de bocht. Het bestaan van onderstuur wordt vrijwel alleen duidelijk op nat wegdek in combinatie met een te hoge beginsnelheid in een bocht. En de achterkant maakt zich alleen opmerkzaam als je in voornoemde situatie ineens van het gas gaat. Van een overstuurreactie is in dat geval bij de Mazda echter geen sprake en bij de bestuurder dus ook niet. Die achterkant geeft net genoeg mee voor de sportief ingestelde bestuurder die zijn auto graag even wil 'zetten'. Het onderstel voelt lekker stevig aan, maar zal niet snel als te stug ervaren worden. Kortom: een heerlijke bochtenmachine.

Wij vinden de Mazda nogal suf van uiterlijk. Hij veroorlooft zich geen enkel leuk styling-element. Waarom moet dat nou zo? Gauw naar binnen dus, want dáár moet het gebeuren. Mazda heeft zonder meer werk gemaakt van het Fastbreak-binnenste. We zijn heel wat handige dingedangetjes tegen gekomen die normaal gesproken slechts voorbehouden zijn aan... stations en ruimtewagens. Zo heeft deze 323 een verschuifbare achterbank waarmee je de keus voor bagage of passagiers wat nadrukkelijker kunt maken. Bovendien is de leuning van die bank ook nog eens verstelbaar waardoor - als je voor passagiers hebt gekozen - de inzittenden lekker achterover kunnen leunen. En natuurlijk is de achterbank in twee gedeelten neerklapbaar. Handig ding! Ook voorin is met betrekking tot de te verwachten belading van de 323 goed nagedacht: de leuning van de passagiersstoel is neerklapbaar zodat hij op een rustig moment kan dienen als tafeltje, maar die klapmogelijkheid lijkt ons vooral handig voor als er lange voorwerpen vervoerd moeten worden. De achterklep ontgrendel je door een stevige greep net boven de kentekenplaat. Handig! En dat geldt ook voor de centrale vergrendeling, met afstandsbediening. In de Mazda zitten we goed. De stoelen zijn lekker ruim (de zitting is mooi lang) en goed verstelbaar, het stuur staat goed... Kortom: je gaat zitten en alles klopt. Merkwaardig: de leuning van de bestuurdersstoel van de 323 F verstel je door middel van een draaiknop terwijl de leuning van de passagiersstoel met een trekhendel is te verstellen. En dan komen we weer op het verhaal dat Japanners van binnen altijd zo nadrukkelijk muisgrijs en saai zijn. De enige afwisseling is hier en daar wat gaatjesplastic dat aardig oogt. Alles zit overigens wel erg stevig en rammelvrij in elkaar. Met de kwaliteit zit het goed, dat z'e je bijna, maar je voelt het in ieder geval. Over het moderne dashboard hebben we geen klachten. Het overzicht is dik in orde en alles wat je nodig hebt, is makkelijk te vinden. De Mazda mist trouwens 'n tweede airbag. Kon de Mazda ons bekoren? Het antwoord is een volmondig 'ja'. En wel om verschillende redenen: hij heeft een lekkere motor, het is een fijne rijdersauto en bovendien comfortabel. Misschien wel het belangrijkste punt is dat de Fastbreak zijn pretenties waarmaakt: hij is praktisch in het gebruik. Dat zit hem in het ruimteaanbod en de manier waarop die ruimte gebruikt kan worden. De Mazda 's geen Break, maar hij heeft wel veel van de praktische mogelijkheden ervan overgenomen en daarmee scoort hij.

Signalement

Merk Mazda
Model 323 FastBreak 1.5i GLX
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 17.553

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.498 cc
Maximaal vermogen 65 kW / 88 pk bij 5.500 tpm
Maximaal koppel 132 Nm bij 4.000 tpm
Inhoud brandstoftank 55 l
Lengte / breedte / hoogte 4.200 mm / 1.705 mm / 1.420 mm
Wielbasis 2.610 mm
Massa leeg 1.050 kg
Laadvermogen 540 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.200 kg / 400 kg
Banden185/65TR14Prijzen
Topsnelheid 177 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 11,8 s (fabrieksopgave: 11,9 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 13,3 s / 18,3 s
Brandstofverbruik 7,5 l/100km
CO2-uitstoot 179 g/km