Eerste Rijtest: Fiat Palio

Carnaval in Rio

Fiat Palio
AutoWeek 2000 week 45
AutoWeek 2000 week 45

Je leest het in AutoWeek 2000 week 45

Een bruisend feestnummer. Tenminste, die indruk blijft je na zijn presentatie in Brazilië zonder meer bij. De nieuwe Fiat Palio werd in Rio gelanceerd met een wervelende carnavalsshow. Benieuwd hoe ze dat in Amsterdam denken aan te pakken...

Champagne en Schotse whisky zijn in Brazilië kennelijk het toppunt van chic. Maar als je het - zoals bovengetekende - eigenlijk niet drinkt, en water ook al niet echt op je favorietenlijst staat, wordt zo"n urenlange presentatie als die van de nieuwe Palio nog een hele dorstige aangelegenheid. Biertje? Nao cervesj. Wijn dan misschien..? Nao vino. Als we bijna met het voorhoofd op tafel liggen van de slaap, wordt opeens duidelijk waarom we na een busrit van twee uur met z"n allen zijn gedropt in een onafzienbaar grote hal, waar ooit zeppelins uit Duitsland binnenvlogen.

Licht uit, spots aan...

De lichten doven, een immense batterij spots wordt aangeknipt... en wat er vervolgens gebeurt, tart iedere beschrijving. Carnaval in Rio is er "n dooie boel bij! Onder begeleiding van het oorverdovende kabaal van een pakweg honderd man sterke Braziliaanse sambaband wordt de nieuwe generatie Palio binnengerold. Op de voet gevolgd door de complete Manguiera sambaschool. Twaalfhonderd vrouw en man sterk! We zijn met één klap klaarwakker. Zeker als we er even later getuige van mogen zijn dat Fiat-topman Testore in het feestgedruis de dansvloer op wordt gesleurd om een dansje te maken met een even bijna-naakte als wonderschone Braziliaanse. Samba!

Palio van de 21e eeuw

Maar goed, dit terzijde. Zij het met moeite, na die eerste, op z"n minst netvlies prikkelende indrukken. Hoe zit dat nou met die Palio zélf, waar we een dag later dan eindelijk mee mogen rijden? Nou, al evenmin verkeerd, om eerlijk te zijn. Om te beginnen is de over de hele wereld gebouwde en verkochte Fiat (de teller is in een paar jaar tijd trouwens al opgelopen naar anderhalf miljoen) qua design enorm opgeknapt. Met de vriendelijke groeten van Giorgetto Giugiaro. Vooral de hatchback is eigenlijk best een snoepje geworden, maar ook de nieuwe Palio Weekend mag er zeker zijn.
Het interieur oogt nu speels en modern. Terwijl de stoelen en de veiligheidstechniek flink zijn opgewaardeerd. In technische zin hebben de op hun vlak verantwoordelijke heren evenmin stilgezeten. De veiligheidstechniek is naar 21e-eeuws niveau getild en de Palio"s krijgen bijvoorbeeld een hydraulisch bediende koppeling mee. Wel zo prettig, en het scheelt nog in geluid ook.
Over naar de motoren. Daar is nu keuze uit de 1.6-16V Torque-motor en drie FIRE-krachtbronnen: de 1.0 met 8 of 16 kleppen en de 1.3 16V - een range die loopt van 55 tot 106 pk. Overigens zijn ze allemaal voorzien van een "elektronisch gaspedaal" als onderdeel van een ultramoderne bedrading.
Tel daarbij op dat de Palio"s op een heel verdienstelijk nieuw onderstel staan en alle snufjes meekrijgen die wij in Europa inmiddels normaal vinden, en je weet dat de ooit als een auto-voor-de-wat-minder-ver-ontwikkelde-autolanden bedoelde modellenlijn duidelijk een paar treetjes hoger in de automobiele rangorde stijgt. Hij oogt goed, rijdt helemaal niet verkeerd en heeft gewoon hele mooie techniek aan boord.

Dóen!

Gaan we dat allemaal in de Nederlandse showroom zien? Ja en nee. De Siena sedan lijkt ons geen kandidaat, de Palio Weekend kennen we natuurlijk al en Fiat Auto Nederland lijkt nog te dubben over de compacte Palio hatch - de fraaiste auto van het trio en inmiddels al wel in Italië te koop. Kennelijk zijn ze er in Amsterdam niet helemaal gerust op. Hij kon de kopers wel eens van de Punto en Seicento weglokken. En daar zit iets in als je het autootje eens goed bekijkt en dan ook nog weet dat zo"n Palio prijstechnisch ergens tussen de Punto en Seicento zou uitkomen. Maar: kom, kom, heren. Dóen! En dan mogen we bij de Nederlandse presentatie graag diezelfde sambaschool zien voorbijtrekken. Met diezelfde schaars geklede Braziliaanse voorop.