Verkiezingen & mobiliteit deel 7: PvdA

Lia Roefs (PvdA)
Mobiliteit is elke verkiezing een onderwerp dat een grote rol speelt. De files, de autobelastingen en dit jaar meer dan ooit de kilometerheffing. Waar staan de belangrijke partijen voor op mobiliteitsgebied? Wij spraken met de verkeerswoordvoerders van de acht belangrijkste partijen om te kijken waar ze voor staan. De komende dagen komen ze een voor een langs. Vandaag Lia Roefs van de PvdA.
Lia Roefs zit sinds 2004 in de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid, ze volgde Jeltje van Nieuwenhoven op. Daarvoor was ze al actief in de lokale politiek, onder meer als wethouder. Ze is in de Kamer woordvoerder voor onder meer Verkeer & Waterstaat.

Een leuke portefeuille?

"Ik vind van wel. Je kunt namelijk actief met oplossingen komen voor problemen waar je op geattendeerd wordt of misstanden die je zelf constateert. Als je dan door middel van bijvoorbeeld een motie iets kunt verhelpen, geeft dat een goed gevoel. Ik heb zelf 'n onderwijs-achtergrond, maar op dat gebied ben je vooral bezig met het maken van nieuwe regels. Iets waar de mensen in de praktijk lang niet altijd blij mee zijn."

Uiteraard is er veel aandacht geweest voor de kilometerbeprijzing, maar zijn er nog andere zaken waar u onlangs veel tijd aan hebt besteed?

"Ik houd me erg veel bezig met verkeersveiligheid, een terrein waarop veel winst valt te boeken. Zo wil ik bijvoorbeeld zorgen dat landbouwvoertuigengekentekend worden en dat een rijbewijs voor dat soort voertuigen verplicht wordt. Op die manier zijn ze traceerbaar na een overtreding of ongeval. Er vallen nog altijd zo'n zeventien verkeersdoden per jaar omdat dit niet goed geregeld is."

De PvdA wil investeren in ov. Is er ook goed nieuws voor automobilisten?

"Het is een bekend gegeven dat meerwegen meer auto's aantrekken.Wij zijn echt niet tegen het aanpakken van knelpunten, maar met het alleen aanleggen van meer asfalt kom je er gewoon niet. Je loopt dan in de steden altijd alsnog vast. Als je het ov beter stroomlijnt en fors verbetert, heb je vanzelf minder extra wegen nodig."

Was u verbaasd dat het CDA de steun voor de kilometerbeprijzing introk?

"Nou wel over het gemak waarmee het gebeurde. De redenen die het CDA opgaf om zich ineens tegen het plan te keren, waren allang bekend. Dan kun je dus ook proberen om die paar kleine dingen op een goede manier aan te passen in plaats van meteen je handen van het hele plan af te trekken. Ze zochten duidelijk een stok om een hond mee te slaan. Sowieso is beeldvorming het grootste probleem geweest rondom de kilometerheffing. Natuurlijk moet de privacy gegarandeerd worden, maar dat gebeurde met het huidige kastje ook. Dat kastje is overigens niet meer dan een soort grote bankpas, maar ook daar zie je wat beeldvorming kan doen. Mensen geloven ons niet als wij zeggen dat het met de privacy wel goed zit. Op dat vlak was er dus nog werk aan de winkel."

De mrb-verhoging viel ook niet bijiedereen in goede aarde.

"Mensen bleken niet geïnteresseerd in het toekomstige voordeel van een goedkopere auto. Ze voelden zich gepakt.De overgangsperiode moet daarom veel korter, op die manier beperk je het individuele nadeel tot een minimum. Zo is de pijn veel minder. Wij willen wel dat er een stukje bpm overblijft, eventueel kan het basistarief voor de kilometerprijs dan omlaag. Wel moet er absoluut een spitstarief komen. Dat is echt nodig om de fileproblemen op te lossen."
En gewoon de accijnzen verhogen? Die oplossing lijkt bij veel mensen favoriet.
Als je dat doet, gaat iedereen die ten oosten van Apeldoorn woont in Duitsland tanken, dus dat lijkt me geen realistische oplossing. Net als het jongste CDA-plan trouwens: waarbij de partijmensen na afloop wil laten betalen voor het aantal gereden kilometers naar aanleiding van de stand op de kilometerteller. Iedereen weet hoe onbetrouwbaar die informatie is. Eerst maar eens zorgen dat het terugdraaien van de teller strafbaar wordt, dat is iets wat ik al jaren voor elkaar probeer te krijgen, maar wat helaas intern bij het Ministerie van Justitie stil ligt."

Maar die mensen staan toch niet voor de lol in de file? Waarom zouden ze nu ineens wel een alternatief hebben?

Als het om het besparen van geld gaat, zijn Nederlanders heel pragmatisch. Je ziet dat met de invoering van de ov-chipkaart. Nu er op trajecten zowel gebruik kan worden gemaakt van de ov-chipkaart als een strippenkaart, zie je dat mensen donders goed weten hoe ze goedkoper uit zijn. Nu gaat het immers om kilometers en niet om zones. Vervoersbedrijven willen de overgangsperiode niet voor niets zo kort mogelijk houden. Ik ben ervan overtuigd dat je eenzelfde soorteffect zal zien bij een spitstarief binnen een vorm van kilometerbeprijzing.


Klik hiervoor het interview met CDA'er Ger Koopmans.

Klik hiervoor het interview met GroenLinks-man Kees Vendrik.
Klik hier voor het interview met ChristenUnie-lid Ernst Cramer.
Klik hier voor het interview met VVD'er Charlie Aptroot.
Klik hier voor het interview met PVV'er Richard de Mos.
Klik hier voor het interview met SP' er Emile Roemer.

Lezersreacties (46)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.