Verkiezingen & mobiliteit deel 3: ChristenUnie

Ernst Cramer (ChristenUnie)
Mobiliteit is elke verkiezing een onderwerp dat een grote rol speelt. De files, de autobelastingen en dit jaar meer dan ooit de kilometerheffing. Waar staan de belangrijke partijen voor op mobiliteitsgebied? Wij spraken met de verkeerswoordvoerders van de acht belangrijkste partijen om te kijken waar ze voor staan. De komende dagen komen ze een voor een langs. Vandaag Ernst Cramer van de ChristenUnie.
Ernst Cramer is in autoland vooral bekend als de man die dreigde de fiscale bijtelling voor youngtimers fors te verhogen. Na goed overleg met betrokkenen paste hij zijn eigen voorstel aan. Hij legt uit waarom en behandelt meteen andere visies van de ChristenUnie op mobiliteitsgebied.

Meteen maar met de hamvraag beginnen: wat ging er mis met die bijtelling voor youngtimers?

"Die lage bijtelling voor auto's ouder dan vijftien jaar is praktisch gezien 'n subsidie. En subsidies staan in de begroting ingeboekt als kostenpost met een bepaald bedrag erbij. Wij wilden die post schrappen om geld te besparen. Maar toen ze bij Financiën, na protest van betrokkenen en navraag van ons, gingen uitrekenen hoeveel dit daadwerkelijk zou opleveren, bleek dat bedrag veel lager. Wij baseerden ons voorstel dus op foute gegevens. Het schrappen van die korting bleek in praktijk veel minder op te leveren dan gedacht, terwijl het voor een kleine groep een forse lastenverzwaring zou zijn. Dat is onredelijk en daarom heb ik het voorstel aangepast. Die lobbygroep kwam dus met goede argumenten en daar sta ik altijd voor open."

Het CDA heeft onverwacht de steun voor het huidige kilometerbeprijzingsvoorstel laten vallen. Heeft dat u verbaasd?

"Nou, de manier waarop ze zich van het idee hebben afgekeerd, daar ben ik wel verbaasd over. Wij liepen ook niet blind achter het voorstel aan. Maar dan probeer je de goede punten te behouden en de slechte punten te verbeteren. Er werd door sommigen al langer geroepen dat die kilometerbeprijzing er van het CDA niet zo nodig hoefde te komen, maar ik had de indruk dat collega Koopmans echt achter het huidige voorstel stond. Daarin ben ik wel teleurgesteld. Nu zegt het CDA dat ze wel voor 'een vorm' van beprijzen zijn, maar niet déze vorm. Ja, dat zeggen ze al vijftien jaar."

Waar is het misgelopen?

"De tegenstanders onder leiding van De Telegraaf hebben te weinig tegenstand gekregen. Ik merkte overal dat als ik het voorstel goed uitlegde, mensen het er wel mee eens waren. Die uitleg is er dus niet genoeg geweest. Ik vind de opstelling van de ANWB dan ook erg goedkoop. Hun handtekening stond ook onder het Plan Nouwen. Waar was de Bond toen het voorstel moest worden uitgelegd? Wel hadden ze moeite met de afbouw van de bpm via de hogere mrb, maar ze waren erbij toen dat werd afgesproken. Een beetje gemakkelijk om er daarna over te gaan klagen."

Maar de ChristenUnie staat dus nog steeds achter het plan?

"Ja. Er werd te veel naar kleine details op technisch gebied gekeken om vervolgens het hele voorstel onderuit te halen. Natuurlijk moeten we bijvoorbeeld de privacy goed in het oog houden. Maar dat is dan geen reden het hele voorstel onderuit te halen. Bovendien was er geen probleem. Dat 'kastje' waar iedereen zo bang voor was, is niet meer dan een Tomtom die alleen het totaalbedrag doorstuurt. Verder niets! Je moet dingen wel in verhouding zien. En beprijzen is onontkoombaar als je de economische schade die de files opleveren, wilt beperken. Je hoeft maar 10 tot 15 procent van de auto's van de weg te halen om 80 procent van de files op te lossen. Wij zijn daarom ook voor het aanleggen van spitsstroken en andere aanpassingen, maar je moet verder kijken dan naar asfalt alleen."

En hoe om te gaan met de bpm-afbouw?

"Ik ben voor de coldturkeymethode. In één klap de hele bpm afschaffen. Je hebt dan kort wat schokeffecten, maar de markt herstelt zichzelf snel van zo'n verandering. Om de branche gelukkig te houden, moet de afbouw nu over vele jaren worden verspreid en worden particulieren gepakt door die hoge mrb. Nodeloos ingewikkeld en oneerlijk. De branche had vooruit kunnen kijken en anticiperen. Het was allang bekend dat de bpm op een gegeven moment zou verdwijnen. Ik houd liever rekening met de particuliere rijder."

Dankzij u is de bijtelling voor elektro-auto's de komende jaren nul procent. Maar daar heeft de particulier toch niets aan?

"De zakelijke markt is erg belangrijk om dit soort initiatieven van de grond te krijgen. Bovendien heerst er nu een klimaat van maatschappelijk verantwoord ondernemen en dat wil ik met deze maatregel ondersteunen. Via grote fleetowners bereiken deze auto's bovendien vanzelf de particuliere markt, bijvoorbeeld als occasion. En met de huidige belastingmaatregelen ben je dan ook spekkoper."
Klik hier voor het interview met CDA'er Ger Koopmans
Klik hier voor het interview met GroenLinks-man Kees Vendrik

Lezersreacties (18)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.