Verkiezingen & mobiliteit deel 6: SP

Emile Roemer (SP)
Mobiliteit is elke verkiezing een onderwerp dat een grote rol speelt. De files, de autobelastingen en dit jaar meer dan ooit de kilometerheffing. Waar staan de belangrijke partijen voor op mobiliteitsgebied? Wij spraken met de verkeerswoordvoerders van de acht belangrijkste partijen om te kijken waar ze voor staan. De komende dagen komen ze een voor een langs. Vandaag Emile Roemer van de SP.
Emile Roemer nam binnen de SP onlangs de rol van SP-fractievoorzittervan Agnes Kant over. Maar daarvoor was hij woordvoerder Verkeer en Waterstaat en vanuit die rol heeft hij natuurlijk nog voldoende noten op zijn zang als het over verkeer gaat.

Laat u alle mobiliteitsproblemen in uw nieuwe functie aan u voorbij gaan?

"Ik volg al het verkeersnieuws nog wel met bovengemiddelde belangstelling. Verkeer leeft enorm in de media, wat aangeeft hoe belangrijk het voor veel mensen is. Of het nu over verkeersveiligheid of de files gaat: iedereen vindt verkeer belangrijk."

U voerde heftig oppositie tegen het invoeren van de kilometerbeprijzing. Waarom?
"Wij waren al vanaf het begin tegen dit plan om meerdere redenen. Het is veel te duur, veel te ingewikkeld, het is ook nog eens oneerlijk en het allerbelangrijkste: het lost de problemen rond de files niet op. Kijk, wij staan achter het principe dat mensen die meer rijden ook meer betalen, maar niet op deze manier. Mensen krijg je niet snel de auto uit en dan wordt het dus gewoon een filebelasting. Betalen omstil te staan. Het is beter om mensen te verleiden om uit de auto te komen, dan om ze eruit te jagen. Vijftien procent minder auto's en we zijn zo goed als klaar."
Mensen hebben tot op heden blijkbaar geen zin in een alternatief.

"Begrijpelijk als je naar de status van het openbaar vervoer kijkt. Het is erg duur, soms zelfs duurder dan de auto. Ook duurt de rit door slechte verbindingen veel langer dan met de auto, zelfs al sta je in de file. Voor genoeg mensen is er simpelweg geen alternatief. Een loodgieter kan moeilijk met de trein naar zijn klanten toe. Zo iemand dan met dure tarieven uit de auto jagen, is simpelweg oneerlijk."

Dus hoe moet het wel?

"Sowieso moet de kwaliteit van het openbaar vervoer fors omhoog. Genoeg mensen willen best met het ov als het betrouwbaarder en goedkoper wordt. Verder moet je ook breder kijken. Zo kun je het fiscaal erg aantrekkelijk maken om dichter naar je werk te verhuizen, maar ook thuiswerken moet veel meer gestimuleerd worden dan nu het geval is. Daarnaast kun je met verkeersmanagement veel winnen. Denk aan informatie voorziening over files en omleidingen. En natuurlijk zijn er genoeg plekken waar je wel gewoon moet kijken naar extra asfalt om knelpunten op te lossen. Rond Leeuwarden en Maastricht bijvoorbeeld. Maar rond Amsterdam moet je constateren dat de oplossing niet zit in meer asfalt, daar moet goed ov echt boven aan de prioriteitenlijst staan."

Wat moet er gebeuren met de autobelastingen die al zijn veranderd met het oog op een kilometerheffing?

"Het afbouwen van de aanschafbelasting moet in ieder geval worden stopgezet. Wanneer je bedenkt dat de bpm 40 procent was en in zo'n zes jaar wordt afgeschreven, dan bespaart iemand die een auto van anderhalve ton koopt straks zo'n 37.000 euro. Dat betaalt hij in die periode echt niet terug aan kilometerheffing. Dat geld moet dan worden opgebracht door mensen in kleine auto's die wat meer rijden en dat is niet eerlijk."

Dat is toch het principe van betalen voor gebruik en niet voor bezit?

"Als je het hebt over het afschaffen van de wegenbelasting, ja. Die omzetting vind ik logisch, want die is nu voor iedereen evenveel."

Gemeenten willen vervuilende auto's weren. Maar dat zijn vaak de enige auto's die mensen die niet zo kapitaalkrachtig zijn, zich kunnen veroorloven.

Wij willen absoluut voorkomen dat autorijden straks alleen maar mogelijk is voor mensen met veel geld. Maar in ieder geval ben ik zeer tegen lokale maatregelen op dit terrein. Op die manier creëer je een lappendeken waardoor niemand weet waar hij aan toe is. Als je dan de ene dag hoort dat Amsterdam een lokaal spitstarief wil invoeren en de dag erna dat de NS de tarieven in de spits ook wil verhogen, dan moet je je afvragen waar we mee bezig zijn. Zo bied je mensen toch geen fatsoenlijk alternatief?"



Klik hiervoor het interview met CDA'er Ger Koopmans.

Klik hiervoor het interview met GroenLinks-man Kees Vendrik.
Klik hier voor het interview met ChristenUnie-lid Ernst Cramer.
Klik hier voor het interview met VVD'er Charlie Aptroot.
Klik hier voor het interview met PVV'er Richard de Mos.

Lezersreacties (62)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.