Drie nieuwe bedroevende NCAP-resultaten voor Suzuki

Indiase versies door de mangel

Global NCAP India

Met de campagne Safer Cars For India maakt de Global NCAP zich al jaren hard voor het verbeteren van de standaard veiligheidsvoorzieningen van auto's die in India worden verkocht. In een nieuwe testronde heeft Global NCAP vier basisversies van in India geleverde modellen aan bonken gereden, met niet bepaald beste scores voor Suzuki tot gevolg.

Global NCAP heeft voor de tweede keer een reeks in India geleverde auto's aan zijn nieuwe botsproeven onderworpen. Ditmaal moesten vier modellen het ongelden, waarbij er slechts één fraaie scores haalde. De Mahindra Scorop-N harkte op het gebied van veiligheid voor volwassen inzittenden vijf NCAP-sterren binnen. De veiligheid van kinderen werd met drie sterren beoordeeld.

Global NCAP India

De Mahindra Scorpio-N scoort zeer goede resultaten!

De drie overige automobiele kandidaten scoorden beduidend slechter. Dat drietal komt uit de koker van Maruti Suzuki, de Indiase tak van Suzuki. Global NCAP reed de Maruti Suzuki Ignis, Swift en S-Presso aan diggelen en daar kwam de Swift het minst slecht uit de verf. De Maruti Suzuki Swift scoorde op het gebied van veiligheid voor volwassen inzittenden één NCAP-ster en ook de veiligheid voor kinderen werd met één ster beoordeeld. De Maruti Suzuki Ignis en Maruti Suzuki S-Presso haalden slechts een enkele ster onder het kopje 'veiligheid voor volwassen inzittenden' en geen enkele NCAP-ster voor de veiligheid van kinderen.

Global NCAP Suzuki S-Presso Kia Seltos en Hyundai Grand i10

De Suzuki S-Presso harkte in 2020 geen enkele NCAP-ster binnen ...

Voor de duidelijkheid: de Maruti Suzuki Ignis en Swift zijn wat uitrusting betreft niet één op één vergelijkbaar met de in Europa geleverde modellen. De Suzuki S-Presso werd in 2020 al eens door Global NCAP getest, toen nog met enkel een bestuurdersairbag. Tijdens die testronde scoorde de S-Presso geen enkele NCAP-ster. Inmiddels heeft de S-Presso - overigens net als de drie andere nu recent geteste modellen - wél twee airbags standaard. Dat levert de auto nu dus één NCAP-ster op.

Global NCAP India

... en is met standaard twee airbags niet goed voor een veel betere score.

De Mahindra Scorpio-N heeft standaard twee airbags, ABS en ESC. Met name het feit dat de Scorpio-N achterin geen driepuntsgordels heeft, kostte hem punten. Overigens had het door Global NCAP geteste exemplaar gordijnairbags, hoewel die niet standaard zijn. De drie Suzuki's hebben stuk voor stuk twee airbags en ABS, maar geen ESC of gordijnairbags. Verder werd de kooiconstructie van het drietal niet stevig genoeg bevonden bij frontale botsingen.

Alejandro Furas, secretaris-generaal van Global NCAP feliciteert Mahindra met zijn score, maar zegt zich grote zorgen te maken om Maruti Suzuki dat in India een enorm marktaandeel heeft. Saul Billingsley van de bij de botsproeven betrokken FIA Foundation zegt dat Suzuki 'minachting voor de veiligheid van Indiase chauffeurs, passagiers en medeweggebruikers' toont.

In 2014 viel een reeks Indiase testresultaten bij Global NCAP behoorlijk verkeerd. In één reeks botsproeven kregen de Tata Nano, de toen actuele Hyundai i10, de Ford Figo (Ka+), de Maruti Suzuki Alto en de Volkswagen Polo stuk voor stuk nul of slechts een enkele ster. De Tata Nexo was de eerste auto van een Indiase fabrikant ooit die wél vijf NCAP-sterren wist te behalen. Met de campagne #SaferCarsForIndia wil Global NCAP de vaak belabberde standaarduitrusting van in India verkochte auto's aan de kaak stellen.

PRIVATE LEASE Suzuki Ignis

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (45) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum