NCAP geschokt door crashtests India

Global NCAP India
Global NCAP IndiaGlobal NCAP IndiaGlobal NCAP IndiaGlobal NCAP IndiaGlobal NCAP India
De internationale afdeling van de NCAP-botsproeven, Global NCAP, heeft in India de populairste auto's aan wat muurgeweld onderworpen. De resultaten zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven.

Sterker nog, de resultaten zijn zelfs bijzonder slecht. Global NCAP heeft een aantal van de meest populaire Indiase auto's aan botsproeven onderworpen, en het toekennen van sterren bleek een zeldzaamheid.

In India gelden andere veiligheidsnormen dan in Europa en de Verenigde Staten. Auto's hoeven standaard niet over airbags te beschikken, een grote reden dat de testexemplaren finaal door het ijs zakten.

Onder de kandidaten bevonden zich de Tata Nano, Hyundai i10, Ford Figo, de Maruti Suzuki Alto 800 en de Volkswagen Polo. Wel moeten we erbij zeggen dat de geteste exemplaren allemaal in India geproduceerd worden en niet volledig overeenkomen met de modellen die wij hier kennen. Global NCAP heeft de instapmodellen gekozen, die derhalve niet over plofzakken beschikken.

De carrosserie van de Alto, Nano en i10 (vorige generatie) vouwden 'in sterke mate' in elkaar, iets dat 'een grote kans op levensbedreigende verwondingen' tot gevolg heeft. Global NCAP meldt hierbij dat ook de optionele aanwezigheid van een airbag geen levens had kunnen redden. De Ford Figo, een oude Fiesta, en de Volkswagen Polo bleven beter in vorm, al deed ook hier de afwezigheid van airbags ze de das om.

Max Mosley, voorzitter van Global NCAP, is geschrokken van de resultaten. "Het is zorgwekkend om te zien dat in India de standaarden niet gehaald worden die in Europa en de Verenigde Staten al 20 jaar geleden werden gehaald. De Indiase consument heeft het recht om te weten hoe onveilig de instapmodellen zijn." Global NCAP heeft ook een met airbags uitgeruste Polo op de muur afgevuurd. Deze kwam wél naar tevredenheid uit de test. Global NCAP heeft daarom bij Volkswagen India aangedrongen om ook de instapmodellen uit te rusten met plofzakken.

Het Indiase Road Traffic Education (IRTE) zegt dat India broodnodig hogere veiligheidsnormen moet krijgen. "Het is niet zo dat de kennis er niet is. Modellen die India exporteert voldoen vaak wel aan hogere eisen. Omdat er in India nauwelijks eisen worden gesteld is het goedkoper om het op de huidige manier te doen," aldus IRTE.

Alle airbagloze testauto's kregen nul sterren voor de veiligheid van volwassenen. De Suzuki kreeg twee sterren voor de veiligheid van kinderen, de Hyundai één, de Ford twee en de Polo drie. De Nano wist nergens een ster te scoren.

Lezersreacties (52) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.