Wat is een dashcam en wat heb je eraan?

20180508foto_dashcam_advertorial

Dashcam is een samentrekking van dashboard en camera. Hij legt vast wat er op de weg voor de auto gebeurt. Is het nuttig zo’n apparaat in de auto te hebben? We gaan er hier dieper op in.

Een dashcam is een kleine dashboardcamera met een brede beeldhoek die je op het dashboard of de voorruit van je auto monteert. Met een dashcam leg je de verkeerssituatie voor je vast. 

Routes filmen

Je kunt een dashcam voor verschillende doelen gebruiken. Zo kun je er bijvoorbeeld een rit over een mooie weg mee vastleggen en die delen om het nog eens te beleven. Dat kan een weg zijn, maar natuurlijk ook een hele route. Dat ligt aan de camera zelf. 

Ongevallen vastleggen

De meeste camera's hebben een bewegingssensor (een G-sensor), die aanslaat bij onverwachte bewegingen, zoals een botsing. De beelden blijven op de geheugenkaart staan en kun je achteraf terugkijken via een computer. Je hebt dan van de laatste 10 of 15 seconden voor de aanrijding een film. Dat kan helpen bij het beoordelen van een aanrijding. Dat kan een aanrijding zijn van jezelf, maar ook van iemand anders. En dat kan weer helpen bij de afhandeling van de schade. Bedenk ook dat dit het verschil kan betekenen tussen wel of geen behoud van no-claim op je verzekering en daarmee op je verzekeringspremie!

Beeldhoek dashcam

Waar je op moet letten als je een dashcam koopt is de beeldhoek. Je wilt een breed beeld voor de auto zien om zeker bij ongevallen een letterlijk goed verhaal te hebben. Die beeldhoek is dan ook het beste minimaal 170 graden. Dat is uiteindelijk ook een standaard voor dashcams.

Resolutie van de beelden

De filmopnames hebben ook een resolutie. Kies een dashcam die een zo hoog mogelijke videoresolutie heeft, daar heb je het meeste plezier van.

Loop recording

De meeste dashcams hebben de mogelijkheid van loop recording. Daarbij wordt de opname automatisch in stukjes van 1 tot 3 minuten geknipt. Als de kaart vol is, worden de oudste opnames gewist en vervangen door de nieuwe. Daar heb je geen omkijken naar.

Parkeerfunctie voor de dashcam

Een dashcam kan ook een parkeerfunctie hebben. Dan schakelt de camera in als hij beweging ziet voor de auto. Bij een aanrijding door een ander, vernieling of vandalisme kunnen die beelden bruikbaar zijn. Als er geen beweging (meer) is, schakelt de dashcam ook weer uit.

GPS sensor

De geavanceerde dashcams hebben ook een GPS sensor. Die kunnen dan de locatie koppelen aan de beelden die hij maakt. Daardoor is het altijd duidelijk waar je was toen de beelden werden vastgelegd. 

Geheugenkaart

De beelden van een dashcam worden vastgelegd op een geheugenkaart. Als hij vol is worden dankzij lusopname ofwel loop recording de oudste beelden vervangen. Via wifi of een kabel kunnen de beelden ook worden overgebracht naar een computer waar je ze kunt bekijken met standaard videoprogramma’s.

Bevestiging dashcam

De meeste dashcams bevestig je op de ruit met een houder. Ze werken met stroom uit de sigarettenaansteker. En met een lange kabel kun je die elegant wegwerken langs de randen van de ruit en dashboard zodat hij niet in het zicht komt. Je kunt dan kiezen voor apparaten die zelf aangaan als er stroom op de kabel komt te staan doordat je het contact aanzet of die reageren op beweging van de auto. Daardoor kun je het niet vergeten om de dashcam aan te zetten!

Let op delen van de beelden

In Nederland en België is het toegestaan om een dashcam te gebruiken. Bij het delen van de beelden moet je echter erop letten dat het niet mogelijk is direct of indirect mensen te identificeren. Gezichten of kentekenplaten zul je dan moeten vervagen. In de volgende landen mag je een dashcam niet gebruiken:

  • Duitsland
  • Luxemburg
  • Oostenrijk
  • Portugal
  • Spanje
  • Zwitserland