Zeekr 7X
Zeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr 7XZeekr X7 binnenkantZeekr X7 binnenkantZeekr X7 binnenkantZeekr X7 binnenkantZeekr X7 binnenkantZeekr X7 binnenkantZeekr X7 binnenkantZeekr X7 binnenkantZeekr X7 binnenkantZeekr X7 binnenkantZeekr X7 binnenkantZeekr 7X interieurZeekr 7X multimediasysteem

Gebruikersreview

Zeekr 7X Privilege AWD (2025)

Uitvoering7X Privilege AWD
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2025

Perfect? Nee, maar wel een hele, hele fijne auto

Perfect? Nee, maar wel een hele, hele fijne auto.

Inmiddels rijd ik ruim een half jaar in mijn groene Zeekr 7X Privilege. Even wennen na vier jaar in een BMW iX3 te hebben gereden. Maar nu, 30.000 km en twee vakanties verder, ben ik erg tevreden met mijn Zeekr 7X. Is hij perfect? Nee, dat niet. Maar wel heel erg goed.

Waarom? Wat maakt het voor mij zo'n fijne auto?

Om met ruimte te beginnen: een belangrijke reden om voor de 7X te kiezen. Voorin, achterin, de kofferbak, de frunk — overal is een overvloed aan ruimte. De stoelen zijn breed en comfortabel. Achterin is er enorm veel been- en hoofdruimte, en ook de kofferbak is ruim bemeten met allerlei handige opbergvakken (net als in de cabine zelf). Het is onvoorstelbaar hoeveel bagage je in deze auto kwijt kunt: vier volwassenen, vier koffers, een paar rugzakken, schoenen, boodschappen — en dan was er nog meer dan voldoende ruimte over. Voor mijn BMW reed ik in een eveneens hele fijne en ruime Passat GTE, maar de Zeekr biedt op de een of andere manier nog veel meer opbergruimte.

Dan het comfort. De 7X is bij uitstek een auto om mee op reis te gaan. Ik noemde de stoelen al: niet alleen zijn ze breed en comfortabel, maar ook heel precies instelbaar en heerlijk zitten ze. Fijn is de stoelverwarming (voor en achter), de stoelkoeling (voor) en de stoelmassage. Verder is het in de auto enorm stil.

Wat vind ik nog meer fijn aan de Zeekr 7X? Zonder twijfel het enorme vermogen. Hoe zwaar beladen de auto ook is, hij accelereert razendsnel — van 0 naar 100, maar met name ook van 80 naar 150. Onvoorstelbaar, want de auto weegt maar liefst 2500 kilo. Wat ik ook zeer waardeer zijn de camera's. Deze zijn naar mijn mening echt een klasse beter dan in de BMW: helder, scherp en goed afgesteld, waardoor het steeds mogelijk is om de auto volledig met behulp van de camera's op de lastigste plekken te parkeren. En er zijn nog veel meer handige functionaliteiten. Een autosleutel is overbodig, want met mijn telefoon krijg ik heel makkelijk toegang. Verder heeft de auto een prima actieradius (in de sportstand en met een zware rechtervoet — ja, sorry — zo'n 400-450 km), en is de laadsnelheid fenomenaal. Natuurlijk bij de snelladers, maar ook gewoon op straat of thuis. In die zin is hij ook veel betrouwbaarder dan de iX3, waarbij het regelmatig voorkwam dat ik bij mijn auto kwam en hij niet was opgeladen.

Waar ik erg over twijfelde waren de automatische deuren. Deze openen met een knopje op de deurstijlen en niet met een gewone deurklink. Maar niets went zo snel; inmiddels vind ik het prettig en ken ik niet anders. Overigens zijn de deuren ook gewoon mechanisch te openen, zowel van binnen als van buiten. Meer een nice-to-have dan een must-have, maar wel handig.

Verder ben ik heel tevreden over de kwaliteit en afwerking van het interieur: mooie materialen, fraai afgewerkt. In die zin op gelijke hoogte met de iX3.

Wat is minder fijn? Met stip op nummer 1: de LCC en ACC. De ACC houdt veel te veel afstand en grijpt (te) abrupt in. Diezelfde te-grote-afstand geldt ook voor de LCC. Beide systemen stralen weinig vertrouwen uit, en ik gebruik ze dan ook vrijwel nooit — echt een gemiste kans. Wat is verder irritant? Dat je na elke (her)start van de auto alle veiligheidssystemen opnieuw moet uitschakelen (een Europese verplichting, begrijp ik). Hier had een eenvoudigere oplossing voor bedacht kunnen worden. Het hele bedieningssysteem is op zich goed doordacht en biedt veel instelmogelijkheden, maar juist dat laatste zorgt ervoor dat je soms lang moet zoeken naar een functie. Hoe dat beter kan, weet ik ook niet, en het is wellicht inherent aan deze generatie auto's. Hoe dan ook: een fysieke knop vind ik vaak handiger (en veiliger). De iDrive van BMW was wat dat betreft prettiger en veiliger. Ook over de ruitenwissers ben ik niet erg enthousiast: de ruitenwisservloeistof wordt niet via een sproeier over de ruit gespoten, maar sijpelt (sorry, beetje overdreven) uit de wisser zelf. Leuk bedacht, maar niet altijd even effectief. Het enorme glazen dak kan helaas niet open, maar dat is denk ik onvermijdelijk bij zo'n oppervlak aan glas.

Alhoewel de auto heel prettig rijdt, rijdt de 7X helaas niet zo strak als de BMW. Hij is duidelijk gericht op comfort. Een minpuntje daarbij is de rechtuit-stabiliteit; die zou beter kunnen. Maar een sportauto is het, ondanks het enorme vermogen, helaas niet.

Wat is verder van belang? De service en het onderhoud. Ik woon niet ver van Zeist, waar een grote showroom en het Zeekr-servicecenter te vinden zijn. Een afspraak maken is niet makkelijk, en het duurt even voor je aan de beurt bent — wellicht begrijpelijk voor een nieuw merk dat nog maar weinig showrooms en eigen servicecentra heeft, maar toch iets om rekening mee te houden. Anderzijds is men zeer behulpzaam en vriendelijk, en worden afspraken nagekomen.

Oh ja: het is onvoorstelbaar hoeveel mensen tegen mij zeggen hoe mooi ze de auto vinden. Chique, fraai — hij maakt duidelijk indruk. Toch best leuk.

9,5