| Uitvoering | 7X Long Range RWD |
| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand laatst | 15.000 km |
Zeekr 7X
Na een kwalitatief teleurstellende ervaring met de Polestar 2 op zoek naar een nieuwe leaseauto ivm aflopen van het huidige contract.
Wat zocht ik, meer ruimte, de Polestar was toch wat krap. Meer actieradius, de werkelijke actieradius van circa 250 km was te weinig en sneller laden, mijn nageltjes zijn inmiddels perfect gevijld tijdens het vele laden ;-)
Getwijfeld om weer een brandstofauto te nemen, rationeel kwam ik uit op Skoda Superb. BMW 5 blijft ook mooi (reed ik voor de Polestar met de heerlijke comfortstoelen) maar niet hybride (minder kofferbak) en diesel is helaas geen verstandige keuze meer. Toch maar weer elektrisch, want voorverwarmen is heerlijk, de acceleratie magisch en de stilte toch wel heel fijn. Maar welke dan? EV database geraadpleegd, gezocht op accu +100 KW en snelladen boven 300KwH. Toen kwam daar de Zeekr 7X uit. Nog nooit van gehoord begin 2025…
Een Lucid had ook mijn interesse, maar de kofferbakopening (sedan) is niet handig. Daarnaast ben ik een keer een Lucid medewerker tegengekomen bij een laadpaal in Frankfurt, hij kwam uit Hilversum. Toen wist ik dat de fenomenale actieradius ook met een korreltje zout genomen moest worden.
De Zeekr 7X dus, contact opgenomen met Zeekr en nog voor de introductie mocht ik de auto bekijken. Wat een ruimte!!! Dit is wat ik zocht. Accu van 104 KW, snelladen tot 480 KwH en 421 PK. Da’s leuker dan een Superb of BMW 5. De auto direct besteld zonder erin gereden te hebben.
De auto is geleverd in December. Er waren wat klachten over de rechtuitstabiliteit las ik op internet, ik kreeg na een week de lang beloofde software update en daarom zijn de lichte klachten die ik had verdwenen.
Inmiddels zitten de eerste 15.000 kilometer erop en ik ben super tevreden. Wat een ruimte en snelladen is echt snel. Het voorverwarmen van de accu duurt in de winter lang, soms 1,5 uur, daar moet je wel rekening mee houden anders haal je geen snelheden boven de 300 KwH. Feitelijk kan je deze auto als een brandstof auto rijden, mits de accu op temperatuur is. Concreet, als ik van Eindhoven naar Schiphol rijdt, kan ik in de winter beter op de heenweg laden vlak voor Schiphol dan op de terugweg. Na 30 mins rijden is de accu niet warm genoeg. Huh, maar waarom laden dan… tsja, de geadverteerde 615 km actieradius is een droom. Als ik beide keren ‘s avonds kan rijden, dan red ik retour Eindhoven Schiphol net niet op 1 lading (360 km…).
Als de accu op temperatuur is… bij IONITY afhankelijk van het type paal wordt er 350 KwH of 400 KwH geladen. De laadpaal is de beperkende factor niet langer de auto! Dat schiet op, tot circa 80% blijft de auto laden met 300 KwH. Ongekend. Bij Fastned haal ik zelfs met de 400 KW paal helaas nooit deze snelheid.
Dit maakt dat je echt in een kwartier van 5 tot 80% kan laden. De auto laadt sneller dan ik kan eten.
Helaas is de Zeekr wel minder zuinig dan de Polestar, waarbij ik moet opmerken dat de Zeekr met een topsnelheid van 210 km/h harder kan. In de praktijk kom ik niet verder dan 204 km/h overigens. Vanaf 195 km/h komt er een hele irritante melding dat je bijna aan de maximale snelheid zit (ploing, ploing), heel irritant. Om die reden probeer ik rond de 190 km/h te rijden (in Duitsland). En dat rijdt heel comfortabel. Ook met 4 man in de auto. Echter begint het verbruik dan wel met een 3….
Mijn vrouw liet me op de terugweg vanuit Oostenrijk toe om de accu goed warm te rijden. We waren in 6 uur en 50 minuten rijtijd thuis, inclusief laden 7,5 uur. Ongekend!
Zijn er ook minpunten. Ja, de ACC en LCC kunnen beter. Overigens werkt LCC tot 130km/h en ACC tot 150 km/h. In het begin liet de auto vaak het stuur niet los bij wisselen van rijstrook, hierdoor kreeg je rare slingerende stuurbewegingen en misselijke passagiers. Dit is met een software update inmiddels opgelost. De ACC houdt relatief veel ruimte met je voorganger en bochten vindt de auto spannend. Daar hebben echter meer auto’s last van. Ik merk dat ik in het begin de auto veel zelf liet rijden, inmiddels rij ik toch weer vaker zelf, behalve in de file.
Verder laat de strip boven de rechterwielkast los. Laat ik zitten (hopelijk) tot de eerste beurt bij 40.000 km.
Tenslotte kan je je telefoon als sleutel instellen en gaat de auto open als je langs loopt. Top! Alleen als je de kinderen in de auto zet en dan je huisdeur op slot draait gaat het alarm af, levende objecten geconstateerd! Heel irritant. Je moet dit of deactiveren via het scherm of een deur op een kier laten staan, zodat de auto niet op slot gaat.
De auto zit vol met sensoren, als er niemand op de bijrijdersstoel zit, wordt de airco daar gedeactiveerd. Hetzelfde voor de achterbank, mijn kinderen zitten in kinderstoeltjes en zijn schijnbaar niet zwaar genoeg, waardoor ik de ventilatie achter handmatig moet aanzetten.
De auto rijdt comfortabel, de Polestar was relatief stug. Uiteraard voel je het gewicht van de SUV. Het sturen gaat erg licht, gevoelloos. Overall is het een hele fijne reisgenoot. De software kan nog beter, maar de auto is nog maar een jaar op de markt. Enorme value for money deze auto!