Volvo V70 2.4 140pk Edition Sport (2007)

Volvo V70
Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70 - interieurVolvo V70 - interieur

UitvoeringV70 2.4 140pk Edition Sport
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2012

De opties maken de auto, maar zijn ze nuttig?

Er staan al heel wat reviews over de Volvo V70 generatie 2000-2008 op internet en op AutoWeek. Omdat ik er eentje heb waarin vrijwel de gehele optielijst en diverse originele accessoires zijn verwerkt, hoop ik met deze review aspirant-kopers te helpen die twijfelen of bepaalde extra’s op een occasion een must zijn of juist niet.

Eerst in het kort de voor- en nadelen van deze Zweed (made in Belgium, trouwens):

Fantastische reisauto, comfortabele snelwegcruiser: ligt stevig en rustig op de weg en is erg stil.

Goedmoedig, beetje looiig karakter: het is een beetje de Sint-Bernhardhond onder de auto’s: een brave lobbes, niet de vlotste, in sommige situaties een tikkie te groot.

Grote bagageruimte: lekker vierkant, met standaard een rolhoes en een bagagenet.

Heerlijke stoelen: ben 1,88 lang en smal. Zit er goed in. Doordat de voor- en achterkant van de zitting apart omhoog en omlaag gaan, zijn mijn lange stelten prima te ondersteunen (kwestie van de stoelvoorkant naar verhouding wat hoger zetten).

Aanvaardbaar verbruik bij kalme rijstijl, zuiperd bij flink doorrijden: OMG, wat een onderwerp. Een lege tank volgooien betekent vandaag de dag 120 euro achterlaten bij het tankstation. Met een rustige rijstijl is zo’n 1 op 15 (boordcomputer) prima haalbaar bij een constante snelheid van 80 à 110 op de cruise control. Maar als je gas gaat geven, oeioeioei.

Niet relevant, maar twee hartverzakkingsmomenten:
Volgas met kickdown heuvelop op een on-Nederlandse snelwegoprit: actueel verbruik 65 liter per 100 km.
Met koude motor en een zware aanhanger (schatting 1.500 kg, er mag 1.800 achter) zeer rustig optrekken vanaf een minirotonde: 85 liter per 100 km.
Maar zoals gezegd, niet echt relevant.

Hoe ik aan zo’n 1 op 15 kom? Anekdote, een keer op de snelweg:
Vanaf de achterbank: “Mama, is dit de snelweg?”
Vanaf rechtsvoor: “Ja meisje.”
Achterbank: “Waarom halen al die andere auto’s papa dan in?”

Onhandig grote draaicirkel
Pff, het lijkt soms wel of er Scania op staat. Met name parkeergarages zijn meestal een ramp. Waar vroegere Volvo’s (denk 700/900) een absurd kleine draaicirkel hadden, heeft deze generatie onhandig veel ruimte nodig.

Tot zover de algemene bevindingen. Zoals gezegd was een uiteenzetting van de uitrusting de opzet.

17-inch lichtmetaal Thor
Hier liggen de zomerbanden op. Vullen de wielkasten mooi, hoewel de 225/45-banden naar mijn mening optisch bijna te plat zijn voor deze auto van het type pakezel. Een wat hogere wang past beter bij dit robuuste no-nonsense vervoermiddel.

16-inch lichtmetaal Eurus
Voor de winterbanden. Ook heel mooi. Met hoogteverhouding 55, wat de auto merkbaar comfortabeler maakt. Zouden er van mij wel het hele jaar onder mogen liggen, maar ik ben dan ook een comfortfreak.

RTI navigatie
Sloom, onduidelijke kaarten, onhandige bediening. Eén van de minpunten aan deze auto. Overweeg je een gebruikte V70 en zit er geen navigatie in: treur niet, maar koop lekker een TomTom met HD-traffic en live-abonnement. Veel beter.
De route verschijnt in de vorm van een sliert van gele driehoekjes op de kaart, die qua layout toch al niet uitblinkt door duidelijkheid.
Ettelijke meters na het verlaten van een minirotonde staat het rode driehoekje vaak nog op driekwart van de rotonde.
Neem je een andere route (of wat vaker gebeurt: mis je een splitsing omdat het systeem te laat of te onduidelijk is), dan duurt het eerst even voordat RTI doorheeft dat je andere plannen hebt. Vervolgens gaat-ie traag een nieuwe route berekenen.
Bij mijn weten is het volume niet aan te passen.
En als er een file is, past het ding niet de route aan, maar roept de stem: “Er is een probleem opgetreden.” Waarna je eerst de vraag krijgt of een nieuwe route berekend moet worden, en daarna de vraag of je de oude of nieuwe route wil gebruiken. Aargh! Een TomTom valt je daarmee niet lastig. Als er files zijn of onderweg een snellere route opduikt, maakt die gewoon zelf de beste keuze. O wee als je in de Volvo in een drukke spits het land probeert te doorkruisen: er komt dan zo vaak de melding van “een probleem” dat je geen idee meer hebt of je nog wel volgens de meest logische route rijdt.
Ter verduidelijking: in een andere auto staat de TomTom vaak aan, zodat bij onverwachte blokkades de reis niet tegenzit. In de Volvo gaat de navigatie meteen uit zodra op een beetje bekend terrein wordt gereden.
Voor maar liefst 259 euro zit er een actuele dvd in en dan krijg ik de nieuwe dvd’s van volgend jaar erbij. Maar ja, voor dat geld ben je ruim onder de pannen op de markt van portable navigatie. Okay, een zuignap of houder in je dure bolide als er fabrieksnavigatie in zit is niet het eerste dat in je opkomt, maar echt: het zou in de toekomst zo maar eens kunnen in deze auto.

adaptieve bi-xenon koplampen
Xenon is fijn, maar ik zie het niet als een must. Ja, de lichtopbrengst is beter, maar niet schokkend ten opzichte van halogeen. Grootlicht is dan wel fors beter. En adaptief? Van dat meedraaien in bochten merk je alleen iets als het pikkedonker is. Denk aan weggetjes op het platteland in andere landen (Belgische Ardennen, Engeland, Scandinavië, etc.). In Nederland zie je er niets van. Handig? Neuh, want het gaat om een minimaal effect.
Het grootste voordeel is misschien optisch (nu beledig ik de engineers die ooit deze auto hebben bedacht). De adaptieve koplampen zien er heel mooi uit. Niet een vierkant en rechthoekig blok naast elkaar, maar ronde units met ertussen een rechtopstaand stadslicht.
Die verlichting is een detail waarom ik meteen al een zwak had voor deze auto. De sidemarkers (oranje opzij voor, rood opzij achter) zijn karakteristiek. Typisch zo’n stom iets waardoor je ergens een zwak voor hebt. Ik weet nog goed dat ik als jongetje een Peugeot 604 in de regen zag rijden, met die fraai uit elkaar zwaaiende ruitenwissers. Zo cool. Met die Volvo-lampen is dat net zoiets.

Park assist achter
Handig. De achterkant is recht, dus zonder moet ook goed kunnen. Maar als je er eenmaal aan gewend bent, wil je niet meer zonder. Bovendien moet je in parkeervakken veel steken met deze bak, dus dan komen de piepers van pas om het maximale uit de parkeerruimte te halen.

Park assist voor
Zijn in deze auto achteraf als Volvo-accessoire ingebouwd. Scheelt het rammen van muurtjes, als er voor het gevoel weer eens wat te veel heen-en-weer moet worden gestoken. Je kent dat wel: drukke parkeergarage, je ziet een lege plek en kunt je niet de luxe permitteren om naar alternatieven te zoeken, betonnen pilaar, muur, rijtje auto’s dat op je staat te wachten. En jij moet de Queen Elizabeth indraaien. Dan zijn die piepers erg welkom.

Automatische airco
De ECC climate control is niet mijn favoriet, maar dat is iets persoonlijks. Ik hou niet van droge aircolucht. Heb liever het portierraam een centimeter open of het schuifdak op de kantelstand. De airco gaat aan voor de kindjes (hoogzomer) of even bij vochtig weer.
In de stand ‘auto’ blaast dat ding als een gek. En dat blazen duurt lang. Sterker nog, na een poosje denk je: “Kan dit ophouden?” En dus zet ik handmatig de ventilatiestand lager.
Verder lijkt dit ding koude lucht naar de voeten te blazen. Ook als het buiten koud is en de temperatuur binnen op 20 staat. Vervelend. En dan ga je handmatig met de luchtverdeling aan de slag.
Kortom, dat automatische, aan mij is het niet besteed.

Elektrisch inklapbare buitenspiegels
Het scheelt wat centimeters, maar de spiegels vouwen niet helemaal tegen de ruit. Op deze auto vallen met ingeklapte spiegels de camerabobbels van BLIS extra op. Hoop maar dat vandalen ervan afblijven. Zijn vast hele dure spiegels om te vervangen bij schade. Heb het idee dat na tig keer in- en uitklappen het spiegelglas telkens een beetje bijgesteld moet worden. Blijkbaar beweegt dat een beetje mee.

Regensensor
Prima ding, met instelbare regeling op de ruitenwisserhendel.

Koplampsproeiers
Woesch! Daar gaat weer een liter ruitensproeiervloeistof. Wel een mooi gezicht. Moet toch eens iemand vragen om dat voor me te demonstreren als ik buiten de auto sta. Als je de ruitensproeiers bedient, wist eerst de voorruit en even later zie je twee nevelwolken voor de koplampen verschijnen. Het heeft iets stoers. De koplampen doen maar om de paar keer mee, want het vreet sproeivloeistof.
Terzijde: vorige winter was de sproeier achter bevroren. Die leiding moet natuurlijk een paar meter langs het dak afleggen, vanuit de motorruimte richting achterruit. Ik probeer eraan te denken om deze winter tijdig vooraf de achterruit te sproeien, in de hoop dat de nieuwe vloeistof met antivries dan in de leiding gaat zitten.

Waterafstotend glas in de voorportieren
Merk ik weinig van. Volgens het instructieboekje vergt dit glas speciale aandacht, in die zin dat er geen waslaag op mag en dat je de ramen na een paar jaar met een speciaal spul moet insmeren. Deze auto is ooit begonnen als leasebak, dus als de eerste gebruiker ermee door de wasstraat ging inclusief waxspray?
Het waterafstotend glas zit trouwens ook in de buitenspiegels.
Ik geloof het wel, met dat glas.

Ingebouwde kinderzitjes
Ideaal voor oudere kinderen, want het zijn stoelverhogers. Kinderen die net uit kinderzitje 2 komen, kunnen steun missen en het gevoel van veiligheid. Bovendien schuiven ze met leren bekleding alle kanten uit. Als oplossing levert Volvo een stoffen stoelovertrek met kleine uitsteeksels opzij. Zit het kind wat stroever en de uitsteeksels geven soort van zijdelingse steun (zal meer het gevoel zijn).
De zitjes zijn onderdeel van Family Line en daar horen ook kindersloten bij die voorin met een knop zijn te bedienen.
Er zit ook ISOFIX in de achterbank. In deze auto is een zitje type 2 gemonteerd (kids van 2 tot 4 jaar). Dat ging niet soepel. Durf niet eens het zitje weg te halen om de bank neer te klappen om een fiets mee te nemen (ja, daar heb je dan een Volvo station voor). Volgens de Volvo-dealer een bekend issue in dit model. Kortom, de ene ISOFIX is de andere niet.

Dakspoiler
Had voor mij niet gehoeven. Als ik met andere V70’s vergelijk, scheelt het wel heel veel vuil op de achterruit.

Dodehoekwaarschuwing
Een hulpje, niet storend, maar ook niet noodzakelijk. Werkt overigens verbluffend goed. Ik vertrouw er echter nooit op en hanteer altijd het rijtje binnenspiegel-buitenspiegel-schouder. BLIS is met een knop uit te zetten.

Verlichting onder buitenspiegels
De auto staat meestal met ingeklapte spiegels geparkeerd. Kom je aanlopen, druk je op de afstandsbediening op de knop van de omgevingsverlichting, gaan ook de lampjes onderin de spiegels aan. Die verlichten dan mooi de brede schouders van de Volvo en niet de straat. Verder gaan aan: de sidemarkers, stadslicht en achterlichten. Ziet er vooral mooi uit, meer niet. Het gaat niet om een zee van licht.

Lederen bekleding
Degelijk leer, zwart in deze auto. Of de vorige eigenaar een agressieve shampoo of veel gel gebruikte, weet ik niet, maar de bestuurdershoofdsteun is aangetast. Het leer is er droog en korrelig. Jammer, maar helaas. Leer is trouwens ideaal met kinderen achterin. Gemakkelijk schoon te houden.

Stoelverwarming
Heerlijk om het lijf snel te verwennen, totdat het koude leer op temperatuur is. Ideaal voor koukleumen. Een prettig extra, niet noodzakelijk, maar interessant genoeg om te hebben.

Elektrische stoelverstelling met geheugen
Handig met een vrouw die een kop kleiner is dan de man. Of als de garagemonteur aan de stoelinstellingen heeft gezeten. Het cijfertje van het geheugen indrukken en zzz... de stoel schuift naar zijn oude plek.

Automatisch dimmende binnenspiegel
Heerlijk, zeker voor zo’n rechterbaanrijder als ik. Al het achteropkomend verkeer is je ’s avonds niet meer tot last via de binnenspiegel. Jammer dat de buitenspiegel niet meedimt.

Automatische portiervergrendeling
Je rijdt weg. Klik! Alle portieren vergrendelen automatisch. Je stopt, stapt uit en loopt naar het achterportier om je kind eruit te laten. Portier gaat niet open. O ja, vergrendeld. Naar voorportier, op ontgrendelingsknop drukken, weer naar achterportier. Hetzelfde verhaal als de passagier uitstapt om de kids los te laten. Of als je iets uit de kofferruimte wilt halen. Inmiddels begint die knop een tweede natuur te worden, maar het heeft even geduurd.

Niveauregeling
Het kan niet anders dan dat dit de wegligging positief beïnvloedt, maar aangezien deze V70 een luxeleventje heeft zonder zware bagage, zijn de echte effecten mij niet bekend.

Schuifdak
Heerlijk in de kantelstand. In de schuifstand al snel te lawaaiig boven de 80 km/h. Heb het eens op de snelweg getest met achterpassagiers, maar zelfs boven de 100 km/h hadden zij geen last van tocht. Da’s dan mooi gemaakt. Het nadeel van een volledig geopend schuifdak bij zonnig weer is dat de zon onprettig op je hoofd schijnt. Daarom is het dak meestal in de kiepstand geopend met de zonwering half dicht.

Standverwarming
Super! De buurt vraagt zich weliswaar af wat die auto toch steeds doet (geheel geruisloos gaat het bepaald niet), maar de standkachel is een fantastische optie. Je programmeert via de boordcomputer de vertrektijd in en de auto regelt de rest, afhankelijk van de buitentemperatuur. Eerst is de motor aan de beurt en vlak voor de eindtijd blaast warme lucht het interieur in. Je ziet in de winter gewoon de damp van de auto komen, terwijl je comfortabel/lui/als een watje vanuit de woonkamer toekijkt.

Speelgoedkoffertjes
Een accessoire om achter de voorstoel te hangen. Kunnen de kids hun zooi kwijt. Deze dingen beperken voor wat langere kinderen de bewegingsvrijheid van de benen een beetje. Hangt van het kind af of zo’n koffertje wordt gewaardeerd. Hier hangt er een aan de autostoel en ligt er eentje ongebruikt thuis.

Zonneschermen achter
Origineel Volvo, op maat voor de zijramen achter. Heb alleen die voor de portieren gekozen. Zitten mooi, zeg maar voor 95% strak (er zit iets van een vouw/ronding in). Filteren de zon, maar laagstaande felle zon komt er doorheen. De ramen kunnen gewoon open. Een aanrader met kinderen.

Nekkussen
Een soort rol die aan de hoofdsteun is vast te maken. Ideaal als de voorpassagier onderweg in een luie stemming is (of zelfs slaapt).

Kunststof bagagemat
De voordelen van zo’n mat spreken voor zich. Het ding is flexibel en licht genoeg om op te tillen, waardoor je gemakkelijk bij het opbergvak onder de vloer kunt.

Koel-/warmhoudbox
Het is bepaald geen Amerikaanse koelkast, maar de flesjes frisdrank blijven koud en de chocolade smelt niet. Werkt via de 12 volt-aansluiting in de kofferbak en thuis of in het vakantiehuisje via het stopcontact. Wel de stekker er goed om insteken, want wij hadden laatst na uren rijden warme melk. Het ding kan namelijk ook verwarmen. Met de stekker verkeerd om kiest-ie net de andere stand dan je had gepland.