Volvo V40 1.9 D Europa (2000)

Volvo V40

UitvoeringV40 1.9 D Europa
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2004

In verband met een andere baan moest ik helaas afscheid nemen van mijn Volvo 240 estate. Ik zeg helaas, want dat was echt een wereldkar. 2.3 liter automaat, echt oersterk en 100% betrouwbaar. Bij een voor een 240 bijna maagdelijke kilometerstand van 335000 heb ik de auto weggedaan. Net lekker ingereden dus...Maar echt, al rijdt mijn huidige auto (V40) heerlijk, het is toch ’anders’....

Mijn V40 heb ik in april 2004 gekocht bij Volvo dealer Ton van Kuijk in Den Helder.
De auto had toen 241000 km gelopen en was aantoonbaar goed (dealer)onderhouden.
De auto is van januari 2000 en heeft de 1.9 95 PK (Renault)turbodieselmotor onder de kap. Dit is dus nog de direct ingespoten diesel en niet de common-rail.

Zoals in andere reviews valt te lezen en ook in (oudere)testverslagen, klinkt de motor wanneer hij koud is als een tractor. Maar dat stoort me niet. Ik rijd de auto altijd rustig warm en eenmaal op temperatuur valt het motorgeluid erg mee. Alleen bij wat hogere toeren (acceleraties) hoor je dat er ’gewerkt’ wordt. Het is alleen niet zo dat dit ’werken’ zal worden beloond met veel fanmail van het CJIB...

Onder de 2000 toeren is de motor bijna niet thuis. Daarboven komt de turbo (nog steeds de eerste na bijna 4 ton, en hij werkt ja,ja!) erin, en accelereert de auto wel. Het is dus zaak de motor op toeren te houden wanneer je een beetje op wil schieten. Maar als je eenmaal op snelheid bent is het echt fijn ’cruisen’!
Het motorgeluid/rijgeluid op constante snelheid vind ik acceptabel.

Een absolute kwaliteit van deze auto (van elke Volvo trouwens) is vooral het ongemerkt afleggen van (lange) afstanden. Kilometervreten dus. Op de reeds geroemde kwaliteit van de stoelen (aan alle kanten verstelbaar) heb ik niets toe te voegen. Echt top. Sommige review-schrijvers geven aan dat de zitting wat aan de korte kant is. Zelf heb daar geen last van. Ik heb(ook) lange benen maar als je de zitting aan de voorkant iets omhoog trekt(zitting achterover kantelen)heb je goede steun.
Ook na een rit van 1500 kilometer stap je fris uit. Maar ja da’s Volvo he!

De ruimte in het interieur is voorin prima, Achterin is dat voor volwassenen een stuk krapper. Je zult de voorstoelen dan iets naar voren moeten schuiven. De kofferbak is qua vloer-oppervlak groot zat maar een fiets gooi je er niet even zomaar in. Het is een echte lifestyle combi.

In mijn auto zit automatische airco en ECC. Deze werken prima. De kachel is ook super. Het enige vreemde is dat de ECC soms aangeeft dat er een storing in het systeem zit (er knipperen dan twee oranje lampjes in de knopjes van de recirculatie en A/C). Maar alles funtioneert goed.En het is bijna kerst dus wat sfeerverlichting mag best. (zolang het geen oliedruk of ABS lampjes zijn...)

De bouwkwaliteit van de auto is naar mijn mening ook zeer goed te noemen. Afgezien van wat steenslag onder de grille is nergens roest te bekennen. In het interieur hoor ik na bijna 4 ton nog steeds geen rammeltjes/piepjes/kraakjes. Klasse dus! Ik denk dat er weinig automerken zijn die daar aan kunnen tippen. Ik heb nu zelf met deze auto ongeveer 156000 km gereden en ik merk geen verschil met toen ik de auto kocht wat betreft slijtage aan bekleding, schakelaars enz. Het enige lelijke is het stuurwiel. Dat is wel half vergaan. Maar dat heb ik bij meer S/V40’s gezien. Zolang ik geen ijzeren hoepel vast heb zal het mijn tijd wel duren.

Wat ik ook erg netjes vind van een motor met bijna 4 ton op de klok, is dat er tussen de ondehoudsbeurten (interval 15000km)geen olie en koelvloeistof hoeft te worden bijgevuld. Ik rijd per week ong. 750 tot 900km. Het dieselverbruik komt op de Nederlandse wegen bijna nooit onder de 1:18. Valt mij erg mee. Op een volle tank kom je 1200km ver.
Ik heb ik deze auto ook wel V-powerrrrr van Shell getankt. Ik merk wel duidelijk verschil in prestaties. De motor pakt beter op bij lage toeren maar in het verbruik maakt het (te) weinig uit.

Afgezien van onderstaande problemen ben ik dan ook zeer tevreden over deze auto.Het is echt een heerlijke wagen voor het betere kilometervreetwerk. Een ritje Scandinavie of Munchen doe je voor je lol!
En het commentaar op een andere Volvo review dat ik heb gelezen is waar: Eens een Volvo altijd een Volvo!

Bij 351000 begaf de versnellingsbak (ook van Renault) het. Is vervangen door een revisiebak.
Oorzaak: n.a.w. afgebroken homokineet van de aandrijfas in de bak.
De (Renault)-bak schijnt een zwak punt te zijn.

Bij 382000 vrijlooppouli van de dynamo vervangen. Deze tikte.
Accu vervangen 391000

verder hier en daar een paar (ondertussen een beste berg)lampjes van de buitenverlichting.

Voor de rest een(technisch) erg sterke auto.