Subaru Impreza 2.0 GL AWD (1999)
Uitvoering | Impreza 2.0 GL AWD |
Bouwjaar | 1999 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Heerlijke, probleemloze auto
Nu ik net afscheid heb genomen van mijn Subaru Impreza is het tijd om mijn ervaringen te delen.
De Impreza is in 2006 aangeschaft bij een vakgarage (Toyota). In 4 jaar tijd heb ik een behoorlijk probleemloze 60.000km gereden. De auto voor deze was een Subaru Impreza 1.6L die op LPG reed. Van deze auto was ik dusdanig onder de indruk dat ik wist dat ik Subaru trouw zou blijven en dit keer met zo'n mooie blauwe 2.0GL.
Ik herinner me nog dat ik bij de proefrit zo onder de indruk was van de souplesse van de twee liter. Het was een eenvoudige beslissing om deze auto te kopen. Over smaak kun je twisten maar een Impreza uit dit jaartal met (kleine) spoiler blijf ik een mooie auto vinden. Bovendien was de auto in het echte Subaru blauw uitgevoerd dus de onderhandelingen verliepen soepel.
Ik ben na vier jaar geen andere mening aangedaan. De auto is gewoon een feest om te rijden. Vrijwel geen onderhoud, genoeg vermogen om sportief mee te komen en genoeg luxe voor de niet al te verwende automobilist. De allergrootste pluspunten vind ik de wegligging en de betrouwbaarheid. Behalve het vervangen van de distributieriem en het reguliere onderhoud rondom de apk is er niks groots gebeurd.
Als ik dan iets negatiefs moet bedenken dan is het het verbruik dat met het nieuwe rijden op 1:12 uitkomt. Bij echt lange afstanden met 120-130km/u gemiddeld is 1:13,5 mogelijk maar op het traject dat ik regelmatig rijd (A9-A10-A1) met zijn filegevoeligheid en stadsverkeer is 1:12 het gemiddelde. Niet echt slecht natuurlijk voor een 2.0 met AWD maar in deze tijd gaat het soms kriebelen.
Nu is de auto weg dan.. en er is geen Subaru voor terug gekomen al had het niet veel gescheeld. Op mijn zoektocht naar een wat nieuwere auto liep ik per ongeluk langs een WRX uit 2002 en het had niet veel gescheeld of ik had 'm aangeschaft.
De WRX is het dus niet geworden om de eenvoudige reden dat alles duurder zou worden. Wegenbelasting, verbruik, verzekering, onderhoud.. alles en dat leek me nu niet helemaal de bedoeling van mijn beslissing tot aanschaf van een nieuwe auto. De ratio heeft dus een beetje gewonnen en sinds de dag van dit schrijven rij ik in een Daihatsu YRV 1.3 16v Turbo. Toch een wagen met veel vermogen (meer dan de Sub!), een gunstig verbruik maar helaas.. bij lange na niet de wegligging van een Impreza.
Het eerste wat me opvalt in de eerste dag met de nieuwe auto is dat de YRV sneller is en dat de voorwielen kunnen spinnen :-) Nee, de Subaru is geen wagen om zonder de nodige twijfel weg te doen. De weglegging en het probleemloze rijden hebben me een Subaru fan gemaakt. Als ze nu nog iets aan het verbruik kunnen doen dan zullen ze me na de YRV zeker terugzien!
*** onderhoud ***
45.000 -> montage trekhaak (€450)
70.000 -> nieuwe distributieriem (€350)
om de 10.000 - 15.000 kleine beurt (€100-€150)
eerste twee werkzaamheden door `mannetje'
beurtjes door vakgarage (niet merkgarage)
*** verbruik ***
bij nieuwe rijden (ruim van tevoren gas los, remmen op motor etc) in 20% stadsverkeer en 80% snelweg incl de nodige files (oftewel vroeg forensen verkeer op de A9,A10,A1), gemiddeld 1:12
bij vakantie (130km/u gemiddeld) 1:13,5
bij vakantie (180km/u gemiddeld) 1:10
*** algemeen ***
fijne, sportieve en betrouwbare auto die ideaal was geweest als het benzineverbruik iets lager was geweest. Dat is ook de enige reden waarom er nu een YRV voor de deur staat. Voor hetzelfde geld kon ik een WRX uit 2002 aanschaffen maar die verbruikcijfers zijn echt schrikbarend. Ik hoop dat Subaru daar ooit een mouw aan weet te passen want dan weet ik de opvolger van de YRV alvast!
- Betrouwbaarheid5
- Prestaties4