Skoda Octavia Combi 1.9 TDI 90pk SLX (1999)

Skoda Octavia

UitvoeringOctavia Combi 1.9 TDI 90pk SLX
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2003

Na mijn Volkswagen Golf III, die wat krap was voorin is de Octavia een aangename verassing. Uitgekozen vanwege de tdi-motor was dit de grootste van het VAG-concern binnen het beschikbare budget. Met 60.000 km per jaar wilde ik ook wel wat comfort en hieraan ontbreekt het niet in de SLX. Cruisecontrol, Airco, middenarmsteun, electrische ramen, 2 airbags en in hoogte verstelbare stoelen (2x!) zijn allemaal standaard. Op sommige SLX-versies (de mijne niet) is er daarnaast zelfs sprake van ABS en climatronic. De Octavia is een echte kilometervreter die soepel zijn werk doet. Geen snelheidswonder maar een prima auto om rustig veel kilometers in te maken.
Op vakantie en bij verhuizingen blijkt de auto een gigantische laadruimte te herbergen, die al vele malen goed van pas is gekomen.

Eigenlijk heb ik maar een paar kleine minpuntjes kunnen ontdekken; de weke voorvering, die ervoor zorgt dat werkelijk élke drempel geraakt wordt (en dan rijd ik al stapvoets, dus minder dan 10 km/uur) en de zijdelingse steun van de voorstoelen. Gelukkig zijn die wel lekker breed, dus je schuift er niet af. Daarnaast heeft de carosserie de neiging om te torderen in snel genomen bochten, maar daarin is de Octavia Combi niet de enige station.

Mijn volgende auto wordt waarschijnlijk weer een Octavia, al zou ik dan eerder voor de 110 pk versie kiezen vanwege het "beetje over" wat die motor heeft ten opzichte van de al wat verouderde 90 pk.

De electronica lijkt in mijn exemplaar een beetje zwak, wat overigens ook kan komen doordat de auto van binnen nat is geweest bij het occasionbedrijf. De centrale deurvergrendeling en enkele dashboardschakelaars functioneerden hierdoor niet goed. Na herstel onder garantie zijn deze problemen trouwens opgelost.

7,0