Renault Laguna Grand Tour 1.6 16V Authentique (2002)

autoreview

Renault Laguna Grand Tour
Renault Laguna Grand TourRenault Laguna Grand TourRenault Laguna Grand TourRenault Laguna Grand TourRenault Laguna Grand TourRenault Laguna Grand TourRenault Laguna Grand TourRenault Laguna - interieurRenault Laguna - interieurRenault Laguna - interieur

Signalement

UitvoeringLaguna Grand Tour 1.6 16V Authentique
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2016
KM-stand bij aanschaf187.000 km
KM-stand laatst191.800 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Een nieuwe auto

 • 187.000 km

Nadat de Opel Astra de deur uit ging i.v.m. de (te) hoge APK kosten heb ik besloten om naar een andere tweedehands auto te gaan zoeken. Wegens beperkt budget, maar wel de noodzaak naar een grote auto kwam ik snel uit bij de Renault Laguna II uit 2001 - 2003. Persoonlijk vind ik het een zeer mooie auto voor zijn leeftijd, en groot is hij zeker!
De Renault Laguna II phase 1 staat niet bekend om zijn (elektronische) betrouwbaarheid. Daarom ben ik bewust op zoek gegaan naar een versie met zo min mogelijk “onnodige” accessoires. Denk hierbij aan parkeersensoren, dakraam, ingebouwde navigatie etc. Dit heb ik dus allemaal niet, maar mis ik ook niet.

Het aanbod aan Laguna II’s is gigantisch! Na niet al te lang zoeken kwam ik dan ook uit bij mijn huidige auto. Deze is zijn eerste 4 levensjaren van een leasemaatschappij geweest, en daarna voor 10 jaar overgenomen door de tweede eigenaar, alvorens bij de dealer terecht te zijn gekomen. Hierdoor heb ik er wel een redelijk vertrouwen in dat alle kinderziektes en plaaggeesten al wel bekend waren, en zijn verholpen door de eigenaren, al was er slechts een minimale onderhoudshistorie aanwezig. Voor een klein prijsje kon ik mijn Laguna meenemen, zij het wel zonder enige vorm van garantie.

De voordelen:
- GROOT, de Laguna II is langer en heeft meer kofferbakruimte dan mijn oude Opel Astra G,
- Goede wegligging en rijgedrag,
- Cruise control,

De nadelen:
- Smerig, er is (minimaal) in gerookt, daar heb ik niet zo’n moeite mee. Wel zit er een smerige aanslag laag aan vettigheid en/of andere rotzooi op het dashboard en de overige kunststof onderdelen. Gelukkig kun je dit met grof geweld schoonmaken,
- Geen/minimale onderhoudshistorie, ook nergens terug te vinden wanneer de distributieriem is vervangen,
- Gebruikerssporen, her en der krasjes, niet heel bijzonder.

Anderhalve week rijden

 • 187.500 km

Ik rij nu anderhalve week in mijn Laguna, met gemixte gevoelens. Aan de positieve kant; hij rijdt heerlijk! Mooier kan ik niet maken, het rijden is fantastisch! De cruise control werkt naar behoren, er zit een pittige motor in, en (volgens de boordcomputer) is het verbruik “redelijk” te noemen.

Aan de negatieve kant;
- Het blijkt dat de deur rechts achter niet op slot gaat. Je hoort of ziet niets bijzonders, maar mijn zoon trok ‘m zomaar open zonder dat ik hem van het slot af had gehaald. Gelukkig werkt het kinderslot wel. Materiaal kosten: € 50,- waarbij ik hem zelf vervang. Hier hebben meer Renault Laguna II eigenaren last van,
- Tijdens het rijden naar mijn werk viel na +/- 10 kilometer de radio ineens uit waarbij de melding “Speech” werd aangegeven op de radio. Scrollen door de verschillende radio/cd opties werkte ook niet meer. ’s Middags terug naar huis nog steeds deze zelfde melding. De volgende dag op weg naar het werk kon ik wel de radio zenders weer zien, maar er kwam geen geluid uit de speakers. ’s Middags zet ik de auto aan, en doet alles het weer naar behoren… Sindsdien geen problemen meer mee gehad. Ook dit schijnt een Renault Laguna II kwaal te zijn…
- Bij zeer warm weer werkt het elektronische raam aan de passagierszijde niet meer, deze lijkt ergens op vast te lopen. Ik heb de deur open gehad, maar ik kan niet vinden waar dit aan ligt. Na enkele kilometers rijden wanneer de auto af koelt door de wind kan het raam wel open. Een zorg voor later dus…
- Ik vertrouw de boordcomputer niet helemaal, en dan met name het gemiddelde verbruik en de actieradius. Naar mijn idee zijn deze te positief afgesteld. Momenteel hou ik alles handmatig bij met pen en papier, om te controleren of het wel of niet naar behoren werkt.

Al met al redelijk tevreden, al hoop ik dat er niet nog meer van deze kleine geintjes/kwaaltjes uit gaan komen.

Tot zover!

Weg met dit kreng...

 • 191.800 km

Ik heb nu pakweg 3 maanden met de Laguna gereden, en we zijn ruim 4300 kilometer verder. De problemen blijven zich inmiddels opstapelen. Zo doen diverse automatische ramen het niet meer, en heb ik met regelmaat elektronische stroringen waarbij de motor begint te haperen. Motor uitzetten en na een minuut of wat weer aanzetten lijkt e.e.a. te resetten waarna ik verder kan rijden, maar soms duurt het ook langer. Zeer vervelend als ie midden op de snelweg blijft haperen, en je noodgedwongen op de vluchtstrook stil moet gaan staan. De ANWB en garage kunnen niets uitlezen, volgens de boordcomputer is er geen storing geweest.

Ik heb de auto snel weer doorverkocht aan een garage die ''m zover mogelijk oplapt en doorverkoopt aan het Oostblok. Gelukkig heb ik bijna de aanschafprijs terug gekregen.

Ik had zo gehoopt dat mij de problemen bespaard zouden blijven, maar de negatieve verhalen over de Renault Laguna II blijken toch waarheid te zijn. Ik zou dan ook iedereen die er aan denkt deze auto te kopen dit van harte af willen raden. Goedkoop is duurkoop!

Nu in een tijdelijk autootje op zoek naar een nieuwe, ik denk dat het een Opel gaat worden...

2,8
 • Betrouwbaarheid
  1
 • Prestaties
  3
 • Comfort
  4
 • Kosten
  3
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

Lezersreacties (9)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens