Renault Laguna

Onruststoker

Renault Laguna
AutoWeek 2000 week 49

Je leest het in AutoWeek 2000 week 49

Renaults Laguna was altijd een brave, comfortabele auto, maar dat is nu voorbij. Er staat ineens een serieuze middenklasser die van dynamiek haast uit elkaar spat. Kan wel eens voor heel veel onrust gaan zorgen.

Toegegeven, met de vorige Laguna was eigenlijk weinig mis: mooie, ingetogen lijnen en een oer-Frans comfort. Met de nieuwe Laguna toont Renault ineens heel veel meer durf: daar staat een auto die je (in)pakt. Een fraaie, stoere hatch en een geraffineerde, elegant-dynamische station. Van voren identiek gelijnd, maar achter de middenstijl twee duidelijk op zichzelf staande ontwerpen. Spannend en naar onze mening alleen daarom al een toekomstig succesnummer.

De Laguna groeide met acht centimeter bescheiden in lengte tot 4,58 meter als hatch en 4,70 meter als nu Grand Tour genaamde station. De wielbasis van beide modellen nam wel met hetzelfde aantal centimeters toe; zie je niet vaak, maar heeft wel een heilzame uitwerking op de beenvrijheid achterin. Zit je prima, al is de hoofdruimte in de hatchback door het aflopende dak aan de krappe kant. Voorin de Laguna is – zoals verwacht - voor normaal geproportioneerde lieden voldoende ruimte gecreëerd. Aan de achterkant treffen we een flinke en goed bereikbare bagageruimte aan, die je kunt vergroten door de achterbank in ongelijke delen neer te klappen.

Stevige jongen

Natuurlijk is de nieuwe Laguna voorzien van alle moderne veiligheidsitems. Airbags voor bestuurder en passagier, bags opzij en gordijnairbags zijn op alle uitvoeringen standaard. Spankrachtbegrenzers, gordelspanners en hoofdsteunen voor alle vijf zitplaatsen zijn even vanzelfsprekend. De airbags in het dashboard passen hun gedrag aan de klap aan en de bestuurder beschikt zelfs over een dubbele gordelspanner. Een anti-duiksysteem op alle zitplaatsen voorkomt dat je bij een botsing onder de gordel doorglijdt. Een extra stevige middenstijl beschermt beter bij aanrijdingen van opzij. Een hele opsomming waaruit duidelijk moge worden dat deze Laguna beslist tegen een stootje kan. Een prettige gedachte.
De Laguna beschermt zijn inzittenden niet alleen prima, maar er is ook alles aan gedaan om ongelukken te voorkomen. Alle versies hebben standaard ABS, elektronische remkrachtverdeling en een in deze klasse uniek controlesysteem voor de bandenspanning.

Magie

Gaten in je broekzak door je autosleutel, dat kan niet meer als je Laguna gaat rijden. De nieuwe Renault is sleutelloos; openen en sluiten gebeurt met een drukknopje op een soort dikke creditcard. Bij de duurdere modellen herkent de auto automatisch op een meter of vijf afstand de kaart in je broekzak en laat dat weten door even te knipperen. Op het moment dat je de deurgreep beetpakt, geven sensoren een signaal dat er ontgrendeld mag worden. Instappen, Renault Kaart in de gleuf op de middenconsole schuiven en de Laguna is startklaar. Even de startknop aanraken en de motor komt tot leven.

Lekkere diesel

De ongewoon korte tijd die Renault voor deze introductie had uitgetrokken vulden we grotendeels met het sturen in een vijfdeurs 1.9 dCi. Die moderne common-raildiesel is er met 105 of 120 pk; die laatste reden we in combinatie met de standaard zesbak. Kan 'ie mooi de luilak uithangen, want bij 100 km/h draait deze diesel in zijn hoogste verzet net 1700 toeren. Rustig cruisen dus, maar als het nodig is ook flink opschieten. In 10,7 tellen naar de 100 km/h en doorgaan tot de dubbele snelheid, dat is wat deze turbodiesel in zijn mars heeft. Daarnaast nog eens een gezonde 270 Nm trekkracht die gelijkmatig wordt opgebouwd. Je krijgt dus rond de 2000 toeren geen dreun in je rug, maar de Laguna versnelt vlot. Wel blijf je met name bij accelereren horen dat het een diesel is; er zijn concurrenten die dat beter doen.
Sturen doet deze Laguna in Dynamique-versie als de beste met een mooi strak gevoel. Met zijn 17-inch rubber kleeft hij goed aan de weg en het onderstel is een vrolijke babbelaar die zorgt dat je als bestuurder niets aan informatie mist. De sportieve zetels bieden een uitgekiende zit, het opgeruimde dashboard is prima afleesbaar en het schakelen en koppelen gaat als vanzelf. Een heerlijke rijmachine met wel een voor een Fransoos nogal stevige vering die vrij goed in balans is met de demping. Hoort bij deze Dynamique, zo bleek toen we nog even snel een Grand Tour V6 Initiale probeerden: softer geveerd en met een minder goede harmonie in het onderstel, was onze vluchtige indruk.
Onze eerste belevingen met de nieuwe Laguna zijn wat minder diepgravend dan u van ons gewend bent, maar toch durven we die middenklasse-Renault al een goede toekomst te voorspellen. Als de voortekenen niet bedriegen worden de prijzen scherp; we denken vanaf zo'n 45 mille voor de 1.6 16V Authentique. Vanaf 18 januari is de Laguna in het Renault-theater bij u om de hoek te 'voelen'.