Opel Ascona A (1974)

Opel Ascona A (1974)

UitvoeringAscona A
Bouwjaar1974
Jaar van aanschaf2007

*update; auto verkocht na total loss buiten mijn schuld.

Uit economische overwegingen ben ik deze auto gaan rijden als dagelijks vervoer.

Geen wegenbelasting. Goedkoop in aanschaf en rijdt op lpg.
Na aankoop bleek hij niet op benzine te rijden. Slangen waren verkeerd op de pomp aangesloten. Makkelijk te verhelpen.

Rijgedrag.
De auto is door de vorige eigenaar verlaagd. Er zitten bredere wielen onder en een klein sportstuur.
Hij stuurt hierdoor wat zwaar. Voordeel is dat je er erg hard mee door bochten en rotondes kan. Dat moet ook wel want het 1.2 liter motortje zorgt ervoor dat je zo min mogelijk wilt afremmen:)
De versnellingsbak heeft maar 4 versnelligen en het kleine motortje laat mede hierdoor goed van zich horen. Hoort bij de auto. Het schakelen loopt wat stroef maar het werkt allemaal naar behoren.
Er is wel veel geluid in de auto, als je gesprekken wilt voeren moet je iets harder praten dan in een moderne auto.
De snelheidsmeter geeft op de snelweg al gauw 20km/u teveel aan vergeleken met gps.
harder als 125 op de gps gaat hij amper. De teller geeft dan 140 aan.

Het verbruik is 1 op 8,5 op lpg. Wellicht kan dit omlaag met smallere of hogere banden ik vraag me alleen af wat dit met het rijgedrag zal doen.
Incl. af en toe op benzine rijden kom ik uit op 8 cent per km aan brandstofkosten.

Met deze auto trek je een hoop bekijks, tot nog toe is dat leuk. Voordeel is ook dat haantjes rijgedrag etc je gelijk vergeven word:)
Als je langzaam wilt rijden dan kan dat ook want gaat niemand toeteren, men verwacht niet anders van zo’n auto.

Upate; Remweg valt me zeer positief op. Aardig kort bij een noodrem. Dankzij lage gewicht waarschijnlijk.

Starten en rijden met -4 gaat prima. Op gas start hij wel sneller dan op benzine.

Interieur.
Het ziet er vanbinnen allemaal leuk uit. De binnenruimte valt iedereen positief op. De stoelen zitten echt lekker. Ze zijn niet in lengte verstelbaar maar de afstand is voor mij(1.80) precies goed. Geen armsteun en de deur geeft ook geen steun voor je arm.
Achterin zit je ook prima al voel je wel de veren in de bank. Zelf zit ik altijd voorin dus laat ze maar klagen;)
Opbergvakje vind je in de vorm van een dashboardkastje en een open vakje in de middenconsole.
De radio zit wat ver weg ik moet uit voorover leunen om het volume te regelen.
Gas- en rempedaal zitten dicht bij elkaar maar na een tijdje ben je gewend zodat je niet gas geeft en remt tegelijk:)
Kofferbak is ook lekker ruim.
Verwarming is matig, het duurt even en echt warm zal het nooit worden. Bij vrieskou blijft het dus nogal frisjes in de auto. De warmteverdeling over de voorruit is wel goed dus je hebt geen last van condens etc.

Al met al een prima auto waar met wat geduld en liefde goed mee te leven is.

Update November 2007; Probleemloos naar Berlijn geweest. Spartaanse rit en zeker niet sne l(9 uur incl. stops) maar wel te doen en lekker goedkoop. Dit ging allemaal zonder een centje pijn dus betrouwbaarheid naar 4 sterren.

Ruitenwisser versleten.
Rook/walm achter de snelheidsmeter. Is vanzelf weggegaan.
Zoemende geluiden zijn erbij gekomen. De reden weet ik niet.
Brandstofmeter werkt dan weer wel dan weer niet. Ik hou het bij via de kilometerteller.

december 2007; Snelheidsmeter geeft extreem teveel aan. Bijv. 120 als je 30 rijdt. Na enkele minuten rijden doet hij weer normaal.

Januari 2008: Motor maakt ineens meer lawaai; uitlaat lek waarschijnijk bij spruitstuk. Kan er mee doorrijden maar is wel apk afkeur. Gewone koplampverlichting doet het niet meer. Groot licht en dimlicht wel... Brandstofmeter en snelheidsmeter doen het helemaal niet meer. Ondanks groot licht heeft nog geen enkele tegenligger geflitst dus zo sterk zal dat licht ook niet zijn. Rijden doet de auto gelukkig nog altijd :) dat is toch de basisfunctie zullen we maar zeggen :p beetje positief blijven :)

Ik begin nu in te zien dat mensen niet voor niets zeggen; ’aan een klassieker heb je altijd wat’ :) Betrouwbaarheid terug naar 3 sterren.

7,0