Honda Accord 1.8i Ascot (1997)

Honda Accord 1.8i Ascot (1997)

UitvoeringAccord 1.8i Ascot
Bouwjaar1997
Jaar van aanschaf2003

De Honda Accord is een auto die maar niet aan wil slaan en de liefhebber weet: volkomen onterecht. Er is in deze klasse maar weinig concurrentie van merken die zoveel rijkwaliteiten en betrouwbaarheid in één model weten te stoppen en toch... de meerderheid loopt er zó omheen. Deze auto bleek uit de lease afkomstig en stond maar liefst 22 maanden in de handelsvoorraad van de dealer... is wel gunstig voor de km-stand èn de prijsonderhandeling geweest.

De eerste eigenaar was een slimmerik. Koos het instapmodel (de 1.8i Ascot) en hing deze vol met extra’s: airco, lm-velgen, metallic lak en, heel fijn, een G3-lpg installatie. De zit is prima, het comfort idem dito en de motor kent een erg prettige handling, kwa toerentallen: tussen 2000-2500 toeren is-tie keurig beschaafd en zuinig, maar vanaf ca. 3200 toeren komt ’het beest’ in hem los. Geweldig! Zullen veel Accordrijders ook (h)erkennen.

Was er dan helemaal niets te klagen? Toch wel, maar dat was niet de schuld van de auto. Na enige tijd bleek ik de gastank toch wel een lomp ding in de kofferbak te vinden, maar goed, die 24 euro extra belasting per maand had ik er bij de eerste tankbeurt al weer uit. Oplossing: praat eens met een lpg-specialist. Die hield op een gegeven moment weer eens een ring-tank over uit een auto die niet presteerde op gas, dus die is er ingezet. Handje-kontantje voor een redelijke prijs en klaar.

Update januari 2006:
Wel wat onderhoudskosten gehad die niet altijd ’gepland’ waren (roest dus). Verder probleemloos.

Update juni 2006:
Wederom een probleemloos half jaar. Remschijven leken een aandachtspuntje te worden maar blijkt allemaal nog wel mee te vallen, zo bij 149.000 km.

Update november 2006:
APK en grote beurt. O, het lampje van het 3de remlicht was kapot. Schokkend was ’t allemaal niet, vertrouwd weer wel. De moesten kleppen behoorlijk worden bijgesteld. De garage adviseerde mij een speciaal smeersysteem voor de kleppen. Gezien de kosten (incl. montage en btw € 85,-) en de smering (€ 21,50 per liter, voor verbruik met 1000 liter brandstof) een serieuze overweging waard. Meer info: google eens op ’flashlube’.

Update juni 2007:
Weer kleine beurt, tevens airco bijgevuld en afgeperst. Niks spannends verder, gewoon oerbetrouwbaar als altijd.

Update december 2007:
Grote beurt en APK. Eén afkeurpuntje, maar ’t werd wel een prijzige: remschijven vóór waren te dun. Zie ook onderstaand. Maar ja, mág het, na bijna 180.000 met één setje?

Update juli 2009:
Lang niks vermeld, maar ik rijd er nog steeds naar tevredenheid mee rond. In februari een grote beurt met APK gedaan, inclusief distributieriemen (1x nokkenas, 1x balans as) + 2 multiriemen. dat alles voor ca. € 800.-. Nu bij een stand van bijna 207.000 zit er een setje banden aan te komen (is bijna 80.000 meegegaan!).

Laatste update maart 2011: Ik heb afscheid genomen van deze auto. Bij een km-stand van 230.000 km was-ie nog lang niet moe, maar de familiebehoefte dwong ons tot een overstap naar een stationwagen. En dat-ie niet moe was bewijst de Accord as-I-speak, doordat deze fijne rijdersauto nu een nieuwe carrière is begonnen als taxi in Noord-Afrika.

Was er in de laatste 23000 km sinds de vorige update niks meer te melden? Toch wel. De uitlaat bleek weer eens oververmoeid te zijn en datzelfde gold voor een remtang, remschijven en -blokken achter. Slijtageverschijnselen. En helemaal op het einde gaf de regelunit van de lpg-injectie, waarschijnlijk als gevolg van de december/januari-kou, de geest. Hierdoor verliep de omschakeling tussen benzine en lpg zeer moeizaam, maar tot het einde toe liep de motor wel op beide brandstoffen 100% goed.

Remproblemen. Meerdere malen last gehad van heftig piepende remblokken, zowel met orginele Honda parts als met andere merken (Ferrodo, Brembo). Ook ervaar ik trillingen die zich het best laten omschrijven als 'variaties in de remdruk'. Dit is dan ook vooornamelijk waarneembaar inde pedalen en in mindere mate in de voortrein. remschijven zijn nagekeken en tussentijds vervangen, maar daar zou het niet aan hebben gelegen. Overigens is de remcapaciteit wel prima.

Een ander probleem en een typische Honda-kwaal: roest. Stak een klein jaar na aanschaf de kop op. De roest onstond in de achterschermen, net voor de bumper; er schijnt een terugroepactie voor te zijn geweest in ’98 en ’99. Ik heb ’t toch maar laten herstellen à 900 euro. Overigens bleek hierbij dat de eerste eigenaar (of verkopende dealer?) dit al eerder had ’hersteld’: de roest was weggekrabt en de gaten waren vervolgens met polyester en plamuur gedicht. Nu kon er dus in beide achterschermen een nieuw stuk worden ingelast.

Tot slot: de airco. Ondanks regelmatig onderhoud en netjes 'droogrijden' meerdere keren problemen gehad met lekkages, op zowel condensor unit als pomp. de condensor unit s al eens vervangen, maar helaas, na 2 1/2 jaar ging-die er weer aan.

Aan het einde van z'n levensduur gaf, zoals hierboven al beschreven, regelmodule voor de lpg-injectie de geest. Maar mag het, na dik 13 jaar? Ook kwam de roest op de genoemde punten weer terug. Voor de rest: niets dan lof.

Concluderend kan ik terugzien op bovengemiddelde onderhoudskosten (± 7 cent/km bij 20.000 km/jaar), die echter wel vrijwel allemaal op het conto van normale gebruiksslijtage zijn toe te schrijven. En als ik dan zie wat ik er na ruim 7 jaar bezit nog voor terug heb gekregen, dan compenseert de lage afschrijving (± 800 euro/jaar) dit echter ruimschoots. Ik heb de gebruikskostenwaardering dan ook naar boven kunnen bijstellen.

AFSCHEID!

Met weemoed heb ik afscheid genomen. Z'n opvolger is een Audi 100 Avant... uit 1984! De auto is eentje in 'Vollausstätung', met ABS, el. climate control, el. ramen en spiegels, cruise control, boordcomputer, enz., enz. en een splinternieuwe lpg-installatie. Nog meer een karakterbak dan de Honda Accord. Ik hoop hierover binnenkort een mooie klassieker-review te kunnen schrijven.