Ford Mondeo Wagon 2.0 TDCi 115pk Platinum (2006)
Uitvoering | Mondeo Wagon 2.0 TDCi 115pk Platinum |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
Tijd voor een review
Altijd lees ik met veel interesse de diverse reviews zonder er zelf ooit een te schrijven.....tijd dus om dat ook maar eens te doen!
In januari 2012 heb ik deze mondeo gekocht, bij een handelaar. Ik moest snel wat hebben en het mocht zeker niet te duur zijn, want net na oud & nieuw was de motor van mijn peugeot 407 SW 1.6 HDI ermee gestopt. Gelukkig voor de deur, dat wel maar wel in Duitsland. Na afslepen door de ADAC en onderzoek bleek het euvel in de drijfstanglagers te zitten. Ruilmotor of verkopen en verlies nemen was het devies. De auto had pas 200.000 gelopen.... Ik heb nog wel even rondgezocht naar een ruilmotor maar ben uiteindelijk maar voor verkoop & verlies nemen gegaan. Mijn eerste maar ook mijn laatste peugeot....maar goed, dit is geen review over de 407.
Ik moest dus snel iets betrouwbaars hebben en had voor de peugeot al eerder een mondeo 2.0 TDCI gehad uit 2002. Die had ik gereden vanaf 160.000 naar de 320.000 km. Wel de gebruikelijke Mondeo-zaken gehad daarmee (verstuivers ivm slijpsel brandstofpomp (€ 1.250), veren voorwielen beide kapot en wel binnen 100 m na elkaar (€ 750) en dubbelmassa vliegwiel (€ 1.100), maar op zich had ik wel vertrouwen in de auto. Tussendoor had ik als leaseauto ook nog een tijdje een mondeo diesel uit 2008 gereden. Dus nu toch ook maar weer eens in de mondeo-richting gekeken.
Als gezegd vond ik bij een handelaar deze mondeo, met 206.000 op de teller. Ik heb de auto goed bekeken en mee gereden en had er wel een goed gevoel bij. Maar het blijft natuurlijk altijd een beetje spannend als je iets met veel km's koopt dus de eerste 5.000 km zat ik alleen maar te luisteren en op alles te letten. Gelukkig bleek het allemaal prima in orde. Ik heb ook het idee dat er door de vorige eigenaar heel netjes mee gereden is en dat doet heel veel voor een auto.
De auto rijdt heerlijk. Ruim voldoende vermogen en prima in de bochten. Ik rij er ook veel mee in Duitsland en even lekker doortrekken is geen probleem. Wel een flinke roetpluim bij volgas, daar moet ik nog eens naar laten kijken. Ik hoor dat dit de EGR klep kan zijn. Maar het is ook wel lachen om de auto achter je even in een flinke rookwolk te zien ;-)
Qua comfort is deze uitvoering prima in orde: elektrisch verstelbare en verwarmde voorstoelen, regensensor, automatisch dimmende binnenspiegel, halfleer, ECC, cruise control, extra getint glas, parkeersensoren achter, voorruitverwarming (fantastische optie in de winter; dit miste ik heel erg in de Peugeot en ik begrijp niet dat andere merken deze optie niet hebben?).
Qua verbruik zit ik meestal rond de 5 - 5,5 liter/100km op de meter en dit klopt heel aardig met het daadwerkelijke verbruik. Kortom, prima.
Voor de standaard onderhoudsbeurten ga ik naar de ford-dealer. Met hen heb ik de afspraak gemaakt dat, als er grote klussen zijn, ik per situatie bekijk of ik deze door hen of elders laat doen en dat werkt prima. Zo krijgt de auto wel zijn benodigde onderhoud + de carrosserie controle maar zit ik niet voor alles aan de dealer vast.
Wat heb ik tot nu toe aan onderhoud gehad? Heel erg afkloppen, maar tot op heden valt het nog wel mee eigenlijk...:
225.861 km
onderhoudsbeurt, geen speciale dingen (€ 226)
230.884 km
airco laten bijvullen (€ 69, Profile Tyrecenter in Culemborg)
245.884
onderhoudsbeurt, achterdemper vervangen (door dealer laten doen) (€ 658)
270.089
onderhoudsbeurt, dealer gaf aan dat remblokken en -schijven achter vervangen dienden te worden. Dit heb ik door een andere garage laten uitvoeren (beurt € 394 en blokken/schijven € 280)
Op dit moment staat de teller op 283.000 km en zijn er gelukkig geen grote gebreken. Wel een paar dingen waar ik even naar moet kijken:
- er zit een irritant klopperdeklop-geluid rechtsachter, als ik over bobbels rij. Het klinkt niet ernstig maar ik wil weten wat het is en kom er maar niet achter. Alle kabels onder de auto al gecheckt, vering/schokdempers, achterwielen beide eraf gehad, reservewiel eruit gehad om te horen of daar de klopgeest zit, doek tussen de achterklep gedaan en daarna gesloten om te horen of het de slotvanger is...ik word er gek van maar kan het niet vinden. Als iemand een tip heeft....graag!
- de afneembare trekhaak krijg ik er niet meer af. Lastig want de parkeersensoren blijven nu piepen. In de garage hebben ze 'm er laatst voor me afgehaald, voelde me al echt een sukkel dat het mij zelf niet lukte maar helaas, het lukte me laatst weer niet....kortom binnenkort maar weer met het schaamrood op de kaken gaan vragen ;-)
- voorruitverwarming werkt rechts niet altijd, moet ergens een los contact zijn
- roetpluim/EGR
- mistlamp linksvoor, glas is gebarsten dus daar moet een nieuwe in
- de airco werkt prima alleen niet als ik stilsta, blijkt dat de aircofan niet meedraait. Meestal is het euvel in dit geval een defecte kachelweerstand (met dank aan fordmondeoclub.nl); deze moet ik er binnenkort - lees: voor de zomer... - eens uithalen en kijken of ik een andere kan vinden
- en een tijdje terug heeft iemand zijn/haar auto geparkeerd in mijn linker-achterporties. Zo'n lange, wel vrij ondiepe deuk. En natuurlijk géén briefje achtergelaten....ofwel ik kan zelf de schade betalen. Aan eenieder die dit leest: laat AJB altijd een briefje achter...het is zo zuur - en duur - als je dit overkomt....
Tot zover, ik zal 'm tzt weer updaten en ook nog wat betere foto's toevoegen!
klopgeluid RA opgelost
Eindelijk is de rammel weg! Het bleek de stabilisatorstang rechtsachter te zijn. Zat goed vast, ik was zelf begonnen met de auto achter op bokken, kreeg 'm na veel gedoe los maar niet eruit. Uiteindelijk gisteren op de brug met de slijptol eronderuit gekregen. En applausje voor APK centrum Amersfoort voor de goede en snelle hulp hierbij!!
Verder net de APK keuring gehad, fuseekogel LV moest worden vervangen. Verder geen gekke dingen dus we kunnen weer een jaar rijden.

Ford Mondeo 1.8-16V Platinum (Eerste eigenaar|12 mnd BOVAG garantie)
- 2007

Ford Mondeo Wagon 2.3-16V Titanium Automaat Airco Navigatie Trekhaak Cruise control Inruil Mogelijk!
- 2007

Ford Mondeo 2.0-16V Futura, climatronic, cruisecontrol, navigatie, trekhaak, pdc.
- 2005