Ford Focus Wagon 1.8 16V Flexifuel Futura (2007)

Ford Focus Wagon
Ford Focus WagonFord Focus WagonFord Focus WagonFord Focus WagonFord Focus WagonFord Focus WagonFord Focus WagonFord Focus - interieurFord Focus - interieur

UitvoeringFocus Wagon 1.8 16V Flexifuel Futura
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2007

Review na 45000 kilometer,
(wordt niet overgenomen in de huidige kilometerstand)

Algemene samenvatting;
Compleet, fijn aanvoelende auto met een soepele, comfortabele motor en bijbehorend weggedrag. Een nadeel is de lichte versnellingsbakverhoudingen, of het ontbreken van een zesde versnelling, zodat bij wat hogere kruissnelheden het verbruik onevenredig snel oploopt.
Een groot minpunt is de korte onderhoudsinterval van 10000. (Mijn hoog vermogende motor hoeft pas na 15000 kilometer na de garage en dat is wel de omgekeerde wereld)
Hierover schijnt een briefing te zijn geweest maar dit werd mij bij kilometerstand 44000 gemeld. (Ik had een verdeelsleutel tussen Ethanol en benzine t.o.v. de onderhoudsintervallen toegepast en dit was mijn derde onderhoudsbeurt en daarnaast ontvang op mijn priveadres geen post van Ford)

Ethanol;
Ik heb al veel Duitse kilometers op Ethanol gemaakt en hierbij geeft de motor een voelbaar hoger vermogen en zeker meer koppel. In mijn zoektocht naar E85 pompen heb ik een goede Duitse site gevonden waarop een postcode of plaatsnaam veelal wel een pomp in de buurt aangeeft. http://www.ethanol-tanken.com/index.php?dat=13
In Duitsland heb ik zelfs in de dure maanden nooit meer dan 99 cent per liter betaald dus ergens heeft het wel een voordeel om op alternatieve brandstof te rijden.
Het verbruik is wel duidelijk hoger, al moet in dit licht gezien worden dat ik de meeste kilometers in Duitsland rijd.

Mijn mening qua Ethanolsubsidies;
Het is hoe je het bekijkt want de kostprijs van Ethanol is hoger dan van benzine en dit wordt in Duitsland gesubsidieerd en Nederland, tja dus niet gezien de veel hogere prijs.
Langdurige subsidie noem ik persoonlijk verkapte volksverlakkerij want indien de meerderheid op Ethanol zou rijden dan is deze subsidie niet meer in stand te houden. Zolang dit gebeurt om iets te stimuleren, prima. Na een bepaalde tijd moet een dienst, toepassing of product zichzelf kunnen bedruipen.
Economische wetten zijn hard maar wel eerlijk.

Opmerking over Ford;
Voor diegene die niet op de hoogte is, Ford heeft vanwege aansprakelijkheid en bijbehorende garantiebepalingen, voor de Ethanol modellen, het onderhoudsinterval op 10.000 kilometer gezet. Ondanks de berg elektronica in deze auto is Ethanol gebruik niet te registreren. Deze auto heeft dus hogere onderhoudskosten.

Topsnelheid;
Mijn maximale top op Ethanol met een vlakke weg en weinig wind, volgens een TomTom is 213 km/u geweest. Dit is ±220 km/u op de teller. Dat is fors hoger dan het boekje. Wel is duidelijk dat de keuze versnellingsbakverhoudingen wellicht te veel naar milieueisen hangen. Bij 213 km/u op de TomTom staat de toerenwijzer op het derde rode blokje van de toerenteller. Zeer dicht bij het punt dat een rode pijl gaat branden. Op Ethanol langdurig vol gas rijden kan motorische schade opleveren en is dus niet aan te raden.
Ford heeft vanwege de gewijzigde onderhoudsinterval waarschijnlijk al lesgeld betaald.
Op Ethanol is de 1.8 wel snel en draait gemakkelijk en graag toeren.
Ik heb nooit met een Focus 2.0 liter gereden maar durf ergens wel te stellen dat deze uitvoering op hogere snelheid qua acceleratievermogen een Flexifuel 1.8 op Ethanol niet bijhoud. Verbruik op Ethanol is redelijk hoog. (Veelal in Duitsland)
Ik heb nooit meer dan 450 kilometer op E85 gehaald.

Motor en transmissie;
Motorisch is de motor op zich levendig maar heeft onderin weinig koppel, wat je vooral merkt bij het optrekken in zijn eerste versnelling bij het loslaten van de koppeling.
Ik heb geen diesel verleden maar de motor kan snel afslaan en dit overkomt mij af en toe nog steeds. Verder smoort het motorvermogen snel bij wat meer gewicht. Met vier personen in de auto heb je het gevoel met een 1.4 rond te rijden. In het verleden kon je aan het carrosserie en weggedrag een hogere gewicht dan gewend merken. Tegenwoordig dus aan de motor. Dit zal wel een milieutechnisch oorzaak hebben. Het lijkt bij een eerste indruk een goede caravanauto te zijn maar heb al vaker gelezen dat dit tegenvalt. Dat geloof ik wel.
Qua verbruik daarentegen zou een zesde versnelling een belangrijke toevoeging zijn.
Nu blijf ik het gevoel houden vanwege het toerental om naar een volgende versnelling door te moeten schakelen. Met de huidige verhoudingen is het voordeel hiervan wel dat je in deze auto schakellui kunt rijden. Vanaf de 60 is er geen echte noodzaak om terug te schakelen vanuit de 5e versnelling. Met lange afstanden rijden is dit een prettige auto. (ik rijd een volle tank leeg voordat ik stop en hier kan ik goed mee overweg)

Aankleding;
Compleet en niets op aan te merken. Vooral de regen- en licht sensor beschouw ik als een prettig functie. Cruise-control gebruik ik in Nederland nauwelijks. Een nadelig puntje is dat de regensensor na het instappen en wegrijden pas na 150 meter gesignaleerd heeft dat de voorruit nat is en dan pas gaat wissen. Nieuwe modellen gaan hier anders mee om.
Vertrouw de schatting restkilometers tank onder de 50 kilometer niet. Onder de 40 kilometer geeft een flauwe bocht al snel motorgestotter. Ethanol is agressief op metaal en dit model zal waarschijnlijk een kunststof tank hebben. Hierin zitten weinig of geen schotten dus bijna leeg rijden is niet aan te raden.

Tot kilometerstand 7500 een ongewoon hoog verbruik.

Autoweek siteproblemen

De huidige kilometerstand wijziging wordt niet overgenomen.

6,5

PRIVATE LEASE Ford Focus