Ford Focus Wagon 1.8 TDCi Futura (2006)

autoreview

Ford Focus Wagon
Ford Focus WagonFord Focus WagonFord Focus WagonFord Focus WagonFord Focus WagonFord Focus WagonFord Focus WagonFord Focus - interieurFord Focus - interieur

Signalement

UitvoeringFocus Wagon 1.8 TDCi Futura
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2012
KM-stand bij aanschaf218.000 km
KM-stand laatst305.600 km
Lezerswaardering: 56%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Eerste indruk

  • 218.000 km

Wegens gezinsuitbreiding op zoek gegaan naar een ruimere auto. Na wat zoeken uiteindelijk gekozen voor een Focus 1.8TDCI vanwege de ruime kofferbak (kinderwagen), betrouwbaarheid (volgens reviews), geprezen stuurkarakter en geschikte prijs icm de opties die erop zitten. O.a. cruise controle was toch wel een must voor mij. Eerste rijindruk was goed. Stuurt met gevoel maar wel zwaarder dan de 147. Schakelt prettig solide met vrij korte slagen. Het is geen slap pookje zeg maar. Enig nadeel is dat hij niet altijd soepel in de 4e gaat. Remmen vindt ik wel behoorlijk tegenvallen t.o.v. de 147. Als je stevig doortrapt remt hij wel hard maar de bekrachtiging mag van mij wel wat krachtiger. Wegligging is zeer prettig. Het is een goede combinatie van comfortabel en sportief. Probleemloos vlot over drempels en strak in de bochten. Motorisch klinkt hij een stuk "blikkeriger" en lichter dan de 147. Vooral tijdens optrekken hoor je i.p.v. een zware brom meer hoge blikkerige tonen. De stoelen zitten erg goed, net als bij de alfa eigenlijk. Koppeling gaat vrij licht maar niet gevoelloos. Qua interieur kan hij niet tippen aan de alfa. Alles vrij simpel en meer plasticachtig. Het pookje naast het stuur voor de radio is wel handig alleen kan ik nu niet meer even het stuur "vasthouden" met mijn linkerbeen. Ook de deurgrepen voelen lang niet zo degelijk aan als de 147. Maar wel een heerlijk ruime kofferbak zonder irritante wielkasten en dus lekker breed. De auto is ook ongeveer 10cm breder dan de meeste auto's in deze klasse viel me op. Dus 3 volwassenen op de achterbank is best te doen. Nu maar eens kijken of de Focus net zo betrouwbaar is als de 147.

Nog steeds tevreden

  • 304.000 km

De eerste review had ik geschreven nadat ik er al 85 dkm mee had gereden. Hier een vervolg.
Ben nog steeds tevreden over de auto. Hij rijdt nog altijd lekker en heb zeer weinig onderhoudskosten gehad. T.o.v. de 147 valt me op dat het onderstel degelijker is. Pas nu bij 3 ton begin ik te merken dat er wat ruimte op de stuurkogels komt. Verder nog niks. Bij de 147 was bij 2,5 ton de stabilisator stang versleten en de draagarmen voor plus later een lekke schokbreker (de 147 gereden van 248 dkm naar 330 dkm trouwens). Geen schokkende dingen maar toch.
Hieronder een overzicht van de onkosten die ik heb gehad tot nu toe:
222 dkm => €15 - Thermostaat
223 dkm => €21 - H7 Ultralife lampen
229 dkm => €191 - 2 voorbanden Michellin HP premacy
240 dkm => €105 - remschijven + blokken achter
258 dkm => €112 - accu
259 dkm => €190 - 2 achterbanden Dunlop Sport Bluresp
259 dkm => €21 - 2 nieuwe knipperlampjes voor APK
271 dkm => €100 - Nieuwe voorruit eigen risico
272 dkm => €70 - Turboslang vervangen
280 dkm => €90 - 4 nieuwe gloeibougies
280 dkm => €160 - 2 nw voorbanden Dunlop Bluresp
296 dkm => €13 - Multiriem
302 dkm => €160 - Vrijloopkoppeling dynamo
306 dkm => €1050 - Vliegwiel + koppeling
306 dkm => €600 - Wiellager, 2 draagarmlagers, APK, remblokken voor, versn.bak olie.

Plus natuurlijk de beurtjes (olie + filters) tussendoor welke iets van €75 euro kosten omdat ik ze zelf doe.

De thermostaat heb ik trouwens een paar keer vervangen omdat de temperatuurmeter al vanaf het begin vreemd doet. De motor wordt wel goed warm maar meestal komt de meter niet boven de 65 a 70 graden. Een enkele keer gaat hij wel naar de 90 toe. Ondertussen ben ik er zo aan gewent dat het mij niet eens meer opvalt. Ook vreemd dat er alleen een temp sensor in de cilinderkop zit en niet 1 in de radiateur. De temp op het dashboard schijnt met een bepaalde factor verrekend te zijn tov de sensortemp.
Een ander euvel is het motorgeluid. Al vanaf het begin maakt hij de ene keer meer geluid dan de andere. Hij klinkt dan behoorlijk metaalachtig en niet echt fris. Heb er een keer een Ford dealer naar laten kijken maar die zei dat er niks aan de hand was, kon niks vinden in ieder geval. Wellicht heeft hij toen dat geluid niet gemaakt. Zou ook nog kunnen. Het treedt altijd op wanneer hij warm is en het klinkt alsof hij dan geen mooie verbranding heeft, lichte detonatie misschien? Tijdens het rijden merk je er niks van, trekt goed, rookt niet en verbruik is normaal. Alleen hoor je de motor dan ook als je rustig rijdt wat me wel irriteert. Bij een vrij rustige rijstijl en een mix van korte en langere afstanden rijden we gem. 17 a 18 km op een liter wat ik netjes vind (alfa 147 1:17).
Het massavliegwiel begint nu helaas wel steeds beter hoorbaar te worden. Deze zal dus binnenkort vervangen moeten worden wat een flinke kostenpost wordt. Maar met onderhoudskosten van 2 cent/km tot nu toe mag ik niet klagen. O ja, sinds kort begint de lak van de achterbumper af te schilveren. Lijkt erg lelijk en dat zou toch eigenlijk niet mogen na net geen 10 jaar. Nog geen roest ontdekt gelukkig. En verder werkt alles nog naar behoren.

Rijdt weer bijna als nieuw

  • 305.600 km

Wat een verschil! Inmiddels de complete koppelingsset vervangen. Het kost wel wat maar dan heb je ook wel wat zeg maar. De motor draait weer veel mooier rond en het trillen tijdens het optrekken is geheel verdwenen. Blijkbaar was er onbalans in het vliegwiel ontstaan wat zorgde voor een constante vibratie wat met name naar voren kwam tijdens het optrekken.
Tevens zijn draagarmlagers voor, en de versnellingbak olie vervangen. Ook een heel verschil want hij stuurt nu weer messcherp en lichter en hij schakelt ook duidelijk lichter. Door de versleten draagarmlagers zijn de banden helaas wat raar afgesleten.
Helaas zit er nog een klein rammeltje in het onderstel wat lijkt te verdwijnen naarmate de rit langer wordt (schokbreker wellicht?).

PRIVATE LEASE Ford Focus

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (3)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens