Ford Focus Wagon 1.8 16V Flexifuel Futura (2007)

Nu nog een flexibeler overheid

Ford Focus Wagon 1.8 16V Flexifuel Futura
Grote concurrent Opel zet met de Zafira CNG z'n kaarten op gas, Ford is met z'n Flexifuel-modellen aan de alcohol. Groot voordeel is dat deze auto's geen aparte tanks, gescheiden vulsystemen of accupakketten hebben, maar hoe bevalt een Ford Focus op bio-ethanol in de praktijk?

De Ford Focus Wagon Flexifuel heeft een 1,8-liter vierpitter aan boord, die normaal gesproken voorbehouden is aan de C-Max en de compacte modellen van Volvo. Het bijzondere aan deze motor is dat-ie geschikt is voor E85, ofwel een mengsel van 85 procent bio-ethanol en 15 procent benzine. Maar je kunt ook gewoon euro 95 tanken. Dan rijdt-ie zo'n 30 procent zuiniger, maar kom je natuurlijk niet aan de 70 procent CO2-reductie die de fabrikant belooft. Waar die vandaan komt? De bio-ethanol in E85 wordt gewonnen uit gewassen als suikerriet en maïs, die tijdens hun groei de nodige CO2 aan de atmosfeer onttrekken. Op die wijze wordt de CO2-uitstoot van auto's die op E85 rijden als het ware vooraf voor een deel gecompenseerd. Aan de uitlaat meet je echter min of meer dezelfde CO2-uitstoot als bij de benzine-uitvoering van de betreffende motor.

Eigenlijk merk je niets bijzonders aan de Focus Flexifuel. De 1,8-liter is wel een stuk pittiger dan de 1,6-liter, maar verder rijdt de Flexifuel als een doodgewone Focus. Nou ja, wat heet doodgewoon; sturen, schakelen en koppelen gaat lekker exact en met een behoorlijke dosis gevoel. Dit is gewoon een erg fijne auto, die op het gebied van rijeigenschappen nog steeds hoge ogen gooit. En ook nog goed is voor het milieu. Wat wil je nog meer?

Groene waas

We zijn dus best blij met de Focus, maar dat ene gevoelige puntje, daar kunnen we helaas niet omheen: E85 is helaas niet bij elk willekeurig pompstation voorhanden. Sterker nog, er zijn op dit moment slechts drie plekken in Nederland waar je bio-ethanol kunt kopen. Eén daarvan is het Tamoil-pompstation in Beesd. Deze locatie is natuurlijk niet geheel toevallig gekozen, want de Volvo-importeur is om de hoek en ook dat merk is druk in de weer met E85.

Maar ach, bedenken we met een groen waas voor ogen, vanuit onze woonplaats in het midden van het land is dat slechts een halfuurtje rijden. Bovendien gaan we komende zondag toch naar de Efteling, dan rijden we gewoon via Beesd. Voor de zekerheid op zaterdag eerst nog even met het tankstation gebeld, met de vraag op ze de volgende dag open zijn. Dat zijn ze niet... maar niet getreurd: er is een betaalautomaat buiten. Geen probleem, dus! Volgens de boordcomputer is de resterende actieradius nog ruim 200 kilometer en met zo'n 130 kilometer voor de boeg moet onze missie gewoon slagen!

Op de bewuste zondag stappen we na een tripje Efteling moe maar voldaan in de Focus. Tien minuten van Kaatsheuvel ontwaren we in de verte plotseling een hele kudde brandende remlichten. De pretparkpraatgroep wordt tot stilte gemaand en na enige minuten vernemen we op de radio dat zich hier zojuist een ongeval heeft voorgedaan.

Nulpunt

Ondertussen zakt de naald van de brandstofmeter steeds dichter richting rode streep en ruimschoots voordat we Beesd hebben bereikt, licht het oranje tanklampje in het instrumentenpaneel op. We lijken het nulpunt op de brandstofmeter sneller te naderen dan de E85-pomp in Beesd. Links en rechts van de snelweg staan de groen-gele en geel-rode pompstations naar ons te lonken. Maar nee, wíj doen iets aan het broeikaseffect, wíj gaan voor bio-ethanol. Langzaam lost de file zich op, maar zelfs wanneer de weg weer helemaal vrij is, laten we de toegestane maximumsnelheid van 120 km/h voor wat-ie is en tuffen tegen de gewoonte in met zo'n 100 km/h op de snelheidsmeter voorzichtig verder. Resterende actieradius: nog 73 kilometer. Volgens de elfjarige bijrijdster, die de zorgelijke blik van haar vader heeft herkend en de routebeschrijving op haar schoot heeft, is onze redding nabij. "Volgens mij is het nog maar een kilometer of zeven, pap." En, ja hoor, na enkele minuten ontwaren we de enorme reclamezuil van de Volvo-importeur en even later ook het verlossende blauw-witte bord: Beesd!

Het tankstation ligt gelukkig vlak bij de snelweg en met een brandstofvoorraad waar we nog 60 kilometer mee kunnen rijden, hebben we ons doel toch nog ruimschoots gehaald. De E85-pomp staat vooraan, we zetten ons milieuwonder ernaast en vol goede moed lopen we richting betaalautomaat. Pas ingeven, pompnummer intoetsen en... Eh, pompnummer? De E85-pomp wordt aan een grondige inspectie onderworpen, maar een pompnummer is niet te bekennen. Hij staat echter naast pomp 1, dus... De E85-pomp weigert echter elke medewerking. Wat nu? Op één van de pompen prijkt het telefoonnummer van een storingsdienst. Wie weet kan die ons helpen. Maar helaas; op zondag wel storing, maar geen dienst. We zijn niet boos, maar wel heel erg verdrietig...

Gefrustreerd

Wat verlangen we nu naar onze nagelende auto van vóór het roetfiltertijdperk, zonder exotische drinkgewoonten en met een actieradius van 900 kilometer! Helemaal eerlijk is dat natuurlijk niet, want de Focus Flexifuel kan er ook niets aan doen dat het distributienetwerk van E85 nog zo gebrekkig is. Gefrustreerd vullen we de tank met ordinaire euro 95, want daar rijdt de Focus ook prima op.

Lichtpuntje in dit verband is dat we door gewone benzine te tanken wel een besparing van zo'n 60 eurocent per liter realiseren, want ondanks de forse CO2-reductie die met auto's op bio-ethanol kan worden gerealiseerd, is bio-ethanol met een literprijs van rond de E 1,92 een stuk duurder dan benzine of dieselolie, om van aardgas en lpg nog maar te zwijgen. Kortom, je moet naast een zonnige natuur en veel tijd ook over een leuk gevulde portemonnee beschikken om in ons land een auto op dit mengsel van alcohol en benzine te rijden. Zonde, want de Focus bewijst dat je ook met een 'verantwoorde' auto veel rijplezier kunt beleven. Een fijne stuurmansvriend die prettig schakelt en op verzoek gewillig keihard de bocht door stoomt. Maar wat moet je met deze auto? Daar wringt de schoen; de overheid is niet flexibel want E85 wordt in Nederland op geen enkele manier 'geholpen'. Je betaalt qua accijnzen gewoon de volle mep (als je een pomp kunt vinden, tenminste). En dat is echt te veel, want je rijdt met een brandstof die duurder is dan euro 95 in een auto die op E85 meer verbruikt dan op benzine. Een fijne, maar kansloze auto dus? Nou, niet helemaal, want deze Focus Wagon neemt als 1.8 een normale plek tussen de 1.6 en 2.0 in op de Ford-prijslijst. En hij loopt net zo heerlijk op euro 95. Als je dan bijvoorbeeld dicht bij de oostgrens woont, waar E85 op een redelijk aantal verkooppunten voor E 0,90 per liter te koop is, is hij zeker het overwegen waard.

Signalement

Merk Ford
Model Focus Wagon 1.8 16V Flexifuel Futura
Carrosserie 5-deurs, stationwagon
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 24.000

Specificaties

Brandstof ethanol
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.798 cc
Maximaal vermogen 92 kW / 125 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 165 Nm bij 4.000 tpm
Inhoud brandstoftank 55 l
Lengte / breedte / hoogte 4.473 mm / 1.840 mm / 1.447 mm
Wielbasis 2.640 mm
Massa leeg 1.251 kg
Laadvermogen 644 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.200 kg / 700 kg
Banden205/55R16Prijzen
Topsnelheid 198 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,5 s (fabrieksopgave: 10,5 s)
Brandstofverbruik 7,0 l/100km
CO2-uitstoot 167 g/km

PRIVATE LEASE Ford Focus

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (1) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum