Ford Focus Wagon 1.6 TDCi 90pk Futura (2007)
Uitvoering | Focus Wagon 1.6 TDCi 90pk Futura |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
Op 1 maart werd mijn lease-auto geleverd, een zilvergrijze Focus wagon Futura. Nadat ik prive een Audi A4 Avant uit 2001 (oude model) heb gereden een stapje terug leek me. Niets is echter minder waar. De Focus is in de Futura uitvoering een volledig en rijk uitgevoerde auto. Alle feateres die de Audi had, vind ik ook terug in de Focus. Ok, er zitten dan wel 6 jaren tussen het bouwjaar van de Audi en de Ford, maar als je een bepaald luxe niveau gewend bent is het lastig om het met minder te moeten doen.
Ik had gekozen voor de Futura uitvoering vanwege de goede prijs/kwaliteit verhoudingen. Omdat ik altijd VW en Audi heb gereden, voelde dit wel een beetje als vreemd gaan. Toch overtuigde een grondige proefrit mij om over te stappen naar een Ford. De auto is volledig uitgerust voor een bedrag waarbij je bij de Volkswagen dealer een basic kale auto aanschaft. Met het instappen valt gelijk al op hoe solide de deuren openen en sluiten (jammer dat er geen klapsleutel bij zit). De stoel zitten dankzij het kuipmodel zeer goed. Ik heb voor €150,- extra de electrisch verstelbare stoel genomen, omdat dit het enige model is met een lendesteun. Het dashboard is overzichtelijk opgebouwd en het met leer beklede stuur voelt goed aan. Het pookje schakelt mooi soepel, alleen vind ik het jammer dat de midden armsteun niet verstelbaar is. Hij zit voor mij te laag en te ver naar achteren. Wat ruimte betreft is de Focus ruimer dan mijn Audi Avant. Meer zitruimte achterin en de kofferruimte is veel praktischer van vorm. Hoewel de Audi qua inhoud meer kofferruimte zou moeten hebben, kan ik meer kwijt in de Focus. Dit komt vooral doordat de zijkanten recht zijn, terwijl bij de Audi de wielkasten naar binnen staken. Wat ik mis, is een lampje boven de achterbank. Dit mis je vooral bij het vastzetten van kleine kinderen in de autostoeltjes.
Motorisch kan de 1.6TDCI 90Pk goed meekomen. Even nog getwijfeld of ik niet beter de 109Pk uitvoering zou nemen, maar het prijsverschil was me te groot. Achteraf ook geen spijt van deze keuze. Ook de 90Pk uitvoering trekt lekker fel op. Doordat het maximale koppel wat hoger in de toeren ligt moet je wel wat langer doortrekken in een lagere versnelling. Gisteren voor het eerst over de A31 in Duitsland met de auto, hier trok de Focus gemakkelijk door naar 180km per uur. Wat me hierbij positief opviel, was hoe laag het geluidsniveau van de motor is. Ook doet het sportonderstel (Futura) zijn werk goed in combinatie met de standaard 16’ lichtmetalen velgen. Zonder gelijk een stuiterbak te worden, ligt de Focus hierdoor zeer goed op de weg.
Afgezien van een doordraaiende tankdop (onder garantie vervangen) heb ik nog geen problemen met de auto gehad.