Ford Escape Hybrid Sport Utility 4D 4WD (2009)

Ford Escape Hybrid Sport Utility 4D 4WD (2009)

UitvoeringEscape Hybrid Sport Utility 4D 4WD
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2010

Hybride - mijn eerste jaar

Nadat mijn vorige autootje, de Land Rover Freelander, plotseling een aantal prijzige reparaties nodig had, besloot ik mijn geliefde speelgoed-terreinautootje in te ruilen voor iets minder exotisch.

Omdat ik de hele dag op de weg ben, meest stadsverkeer, en 's-morgens niet weet waar ik 's-middags heen rij, moest 't een hybride worden.
4-wiel aandrijving en hoog op de poten, want ik rijd 's-winters nogal eens door een paar decimeter sneeuw.
Een hoekige carosserie, want da's goed voor 't overzicht: ik mag nogal eens achteruit van een oprit van 50 meter terug de weg op rijden.

Er bleven niet veel keuzes over, en een betaalbare keuze al helemaal niet. Hybride 4x4 SUV's zijn schaars.

't Is een tweedehands Ford Escape geworden.

De goede punten:
- Erg stabiel koetswerk, veel beter als het vorige model Escape.
- Niet te groot, niet te klein. Even lang als de Freelander, maar met veel meer binnenruimte doordat 't reservewiel niet meer op de achterdeur zit, en 10 cm breder.
- Ford's Sync is indrukwekkend. In mijn GSM zitten bijna 1300 namen en telefoonnummers, en op een enkele uitzondering na kan ik ze allemaal via het ene knopje op 't stuur en de spraakherkenning hands-free opbellen. Ook schakelen tussen radio, CD, USB-stick met MP3's kan spraak-gestuurd.
- Hij gaat als de brandweer. Zeker voor een zware SUV gaat 't Fordje als de brandweer. Wanneer een sprintje nodig is, "schakelt" razendsnel terug. En Als 't gas nog verder ingetrapt wordt, wordt de CVT bijgestaan door de electromotor. De bullige 2.5 liter 4-cylinder sprint van 0 tot 100 in een goeie 10 seconden.

De tegenvallers:
- Erg stug geveerd, lang niet zo comfortabel als de Freelander. Maar ja, die is in de basisuitvoering zo'n $10.000 duurder.
- Brandstofverbruik in de winter. Ford lijkt bang te zijn voor de levensduur van de hybride-accu: hoe kouder 't wordt, hoe minder lang 't Fordje op de electromotor rijdt voordat de benzinemotor aanspringt.
- Dashboard is zeker niet slecht, maar in Europa is men beter gewend.

Na een jaar nog geen enkele reparatie, geen rammeltjes. Een strakke auto.

Hybride - mijn tweede jaar

Eigenlijk valt er maar weinig toe te voegen aan mijn verhaal. 't Onderhoud is braaf iedere 8.000 km gedaan, alleen olie verversen bij de locale garage.
Geen enkel technisch probleem gehad, op een lege accu na (vrouwlief had de sleutel in 't contact laten zitten, contact aan coor de radio, een paar uur lang).
't Verbruik blijft adembenemend goed voor een 4WD SUV.

Hybride - Mijn derde jaar

Verbazend betrouwbaar, zeker vergeleken met mijn Mercury Sable die ik 10 jaar geleden reed. De Escape heeft geen rammeltjes, geen piepjes, 't verbruik blijft adembenemend goed.
Ik heb mijn eerste èchte reparatie gehad een maand of twee geleden: een oranje lampje op 't dashboard ging aan. De zuursofsensor moest vervangen worden, kostte een kleine €200.