Kia e-Niro 64kWh DynamicPlusLine (2022)

Gebruikersreview

Kia e-Niro 64kWh DynamicPlusLine (2022)

Uitvoeringe-Niro 64kWh DynamicPlusLine
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2024

First blood (EV #1)

Na jarenlang Duits gereden te hebben (Audi A3 Sportback en Skoda Fabia — allebei VAG), werd het tijd voor elektrisch. Als gezin van drie met een baby zochten we vooral een praktische auto waar ook een enorme kinderwagen in past.

Na proefritten met e-Niro’s uit 2019, 2020 en 2022 én de nieuwe Niro EV, kozen we uiteindelijk voor een e-Niro DynamicPlusLine 64 kWh uit 2022. Deze uitvoering had alles wat we wilden: verwarmde stoelen en stuur, veel ruimte en een extra praktische bagageruimte. Leuk extratje: glazen dak, zeker leuk voor kindjes.

Wat een fijne auto. Comfortabel, ruim en verrassend snel. Door de zware accu ligt hij lekker stabiel op de weg. In Sport is hij zelfs behoorlijk vlot, maar Normal was voor mij meer dan voldoende. Met familie aan boord hoeft het tenslotte geen circuitauto te zijn.

De adaptive cruise control werkt uitstekend en maakt lange ritten heerlijk ontspannen. Regen op niv. 3 werkt minder prettig en remt abrupt, heb op niv.1 (Auto) gezet. Lane keep assist is fijn, staandard staat hij altijd aan.

De e-Niro is vooral ontzettend praktisch. Kinderwagen, IKEA-trips, verbouwingen, wintersport en lange roadtrips naar Duitsland en Zuid-Frankrijk: alles paste perfect.

Waarom geen Niro EV uit 2024? Simpel: te weinig fysieke knoppen. Been geen fan van alles touchscreen, en qua look was iets minder.

Deel 2

De e-Niro rijdt vooral ontzettend relaxed. Hij is comfortabel, heeft een prima wegligging en is verrassend snel. In Sport is hij behoorlijk vlot, maar ik gebruikte meestal Normal. Met een gezin aan boord hoeft het tenslotte geen raceauto te zijn.

De adaptive cruise control is geweldig op lange ritten. Daarmee zijn ritten van honderden kilometers ineens een stuk minder vermoeiend.

Modellen vanaf 2020 hebben Kia app en is ook erg handig. Laadstatus bekijken, voorverwarmen, laden starten/stoppen en de auto vergrendelen of ontgrendelen: vooral in de winter erg prettig.

En dan de actieradius. Range anxiety? Nooit gehad. In de zomer haalde ik bij gemengd gebruik makkelijk rond de 500 km. In de winter was ongeveer 350 km realistischer. Zelfs na veel kilometers heb ik geen merkbare degradatie gezien.

Woon-werk, IKEA, verbouwing, Winterberg, Titisee en Zuid-Frankrijk: de e-Niro deed het allemaal zonder drama.

Deel 3 (en laatste)

Qua betrouwbaarheid ben ik eigenlijk erg tevreden. Natuurlijk waren er wat dingetjes. Onderhoud elke 15d km lijkt me overbodig.

Rond 75d km en rond 92d km kostte onderhoud rond €220. In de winter begaf de 12V-accu het; een nieuwe kostte nog geen €80 (zelf gedaan).

Daarna verscheen de melding “Controleer elektrisch systeem”. Uiteindelijk bleek dit een bekende kwaal, Kia heef deze snel opgelost door coolant flush uit te voeren.

Bij ongeveer 87d km moesten de voorbanden vervangen worden. Er zat nog voldoende profiel op, maar glas in de band had blijkbaar andere plannen.

Ook ging laadflap niet meer open, direct naar Kia gereden. Snel opgelost en zelfs onder coulance motortje vervangen.

Voor 105d km stond nog onderhoud gepland van ongeveer €476, de koelvloeistofwissel die elke 45d km moet gebeuren!

Qua verbruik is hij zeer efficiënt: 14-15 kWh/100km gemiddelde, been geen sportief rijder, maar ook niet heel zuinig geweest.

DC laadsnelheid mag wat beter! Met 54kw duurt 50 minuten voor 10-80%. Na 72% SOC zakt hij naar 30kw.

Al met al: comfortabele, praktische en betrouwbare auto met relatief lage onderhoudskosten.

En dan het einde… gestolen bij 103.000 km. Ruim 21.000 km per jaar gereden. Elke dag heel veel plezier gehad met onze Kia.

Had de Kia Boys geen roet in het eten gegooid, dan zou ik hem zonder twijfel opnieuw kopen. Nu wacht ik op de verzekering en kijk ik ondertussen stiekem naar volgende (een ID.4 of Enyaq).

10,0