BMW M5 (2008)

autoreview

BMW M5 (2008)
BMW M5 (2008)BMW M5 (2008)BMW M5 (2008)BMW M5 (2008)BMW M5 (2008)BMW M5 (2008)BMW M5 (2008)BMW M5 (2008)

Signalement

UitvoeringM5
Versnellingen7, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2020
KM-stand bij aanschaf150.000 km
KM-stand laatst155.000 km
Lezerswaardering: 83%Keuze van de redactie
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

De laatste der Mohikanen

 • 150.000 km

Wie mijn review van de e39 M5 heeft gelezen, kan zich wellicht nog herinneren dat ik bij aanschaf van de e39 M5 ook had getwijfeld tussen een paar andere auto's waaronder de e60 M5.
Na zo'n 2.5 jaar in de e39 gereden te hebben, begon het toch een beetje te kriebelen. Er waren momenten geweest dat ik dacht van: hmm, hoe zou het zijn geweest als ik de V10 had aangeschaft? Regelmatig werd ik toch een tikkeltje jaloers als ik een e60 M5 voorbij zag komen.
Diep in mijn hart wist ik ook dat ik ooit de V10 zal aanschaffen. Echter is een up GTI, een e39 M5 en een e60 M5 toch te gek voor woorden. Vooral als je denkt dat ik in mijn vrije tijd maximaal 2x per week kan rijden.
Daarnaast zijn de onderhoudskosten van de V10 op zijn zachts gezegd berucht (eufemisme) . Vooral als je net als ik (wat auto's betreft) een perfectionist bent.
Verder ging er al heel wat geld naar de e39 M5 omdat ik die in topstaat wilde krijgen.
Kortom: in de huidige situatie is het geen rationele en logische keuze om de V10 aan te schaffen.

En daarom heb ik de V10 aangeschaft.

Zo'n wagen koop je ook alleen als je buitenproportionele liefde hebt voor auto's. De keus was dan ook snel gemaakt.
Ook het vinden van een e60 M5 heeft niet veel tijd in beslag genomen (ook hierbij was rationaliteit ver te zoeken). Wel had ik een voorkeuren, gerangschikt naar prioriteit:
- Een goed onderhouden exemplaar waarbij de grote kwalen al aangepakt zijn;
- Dynamische stoelen;
- Minder dan 150-160k op de teller;
- HUD;
- het liefst vol ledere interieur.

Allereerst wil ik vooropstellen dat ik heel goed op de hoogte ben van de e60 M5 kwalen. De vanos, lagerschalen, gaskleppen, koppeling en vliegwiel moeten regelmatig vervangen worden. Ik vond het niet erg om het te laten doen, maar als dat nog niet gedaan was, zegt dat ook iets over hoe de auto onderhouden is.

Ergens in de buurt van Dordrecht zag ik een mooi exemplaar. De auto is van 2008 en is in 2012 (vanuit de VS) naar Nederland ingevoerd. De M5 had 150k gelopen en had dynamische stoelen. Helaas geen HUD en geen vol ledere interieur. Dit was echter geen probleem, aangezien ik dit achteraf kan laten inbouwen (is wel erg prijzig).
Op 115K (2014) is er een compleet nieuw blok ingelepeld, omdat de oude in de soep is gaan lopen door de lagerschalen die niet preventief vervangen zijn. De koppeling is al vervangen voor een beter exemplaar dan origineel. Alle facturen waren aanwezig. Na nog wat onderhandeld te hebben met de prijs, kon ik de aankoop afronden.

ivm vakantie kon ik de week daarop de auto niet zelf ophalen en heb ik mijn jongere broertje gevraagd om de M5 van Dordrecht naar de BMW specialist in Zwolle te brengen (vond mijn broertje niet erg).

Meteen had ik nieuwe velgen besteld, namelijk AC Schnitzer Rennsport IV gesmeede velgen van 20 inch.
Daaromheen kwamen Michelin pilot sport 4S banden van 305/30/20 achter en 255/35/20 voor.
Aan de monteur had ik gevraagd om de hele auto aan te pakken en ook een volledig op maat gemaakte uitlaat er onder te monteren, met het oog op meer vermogen.
Ook had ik gevraagd om alles aan te pakken wat aangepakt moet worden. Hij mocht zich uitleven en de tijd nemen. Aangezien deze wagen niet zo betrouwbaar is, wilde ik het 101% goed hebben.
Na een paar maanden was de auto klaar.
Het volgende is eraan gedaan:
- Nieuwe APK
- Grote beurt (alle vloeistoffen (diff, motor, rem en SMG), bougies, etc.)
- Nieuwe velgen
- Nieuwe banden
- Nieuwe Ruitenwissers
- Nieuwe Remschijven rondom;
- Nieuwe remblokken (pagid) rondom;
- Nieuwe stalen remslangen;
- Nieuwe geborstelde aluminium sierstrippen voor het interieur;
- Nieuwe Accu;
- Nieuwe gaskleppen;
- Nieuwe sperdifferentieel;
- Nieuwe brandstoffilter;
- Nieuwe voorste draagarmen;
- Uitlaat volledig op maat: Primaire cats verwijderd. secundaire cats vervangen door high flow cats en helemaal naar achter geplaatst (net voor de einddempers).
Midden demper vervangen door een X-pipe en einddemper vervangen voor een Eisseman race einddemper.
Dit was het in grote lijnen. Voor de uitlaataanpassingen is de auto op de rollenbank geweest: 501pk. Na het aanpassen van het uitlaattraject was het vermogen gestegen naar 507pk. De auto is ook een stuk lichter geworden.
De auto klonk als een echte F1.

De prijs van deze grondige beurt (exclusief de velgen) was €19295,83.

Hoe rijdt de v10? Het geluid is geweldig. Soms iets te hard, met name bij een koude start. Gelukkig staat de auto meestal in de garage geparkeerd en heeft niemand er last van. Op de snelweg krijg ik vaak complimenten over het geluid, vooral van motorrijders.
Het vermogen is pas beschikbaar bij de hoge toeren. Hierdoor voelt de M5 niet zo snel aan. Maar wanneer je op de snelweg een peer keer terugschakelt en vol gas geeft, dan wordt je de stoel ingedrukt. Voordat je het weet, zit je op 200km per uur en dan begint het eigenlijk pas.

De snelheid beleving is minder dan de e39 M5. Maar het klapperen van de SMG bij vollast maakt de beleving toch weer heel anders. De stoelen zijn comfortabeler dan de e39 M5. Het stuur van de e60 is wel weer een stuk lichter. Maar dat went heel snel. Bij deze wagen gaat het eigenlijk alleen om de V10 en in mindere maten de SMG. De rest van de auto krijg je er gewoon gratis bij.

Ondertussen heb ik contact opgenomen met Evolve. Voor wat extra vermogen zal ik tijdelijk voor een Alpha N tune gaan. Dit zal op korte termijn gebeuren


EDC
Met de EDC kan je de demping instellen. In de meest comfortabelste stand is de auto best comfortabel, ondanks de 20 inch wielen.


SMG
Voor de SMG heb je de keus in 6 standen. In de laagste stand schakelt de bak traag. In stand S6 (alleen mogelijk met tractie controle uit) krijg je tijdens het schakelen bij volgas een flinke klap in je rug. Dit gaat behoorlijk hard, snel en is een verslavend gevoel.
Overigens is dit mijn standaard setting bij normaal rijden:
P500
EDC comfort
SMG S5
DSC aan.


In de M stand:
P500 sport
EDC sport
SMG S6
DSC uit

Voorlopig zal ik van de e60 M5 genieten. Bij het ophalen van de e60, heb ik de e39 bij de garage achtergelaten voor wat onderhoud (fase 2 van de make over). Wanneer de e39 weer klaar is, zal ik de e60 terugbrengen voor een make over.
Ik twijfel tussen een stroker kit, een supercharger kit of een combinatie van beide. Tot die tijd zal ik met volle teugen genieten van de atmosferische en hoogtoerige V10.Voor na de zomer staat het volgende op de planning:
- Het vermogen opkrikken
- Het interieur en exterieur grondig aanpakken
(denk aan het hele interieur opnieuw bekleden, incl. het stuur. Ik vind een zwarte interieur erg saai. Auto detailen en een glascoating er overheen);
- I-drive upgrade naar die van de nieuwere modellen;
- HUD inbouwen (erg prijzig)

Voor in de verre toekomst (na 1 jaar):
- De SMG vervangen voor een DCT.Het vermogen opkrikken kan op twee manieren:
Het blok atmosferisch houden of geblazen (superchargen):
Voor het laatste is het vrij makkelijk. Er zijn een paar bedrijven die een supercharger hebben ontwikkeld voor dit type voertuig; G-Power, ESS en Gintani. Omdat ESS een hele goede reputatie heeft, zou ik, als ik voor een supercharger ga, het liefst voor ESS kiezen met de kit van 675 pk. De kit kost ongeveer 10K excl. arbeid en verzendkosten. Het betreft een Vortech supercharger met intercooler.

Het voordeel is dat je relatief gezien veel vermogenswinst krijgt. De kit is betrouwbaar, maar het blok wordt wel wat meer belast. Uiteraard dient het blok (en de SMG) in perfecte staat te zijn en dien je de lagerschalen preventief vervangen te hebben.

Een ander optie is het blok atmosferische houden.
Hier zou je dus het hele inlaat- en uitlaattraject aanpassen alsmede het blok zelf (stroken). Je zou dan de krukas vervangen voor een sterkere variant met een stroke van 82-86mm, de cilinderwanden opboren tot 93 of 94mm (eventueel 'sleeves' gebruiken), andere (gesmede en grotere/overmaat)zuigers, andere nokkenassen, etc. Uiteraard moet er nog een speciale tune op maat komen.

Dit alles is een hele arbeidsintensieve klus. De vermogenswinst is minder dan met de supercharger (denk aan 120-140pk extra.Totaal 620-640pk), maar je bent makkelijk 3 tot 4x meer geld kwijt vergeleken met een supercharger. Dit wordt dan wel een compleet race motor die makkelijk 8800 toeren kan draaie0 en meer als je de vanos verwijderd en titanim kleppen monteert.
Het voordeel van de stroker is dat je veel meel koppel krijgt die laag in de toeren al beschikbaar is. Nog een voordeel is dat je blok in principe betrouwbaarder wordt dan origineel. Dit komt grotendeels omdat de onderdelen voor de stroker veel robuuster zijn dan origineel. Tegelijkertijd kunnen de S85 kwalen meteen geadresseerd worden (zoals speciale lagerschalen met iets meer speling, zodat de olie er makkelijk(er) tussen kan komen). Echter moet alles perfect op elkaar afgestemd worden wil het goed gaan werken.

Het nadeel is dat de je heel veel betaald voor relatief gezien weinig Pk's en dat het geluid van de V10 een beetje op een V8 zal lijken.

Ook een combinatie van de twee is mogelijk.
Dan zou je laag compressie (gesmede) zuigers moeten monteren (1:10), andere krukas met een stroke van 82-86mm en de cilinderwanden opboren tot 94mm en wordt het totale cilinderinhoud van maximaal 6.0L. Tot slot een supercharger monteren en alles (ook de software) op maat laten afstellen. Dit is iets wat heel weinig bedrijven kunnen. Als je dit allemaal goed wilt doen, zal je veel geduld moeten hebben en het niet erg vinden dat je het geld wat je eraan uitgeeft nooit meer terug krijgt.

De BMW specialist waar ik kom is iig bereid om dit project uit te voeren.

Hoeveel vermogen hiermee te halen valt is afhankelijk van veel factoren Schatting is 750-900 pk.
Het belangrijkste is dat het blok in ieder geval goed geprepareerd is om dat vermogen aan te kunnen.

Kortom, het kan nog alle kanten op. Tips en adviezen van iedereen is welkom. Ik heb me er maanden in verdiept, maar kan de keus nog niet maken.
Na de zomer zal ik een besluit nemen.

MO POWER BABY!

 • 156.000 km

Na lang wikken en wegen toch gekozen voor de stroker kit icm het superchargen.
Inhoud wordt vergoot naar 6.0L (stroke van 86mm en bore van 94mm).
Voor zover wij weten is deze combinatie nog nooit eerder uitgevoerd.

Dit wordt het in grote lijnen:
- Stroke: 86mm;
- Bore: 94mm (de cilinders dienen uitgeboord te worden);
- 10x Darton sleeves (om de cilinderwanden te versterken);
- Gesmede zuigers, versterkte krukas en drijfstangen van PPM (uit Australië);
- Compressie verhouding verlaagd naar 10:1;
- Race kleppen en race klepveren (van titanium);
- Supercharger van ESS;
- Waarschijnlijk een custom software van ESS, tenzij ESS niet mee wil werken. In dat geval zullen we bij een andere (gerenommeerde) bedrijf moeten aankloppen voor de software op maat.
- Spaghettiespruitsuk van infinity desgin (Deze zorgt ervoor dat de V10 klank zo veel mogelijk behouden blijft).


Verder worden de volgende onderdelen vervangen door bij voorkeur een beter exemplaar, zodat alles in harmonie samen kan werken:
- Oliekoeler van RPI;
- Nieuw oliepomp, vanosleidingen, waterpomp, thermostaat, distributieketting, klepstoters, headstuds voor de cilinderkoppen;
- In- en uitlaatporten optimaliseren;
- Race koppeling;
- Brandstofpomp met surge tank radium (dubbele pomp);
- Alle pakkingen en keeringen.

Daarnaast komt er een multigauge met display, zodat de belangrijke parameters te lezen is (afr ratio, olie- en brandstofdruk, etc.).

Tot slot wordt ook het cosmetische aangepakt:
- Carbon GTR_motorkap (ook functioneel, koelt namelijk beter door de gleuven);
- Carbon voorsplitter;
- Carbon diffuser;
- Auto wordt helemaal gewrapt in een andere kleur;
- Heel het interieur wordt vervangen (alles custom made) met alcantara icm leer, in uiteraard een andere kleur dan zwart.Een klein geluk bij dit alles is dat de Supercharger van ESS eigenlijk iets te klein is voor deze setup. Hierdoor zou je met de kit (675 versie) van ze niet alles uit de motor kunnen halen (het levert te weinig boost voor deze motor configuratie).

Via een betrouwbare bron heb ik te horen gekregen dat ESS bezig is met een verbeterde supercharger die meer vermogen kan leveren. Verwacht wordt dat deze binnen 2-3 maanden in productie gaat. Details zijn nog onbekend.
Hoe het er nu naar uit ziet, zal ik voor de nieuwe supercharger gaan.
Hoeveel vermogen dit allemaal zal leveren, is onbekend. Deels komt dit omdat het nooit eerder gedaan is en gedeeltelijk ook omdat onbekend is wat de nieuwe supercharger precies kan.
Als ik een schatting mag maken, dan wordt het waarschijnlijk 750-850pk. Meer vermogen is zeker mogelijk. Aangezien de onderdelen het vermogen wel aan moeten kunnen. De supercharger zal de beperkte factor zijn in het maximaal vermogen.Ondertussen 6.000km gereden en niet geheel probleemloos (wat te verwachten was).
Het raammechanisme en de airco begaven het zowat tegelijk. Ook lekte de condensator. Verder nog wat kleine dingetjes.
Tot slot wordt de Eisenman race uitlaat vervangen door de sportversie. De race versie was icm de combinatie die ik heb, veel te hard). Al deze punten worden samen met de (vermogens) upgrade aangepakt.

De Auto rijdt verder goed. De remmen zijn geweldig. De pagid RS19 piepen bij rustig remmen, maar bij hard remmen op hoge snelheid sta je heel snel stil. Deze remmen zijn meer geschikt voor het circuit of op de autobahn waar je regelmatig van 250 naar 120 moet remmen. Rij je niet hard of geen hoge snelheden? Dan kan je beter blijven bij de OEM remmen van BMW. Scheelt ook met het poetsen van de velgen.
Verder blijf ik erbij dat de e39 in 9 van de 10 gevallen sneller aanvoelt. Dit komt door de veel bruikbaarder koppelkromme van de V8.
De V10 voelt alleen sneller aan vanaf 6.000 toeren p/m. Maar daar wordt aan gewerkt.


De volgende review zal ik schrijven wanneer de stroker en supercharger klaar is en ik een paard duizend kilometers heb gereden. Dit zal waarschijnlijk halverwege volgend jaar zijn.
Voor wie het proces wil volgen: op M5board zal ik het montage proces documenteren.
De meeste onderdelen zijn in oktober besteld.

Korte update: de meeste onderdelen zijn nog niet geleverd.
Verder de review iets aangepast/aangevuld.

Cancellen project

 • 155.000 km

Helaas is het project gecanceld.
We zijn nu bijna 1.5 jaar verder en tot mijn grote spijt zal ik dit moeten stoppen.

De reden hiervoor is dat PPM na betaling niks meer van zich laten horen, ondanks herhaaldelijk mailen en bellen.


Zodra ik de tijd heb, zal ik kijken of het mogelijk is om via de juridische weg mijn geld terug te krijgen.

Voor nu wordt het blok gereviseerd en komt er een Alpha N tune. Verder zal ik er voorlopig, qua aanpassingen, niks meer aan doen.

De ESS supercharger (G2-680 met kleinere poelie. Nieuw in doos) zal verkocht worden. Als iemand interesse heeft, dan hoor ik dat graag.

Korte Update

 • 155.000 km

In Februari dit jaar contact opgenomen met een jursit en situatie uitgelegd.
Op advies van de jurist ene aangetekend brief naar PPM met het dringend verzoek om binnen 5 werkdagen de bestelde (en betaalde) onderdelen op te sturen en anders wordt de koop ongedaan gemaakt en ik het volledige bedrag terug eis.

Op dag 7 kreeg ik een mail van PPM met Track and trace code en de mededeling dat het hen spijt dat het zo lang heeft geduurd.

een paar dagen later kwam het Pakketje aan. Helaas heeft PPM mij weer belazerd en alleen de krukas toegestuurd.
Ik heb ze meteen weer gemaild, maar uiteraard geen reactie.

Jurist opnieuw ingeschakeld die is er me bezig.


Wat een gedoe allemaal.,,

3,0
 • Betrouwbaarheid
  2
 • Prestaties
  4
 • Comfort
  4
 • Kosten
  2
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (54)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens