BMW 330d Touring High Executive (2008)

BMW 330d Touring High Executive (2008)

Uitvoering330d Touring High Executive
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2009

eerste kennismaking

Het leven kan zwaar zijn. De vorige auto (bmw 325Da High Executive) was zeker niet verkeerd, maar ik heb onderschat dat het ontbreken van een variabele lendesteun me zou opbreken met mijn problematische rug. Na vele stationwagens een sedan bleek ook geen gelukkige keuze. Vervanging van de stoel bleek serieus geld te kosten, dus rondgekeken naar een goede stoel met een auto er om heen. Dit is het geworden: Een BMW 330Da Touring High Executive, een ex-fabrieksdemo met een ellenlange lijst aan opties. Ik noem er maar een paar: High Executive, uitgebreid licht pakket, M-onderstel, M-velgen en stuur, af-fabriek trekhaak, lederen sportstoelen (met variabele lendesteun), Grootlichtassistent, CD-wisselaar, Professional Navigatie, M-sportstuur, bleutooth ondersteuning, Ipodaansluiting, panorama dakraam, comfort access systeem, uitgebreid spiegelpakket, PDC voor/achter, adaptieve xenonverlichting, climatcontrol, spraaksturing, hifi installatie, M-earodynamic pakket, anthraciet hemelbekleding. Al moe?

Met de winterbanden/velgen van mijn vorige auto vandaag begonnen met nieuw 'freude am fahren' met dank aan Han Koggel van BMW Oolbekkink in Zwolle. Na zo'n 15.000km kom ik met mijn rij ervaringen.

korte tussenstop

Wat een auto! Met de uitnodiging van BWM Zwolle om op 15-1 mee te doen met een business to businessdag heb ik gelijk gebruik gemaakt om wat puntjes weg te werken. De ruitenwissers waren ridders in strepentrekkers en het afdekplaatje in de voorbumper voor het trekoog was verdwenen. Dat laatste heb ik in andere reviews ook al eerder gezien. Spaart er iemand deze plaatjes?

Voor de rest is het genieten. Ik moet op deze plaats mijn excuses aanbieden aan de heren/dames vrachtwagenchauffeurs. Op 15 januarie reed ik om vier uur in de morgen van Leeuwarden richting Schiphol en vond het een uitgelezen moment de grootlicht assistent uit te proberen. Alleen met vrachtwagens als tegenligger ging dit niet altijd goed. De chauffeurs zitten hoog, maar hun lampen laag en dus vaak achter de vangrail. De sensor ziet dit te laat met verblinding en venijnige signaalacties als gevolg. Als ik toe ben aan zomerbanden ga ik nog eens kijken of ik ergens kan testen op 18 inch, gezien de ervaring van Marc. De volgende review zal naar verwachting na de volgende beurt zijn.

Een gevalletje oeps?

Het kan verkeren. Van de eerder genoemde actie van het sleepoogkapje en wissers vervangen ontving ik een factuur! Na een bezoek aan de garage bij km stand 31171 voor meldingen dat de lichten van de aanhanger te controleren (er hing helemaal niets aan de weggezwenkte trekhaak en onderweg naar de garage hield de melding natuurlijk op na twee dage vervelend te zijn geweest) kreeg ik ook voor deze actie een factuur van Oolbekkink. Na twee keer bellen (beide keren met de belofte dat er terug gebeld zou worden zonder dat dat ook gebeurde) ontving ik ineens twee creditnota's. Fijn dat het is opgelost, maar onaangenaam verrast door de facturen en het niet terug bellen ondanks de toezegging. Niet netjes en niet des BMW's. Een gevalletje Oeps?

Voor de rest een heerlijke auto. Toch, op een of andere manier was het het toch niet en dat had niets te maken met het ontbreken van bekerhouders, alhoewel dat knap vervelend is als je altijd een halve liter water mee hebt. Ik kon er niet de vinger op leggen, totdat ik in een 5 serie belandde en daar mee reed. Het voelde als thuiskomen. Wie eenmaal een 5 serie heeft gehad, mist in de 3 serie toch dat limousine gevoel en gedrag. Dit terwijl de 3 serie toch absoluut geen verkeerde was. Ich have eine fehler gemacht! Wat nu?

Na rondkijken en soms belachelijk lage inruilprijzen op de 330D, heb ik bij Smudde in Enschede uitstekend zaken gedaan en een BMW 525 Touring Sport aangeschaft met inruil van de 330D. In de loop van Maart een andere Freude am Fahren. Foto's en review volgen zodra ik de auto heb.

Diegene die deze 330D koopt, heeft er zeker een geweldige auto aan, maar geef mij toch maar een 5.

inruilen voor een 5 serie

Vrijdag 26-3 kan ik de auto inruilen voor een 5 touring. Ik heb met deze auto dan 14000km gereden in nog geen 4 maanden, waarvan de laatste week op zomer banden.

Wat me bij de aanschaf niet was opgevallen, is dat de achterbanden significant breder zijn dan voor (255 achter, 225 voor). Gezien de beschikbare power niet verkeerd natuurlijk. De auto rijdt verder goed.

Ik mis de bekerhouders (heb altijd een halve liter water bij me). Ook heb ik bij drempels en dergelijke een gekraak in de vering. De storing aan de trekhaak (storingsmeldingen over lampjes van de aanhanger terwijl er niks achter hangt) heeft zich niet meer voor gedaan. Vermoedelijk vocht in de inklapte trekhaak.

Ik heb nu een aantal keren in Duitsland 250km per uur gereden (op de teller 255). Solide en in control, geweldige remmen indien nodig maar toch onrustiger dan een 5 serie. Als je dan nog wordt ingehaald door een Jaguar met ongeveer 300 op de teller, weet je je plaats weer ;>D

De volgende eigenaar zal er veel plezier aan beleven, maar ik ga toch wat meer naar limousine met goed rijgedrag.

Mijn volgende review zal gaan over mijn nieuwe auto (zelf uitgezocht in Duitsland), ook geïmporteerd uit Duitsland met behulp van Smudde uit Enschede.

9,5